Библията онлайн

Библията на няколко езика

Връзките (в синьо) на избрания от Вас език ви насочват към друга статия, написана на същия език. Сините връзки, написани на английски, ви насочват към статия на английски. В този случай можете да избирате от три други езика: испански, португалски и френски.

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch 

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands 

Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti 

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی  עברי  ייִדיש

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски 

Swahili Hausa Afrikaans Igbo Xhosa Yoruba Zulu Malagasy አማርኛ Somali

हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의 

Tagalog  Indonesia  Jawa  Myanmar

 (Статията "Елементарното учение на Библията" е след статията "Вечен живот")

Вечен живот

Радостта чрез надеждата е енергията на нашата издръжливост

„Но когато започне да става всичко това, се изправете и повдигнете главите си, защото избавлението ви наближава"

(Лука 21:28)

След като описа драматични събития, които биха предшествали края на тази система от неща, в момент, който би трябвало да е най -тревожен и в който живеем сега, Исус Христос каза на учениците си да „вдигнат главите си“, защото изпълнението на нашата надежда ще бъде много близо.

Как да запазим радостта, докато сме в личните проблеми? Апостол Павел пише, че трябва да следваме модела на Исус Христос: „Тогава, щом сме заобиколени от толкова голям облак свидетели, нека и ние свалим от себе си всяка тежест, а също и греха, който лесно ни впримчва, и нека с издръжливост бягаме в състезанието, което ни е определено,  като не сваляме очи от Исус, Предводителят, Онзи, който усъвършенства нашата вяра. Заради радостта, която го очакваше, той понесе смърт на мъченически стълб, презирайки срама, и седна отдясно на Божия престол.  Така че помислете сериозно за онзи, който издържа такива враждебни думи от грешниците, действащи против собственото си добро, за да не се уморите и да не се изтощят душите ви“ (Евреи 12:1-3).

Исус Христос черпи енергията на своята издръжливост пред изпитанията от радостта от надеждата, която беше поставена пред него. Важно е да черпим енергия, за да подхранваме нашата издръжливост, чрез „радостта“ от надеждата ни за вечен живот, поставена пред нас. Що се отнася до нашите проблеми, Исус Христос каза, че трябва да ги решаваме всеки ден: „Затова ви казвам: престанете да се безпокоите за живота си — какво ще ядете или какво ще пиете, или за телата си — какво ще облечете. Животът не е ли по–важен от храната, и тялото — от дрехите?  Наблюдавайте внимателно птиците в небето, защото те не сеят, нито жънат, нито събират в житници, и въпреки това вашият небесен Баща ги храни. Нима вие не сте по–ценни от тях?  Кой от вас, като се безпокои, може да удължи дори с малко* живота си?  И защо се безпокоите за дрехите? Вижте полските кремове как растат. Те нито се трудят, нито предат,  но аз ви казвам, че дори Соломон в цялата си слава не е бил облечен като който и да е от тях.  Тогава щом Бог облича така полските растения, които днес са тук, а утре са хвърлени в пещта, нима няма много повече да облича вас, маловерци?  Затова никога не се безпокойте и не казвайте ‘Какво ще ядем?’ или ‘Какво ще пием?’, или ‘Какво ще облечем?’. Понеже именно това са нещата, към които усърдно се стремят хората от народите. Вашият небесен Баща обаче знае, че се нуждаете от всичко това“ (Матей 6:25-32). Принципът е прост, ние трябва да използваме настоящето, за да разрешим възникналите си проблеми, като се доверим на Бог, за да ни помогне да намерим решение: „Тогава търсете първо царството и Божията праведност и всичко останало ще ви бъде прибавено.  Затова изобщо не се безпокойте за утрешния ден, защото утрешният ден ще донесе свое безпокойство. Достатъчно за всеки ден е собственото му зло" (Матей 6:33,34). Прилагането на този принцип ще ни помогне да управляваме по -добре умствената или емоционалната енергия, за да се справим с ежедневните си проблеми. Исус Христос съветва да не се предвижда прекомерно, дори болезнено, проблеми или изпитания, които биха могли да затрупат ума ни и да отнемат цялата духовна енергия (Сравнете с Марк 4:18,19).

За да се върнем към насърчението, написано в Евреи 12:1-3, трябва да използваме умствения си капацитет, за да се проектираме в бъдещето чрез радост с надежда, която е част от плода на светия дух: "От друга страна, плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, милост, доброта, вяра,  мекота, самоконтрол. Против такива неща няма закон" (Галатяни 5:22,23). В Библията е записано, че Йехова е щастлив Бог и че християнинът проповядва „добра новина за щастлив Бог“ (1 Тимотей 1:11). Въпреки че тази система от неща никога не е била толкова в духовен мрак, ние трябва да бъдем огнища на светлина от добрата новина, която споделяме, но и от радостта от нашата надежда, която искаме да излъчваме върху другите: "Вие сте светлината на света. Град, който е разположен на планина, не може да бъде скрит.  И не запалваш светилник, за да го сложиш под коша, а върху поставка, и той свети на всички в къщата.  Подобно на това нека вашата светлина свети пред хората, за да видят добрите ви дела и да прославят вашия Баща, който е на небесата" (Матей 5:14-16). Следният видеоклип, както и статията, базирана на надеждата за вечен живот, са разработени с тази цел на радост с надежда: „Радвайте се и ликувайте, защото е голяма наградата ви на небесата, понеже така преследваха и пророците преди вас“ (Матей 5:12). Нека направим радостта на Йехова наша крепост: „Не скърбете, защото радостта от Йехова е вашата крепост“ (Неемия 8:10).

Вечен живот в земния рай

Вечен живот в земния рай (видео в Twitter)

Освобождаване на човечеството чрез жертвата на Христос

„Както и Човешкият син не дойде да му служат, а да служи на другите и да даде живота си като откуп в замяна на мнозина“ (Матей 20:28)

Благословията на Христовата жертва чрез подмладяване

„Нека плътта му стане по–свежа, отколкото през младостта, нека той се върне в дните на младежката си сила!“ (Йов 33:25)

Благословията на Христовата жертва чрез изцеление

„Нито един жител няма да каже: „Болен съм.“ Грехът на народа, който живее там, ще бъде простен“ (Исаия 33:24)

Благословиите на жертвата на Христос, който ни избавя от смъртта

Чрез земното възкресение

„И също като тези мъже се надявам на Бога, че ще има възкресение+ и на праведните, и на неправедните“ (Деяния 24:15)

"Затова трябва да се радваш!" (Второзаконие 16:15)

Вечният живот чрез освобождението на човечеството от робството на греха

„Защото Бог толкова обикна света, че даде своя единороден Син, та всеки, който вярва в него, да не бъде унищожен, но да има вечен живот. (…) Който вярва в Сина, има вечен живот, а който не е послушен на Сина, няма да види живот, но Божият гняв остава върху него"

(Йоан 3:16,36)

Изреченията в синьо (между два абзаца) ви дават допълнителни и подробни библейски обяснения. Просто кликнете върху синята хипервръзка. Библейските статии са написани главно на четири езика: английски, испански, португалски и френски

Исус Христос, когато беше на земята, често учеше надеждата за вечен живот. Той обаче също научи, че вечният живот ще бъде получен само чрез вяра в жертвата на Христос (Йоан 3: 16,36). Стойността на откуп от жертвата на Христос ще позволи изцеление и подмладяване и възкресение.

Освобождение чрез откуп от жертвата на Христос

„Както и Човешкият син не дойде да му служат, а да служи на другите и да даде живота си като откуп в замяна на мнозина“

(Матей 20:28)

„И когато Йов се помоли за тримата си приятели, Йехова го избави от бедствието, на което той беше пленник. Освен това Йехова даде на Йов двойно повече от онова, което имаше преди“ (Йов 42 :10). Ще бъде същото за всички членове на Голямата тълпа, които ще преживеят Голямата скръб. Йехова Бог, чрез цар Исус Христос, ще ги благослови, както ученикът Яков ни напомни: „Ето, смятаме за щастливи онези, които са издържали. Чухте за издръжливостта на Йов и видяхте какъв завършек даде Йехова на всичко, и че Йехова изпитва нежна привързаност и е милостив” (Яков 5:11).

(Жертвата на Христос позволява прошка и стойност за откуп, която позволява обмен на тела чрез възкресение, регенерация чрез изцеление и подмладяване)

(Голяма тълпа от всички нации ще оцелее голямото бедствие (Откровение 7:9-17))

Жертвата на Христос позволява прошка и ценност за откуп, която позволява обмен на тела чрез възкресение, регенерация чрез изцеление и подмладяване.

Христовата жертва ще премахне болестта

„Нито един жител няма да каже: „Болен съм.“ Грехът на народа, който живее там, ще бъде простен“ (Исаия 33:24).

"Тогава очите на слепите ще се отворят и ушите на глухите ще се отпушат. Тогава куцият ще скача като елен и езикът на немия ще възклицава радостно. В пустинята ще бликнат води и в пустинната равнина — потоци“ (Исаия 35:5,6).

Жертвата на Христос ще позволи подмладяване

„Нека плътта му стане по–свежа, отколкото през младостта, нека той се върне в дните на младежката си сила!“ (Йов 33:25).

Жертвата на Христос ще позволи възкресението на мъртвите

„И мнозина от онези, които спят в пръстта, ще се събудят — едни за вечен живот, а други за срам и вечно отвращение“ (Даниил 12: 2).

„И също като тези мъже се надявам на Бога, че ще има възкресение+ и на праведните, и на неправедните“ (Деяния 24:15).

„Не се чудете на това, защото идва часът, когато всички, които са в паметните гробници, ще чуят гласа му  и ще излязат: онези, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а онези, които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане” (Йоан 5:28,29).

"И видях голям бял престол и на него беше седнал някой. От лицето му побягнаха небето и земята и никъде вече нямаше място за тях. И видях как мъртвите, големи и малки, стоят пред престола, и бяха отворени свитъци. Но беше отворен и друг свитък, свитъкът на живота. И мъртвите бяха съдени според делата си въз основа на записаното в свитъците. И морето предаде мъртвите, които бяха в него, и смъртта и гробът предадоха мъртвите, които бяха в тях, и те бяха съдени — всеки според делата си” (Откровение 20: 11-13).

Възкръсналите несправедливи хора ще бъдат съдени въз основа на техните добри или лоши действия в бъдещия земен рай. (Администрацията на земното възкресение; Небесното възкресение; Земното възкресение).

Христовата жертва ще позволи на голямата тълпа да преживее великата скръб и да има вечен живот, без изобщо да умре

"След това погледнах, и ето, голямо множество, което никой човек не можеше да изброи, от всички народи, племена, родове и езици, и те стояха пред престола и пред Агнето, облечени в дълги бели дрехи, с палмови клонки в ръцете си. И викаха със силен глас: „Спасението си дължим на своя Бог, който седи на престола, и на Агнето!“

И всички ангели стояха около престола, старейшините и четирите живи същества и паднаха по очи пред престола и се поклониха на Бога, като казаха: „Амин! Нека благословията, славата, мъдростта, благодарността, почитта, мощта и силата да бъдат на нашия Бог за вечни времена! Амин!“

Тогава един от старейшините се обърна към мене и каза: „Кои са тези хора в дългите бели дрехи и откъде идват те?“ И без забавяне му отговорих: „Господарю мой, ти знаеш това.“ А той ми каза: „Това са хората, които идват от голямото бедствие. Те са изпрали дрехите си и са ги избелили в кръвта на Агнето.  Затова са пред престола на Бога и му принасят свята служба денем и нощем в неговия храм. И онзи, който седи на престола, ще разпростре шатъра си+ над тях. Никога вече няма да ги измъчват глад или жажда, слънцето няма да ги пече, нито ще ги изгаря знойна горещина, защото Агнето, което е до престола, ще ги пасе и ще ги заведе при извори с води на живот. И Бог ще изтрие всяка сълза от очите им" (Откровение 7:9-17) (Голяма тълпа от всички народи, племена и езици ще оцелее голямата скръб).

Царството Божие ще управлява земята

„И видях ново небе и нова земя, понеже предишното небе и предишната земя бяха изчезнали и вече нямаше море.  Видях също как светият град, новият Йерусалим, слиза от небето, от Бога, приготвен като невяста, украсена за своя мъж. Тогава чух силен глас от престола да казва: „Ето, шатърът на Бога е при хората и Бог ще живее с тях, и те ще бъдат негов народ. И самият той ще бъде с тях, и ще изтрие всяка сълза от очите им, и вече няма да има смърт, нито жалеене, плач или болка. Предишните неща отминаха" (Откровение 21:1-4) (Земното управление на Царството Божие; Князът; Свещениците; Левитите).

„Радвайте се заради Йехова и ликувайте, праведни хора! Издигайте радостни възгласи всички вие, които сте с честни сърца!" (Псалм 32:11)

Праведните ще живеят вечно, а нечестивите ще загинат

„Щастливи са онези с мек нрав, защото ще наследят земята“ (Матей 5:5).

„Още малко и неправедния вече няма да го има, ще го потърсиш на мястото му, но него няма да го има. А кротките ще наследят земята и ще се наслаждават на изобилие от мир. Неправедният заговорничи против праведния и скърца със зъби срещу него. Но Йехова ще му се смее, понеже вижда, че денят му идва. Злите вадят меч и обтягат лъка си, за да повалят угнетения и бедния, за да избият онези, които са праведни в пътищата си. Но собственият им меч ще се забие в сърцето им и лъковете им ще бъдат счупени. (...) Защото ръцете на неправедните ще бъдат счупени, а Йехова ще подкрепи праведните. (...) А злите ще загинат, враговете на Йехова ще бъдат като красотата на пасищата — ще ги постигне краят им, ще изчезнат в дим. (...) Праведните ще наследят земята и ще живеят вечно на нея. (...) Надявай се на Йехова и се придържай към неговия път — той ще те издигне и ти ще наследиш земята. Когато злите бъдат унищожени, ти ще видиш това. (...)  Гледай безукорния и наблюдавай праведния, защото бъдещето на такъв човек ще е мирно! А всички престъпници ще бъдат унищожени, неправедните няма да имат бъдеще. Спасението на праведните идва от Йехова, той е тяхната крепост във време на беда. Йехова ще им помогне и ще ги избави, ще ги избави от злите и ще ги спаси, понеже са го направили свое убежище“ (Псалм 37:10-15, 17, 20, 29, 34, 37-40).

„Това е, за да ходиш в пътя на добрите и да следваш пътеките на праведните.  Защото честните ще живеят на земята и безукорните ще останат на нея.  А злите ще бъдат унищожени от земята и коварните ще бъдат изкоренени от нея. (...) Благословиите са за главата на праведния, а устата на злите крие насилие.  Споменът за праведния му носи благословия, а името на злите ще изгние“ (Притчи 2:20-22; 10:6,7).

Войните ще престанат, ще има мир в сърцата и по цялата земя

„Чували сте, че било казано: ‘Обичай ближния си и мрази врага си.’ Но аз ви казвам: обичайте враговете си и се молете за онези, които ви преследват, за да бъдете синове на своя Баща, който е на небесата, понеже той изпраща слънцето си да изгрява и над злите, и над добрите, и изпраща дъжд да вали и над праведните, и над неправедните. Защото ако обичате само онези, които ви обичат, каква е вашата награда? Нима и данъчните служители не правят същото? И ако поздравявате само братята си, какво толкова особено правите? Нима и хората от народите не правят същото? Затова бъдете съвършени, както е съвършен и вашият небесен Баща“ (Матей 5:43- 48).

„Защото ако прощавате на хората прегрешенията им, вашият небесен Баща също ще ви прости.  Но ако не прощавате на хората техните прегрешения, то и вашият Баща няма да прости вашите прегрешения“ (Матей 6:14,15).

„А Исус му каза: „Върни меча си на мястото му, защото всички, които вадят меч, от меч ще загинат"“ (Матей 26:52).

„Елате, вижте делата на Йехова, поразителните неща, които той върши на земята! Той прекратява войните до краищата на земята, счупва лъковете, строшава копията и изгаря с огън колесниците" (Псалм 46:8,9).

„Той ще бъде съдия между народите и ще поправи нещата в полза на много народи. Те ще изковат мечовете си на палешници и копията си на сърпове. Нито един народ няма да вдигне меч против друг народ и вече няма да се учат да воюват" (Исая 2:4).

„В последните дни планината на дома на Йехова ще бъде здраво установена над планинските върхове и ще се извисява над хълмовете, и народите ще се стичат към нея.  Много народи ще вървят и ще казват: „Елате! Нека да се изкачим на планината на Йехова, до дома на Бога на Яков! Той ще ни учи на пътищата си и ние ще ходим в пътеките му.“ Защото от Сион ще излезе законът и от Йерусалим — словото на Йехова.  Той ще бъде съдия между много народи и ще поправи нещата в полза на могъщи и далечни народи. Те ще изковат мечовете си на палешници и копията си на сърпове. Нито един народ няма да вдигне меч против друг народ и вече няма да се учат да воюват.  Всеки ще седи под лозата си и под смокинята си и няма да има кой да го плаши, защото тези думи излязоха от устата на Йехова, Богът на небесните войнства“ (Михей 4:1-4).

По цялата земя ще има много храна

„Ще има изобилие от жито на земята, изобилие до върховете на планините. Неговата реколта ще бъде като ливанската гора и жителите на града ще процъфтяват като растенията на земята" (Псалми 72:16).

„А той ще изпрати дъжд за семето, с което засяваш земята, и ще направи така, че земята да роди хляб, който е питателен и засища. В този ден добитъкът ти ще пасе на просторно пасище“ (Исая 30:23).

Чудесата на Исус Христос да укрепи вярата в надеждата за вечен живот

„Вярно, има още много други неща, които Исус извърши, и ако те бъдат записани с всички подробности, мисля, че целият свят няма да побере изписаните свитъци“ (Йоан 21:25)

Исус Христос и първото чудо, написано в Евангелието на Йоан, той превръща водата във вино: „А на третия ден в Кана, в Галилея, имаше сватбено угощение и майката+ на Исус беше там. Исус и учениците му също бяха поканени на сватбеното угощение. Когато виното свърши, майката+ на Исус му каза: „Нямат вино.“  Но Исус ѝ отговори: „Какво общо имам аз с това, жено? Моят час още не е дошъл.“  Майка му каза на онези, които прислужваха: „Каквото ви каже, това направете.“  А там, както се изискваше от юдейските предписания във връзка с очистването, бяха поставени шест каменни делви за вода, всяка от които събираше две или три течни мери. Исус им каза: „Напълнете делвите с вода.“ И те ги напълниха догоре. И той им каза: „Сега налейте малко и занесете на настойника на угощението.“ И те направиха така. А когато настойникът на угощението опита водата, която беше превърната във вино — но той не знаеше откъде е то, макар че онези, които прислужваха и бяха налели от водата, знаеха, — повика младоженеца и му каза: „Всеки друг първо изважда от хубавото вино+ и когато хората се понапият — от по–лошото, а ти запази хубавото вино досега.“ Исус извърши това в Кана, в Галилея, като начало на своите знамения и показа славата си, и учениците му повярваха в него" (Йоан 2:1-11).

Исус Христос изцелява сина на царски слуга: „И той пак отиде в Кана, в Галилея, където беше превърнал водата във вино. И в Капернаум имаше един служител на царя, чийто син беше болен.  Като чу, че Исус бил дошъл от Юдея в Галилея, този човек отиде при него и го помоли да дойде и да излекува сина му, който беше на смъртно легло.  Исус обаче му каза: „Ако не видите знамения и чудеса, изобщо няма да повярвате.“  Царският служител го помоли: „Господарю, ела, преди детето ми да е умряло!“  Исус му отвърна: „Отиди си, синът ти е жив.“ Мъжът повярва на думите на Исус и си тръгна.  А още докато вървеше по пътя, робите му излязоха да го посрещнат и да му кажат, че момчето му е живо.  И той ги попита за часа, в който то оздравя. А те му отговориха: „Вчера в седмия час му мина треската.“  Така бащата разбра, че това е станало по същото време, когато Исус му каза „Синът ти е жив“. И той и всички в дома му станаха вярващи.  А това беше второто знамение, което Исус извърши, след като отиде от Юдея в Галилея" (Йоан 4:46-54).

Исус Христос лекува обсебен от демони човек в Капернаум: „И слезе в Капернаум, град в Галилея. И поучаваше там в събота, и хората бяха смаяни от начина му на поучаване, защото говореше с власт.  А в синагогата имаше един мъж, обзет от дух, от нечист демон, и той викаше със силен глас:  „Какво общо имаме ние с тебе, Исусе Назарянино? Дойде да ни унищожиш ли? Знам много добре кой си — онзи, който е свят и изпратен от Бога.“  Но Исус го смъмри с думите: „Замълчи и излез от него!“ И след като хвърли мъжа на земята пред тях, демонът излезе от него, без да го нарани.  Тогава всички бяха обзети от почуда и един на друг си казваха: „Какви думи! С власт и сила той заповядва на нечистите духове и те излизат!“  Така вестта за него продължи да се разпространява до всяко място в околността" (Лука 4:31-37).

Исус Христос изгонва демони в земята на Гадарин (източната част на Йордан, близо до Тивериадското езеро): „Когато премина на другата страна, в земята на гадаринците, го срещнаха двама обсебени от демони мъже, които бяха излезли измежду гробниците — те бяха толкова свирепи, че никой не смееше да минава по този път.  И те извикаха: „Какво общо имаме ние с тебе, Божи сине? Нима си дошъл тук, за да ни измъчваш преди определеното време?“  А надалече от тях пасеше едно голямо стадо свине.  И демоните започнаха да го молят с думите: „Ако ни изгониш, изпрати ни в стадото свине.“  И той им каза: „Вървете!“ Те излязоха и отидоха в свинете, и цялото стадо се хвърли от ръба на пропастта в езерото и се удави.  А свинарите побягнаха и като отидоха в града, разказаха за всичко, а също и за случилото се с обсебените от демони мъже.  И ето, целият град излезе, за да посрещне Исус, и като го видяха, го молеха настоятелно да си отиде от тяхната област" (Матей 8:28-34).

Исус Христос изцелява свекърва на апостол Петър: "Като дойде в къщата на Петър, Исус видя, че тъща му лежи болна с изгаряща треска. И той докосна ръката ѝ, треската ѝ мина и тя стана и започна да му прислужва" (Матей 8:14,15).

Исус Христос изцелява човек, който има парализирана ръка: „И в друга събота+ той влезе в синагогата и започна да поучава. А там имаше един човек, чиято дясна ръка беше изсъхнала.  И книжниците и фарисеите наблюдаваха внимателно дали Исус ще лекува в събота, за да намерят начин да го обвинят.  Той обаче знаеше какво си мислят и въпреки това каза на човека с изсъхналата ръка: „Стани и ела в средата.“ И той стана и отиде там.  Тогава Исус им каза: „Питам ви дали в събота е позволено да се извърши добро, или да се нанесе вреда, да се спаси живот, или да се погуби?“  И като погледна всички наоколо, каза на човека: „Протегни си ръката!“ И той направи така, и ръката му оздравя.  Но те се изпълниха с безумна ярост и започнаха да говорят помежду си какво да направят на Исус" (Лука 6:6-11).

Исус Христос лекува човек, страдащ от воднянка (оток, прекомерно натрупване на течност в тялото): „Веднъж, в събота, когато Исус отиде в дома на един от водачите на фарисеите, за да яде, всички в къщата го наблюдаваха внимателно.  И ето, пред него имаше един мъж, болен от воднянка.  Затова Исус попита онези, които познаваха Закона, и фарисеите: „Позволено ли е да се лекува в събота, или не?“  Но те мълчаха. Тогава той докосна мъжа, излекува го и го изпрати да си върви. И ги попита: „Кой от вас няма веднага да извади сина си или бика си, ако падне в кладенец в съботен ден?“  И те не можаха да отговорят нищо на това" (Лука 14:1-6).

Исус Христос изцелява слепец: „Сега, когато се приближи до Ерихон, един слеп човек седеше край пътя и просеше. Понеже чуваше тълпа, която минава покрай него, той започна да пита какво означава това. обяви му: „Исус Назарянин е този, който минава!“ Тогава той извика и каза: „Исусе, Сине Давидов, смили се над мен!“ Тези, които продължиха, му казаха строго да мълчи, но той извика още повече: „И когато Исус се приближаваше към Йерихон, край пътя седеше един сляп мъж, който просеше.  Понеже чу, че минават много хора, той започна да пита какво става. Казаха му: „Минава Исус Назарянина!“  Тогава той извика: „Исусе, Сине Давидов, имай милост към мене!“  А тези, които вървяха напред, строго му наредиха да мълчи. Той обаче завика още по–силно: „Сине Давидов, имай милост към мене!“ Тогава Исус спря и нареди да доведат човека. Когато той се приближи, Исус го попита:  „Какво искаш да направя за тебе?“ Той отговори: „Господарю, нека прогледна!“ И Исус му каза: „Прогледни! Твоята вяра те излекува.“ И той веднага прогледна и тръгна след него, като прославяше Бога. И като видяха това, всички хора започнаха да възхваляват Бога” (Лука 18:35-43).

Исус Христос лекува двама слепи хора: „Когато Исус си тръгна оттам, двама слепи вървяха след него и викаха силно: „Имай милост към нас, Сине Давидов!“  Щом Исус влезе в къщата, слепите мъже дойдоха при него и той ги попита: „Вярвате ли, че мога да направя това?“ Те му отговориха: „Да, Господарю!“  Тогава той докосна очите им с думите: „Нека бъде според вашата вяра.“  И очите им започнаха да виждат. А Исус строго им нареди: „Гледайте никой да не узнае за това.“  Но след като излязоха навън, те разгласиха за него из цялата тази област" (Матей 9:27-31).

Исус Христос лекува глухонеми: „И като излезе пак от областта на Тир, той мина през Сидон и стигна до Галилейското езеро, прекосявайки областта на Декапол.  Там доведоха при него един глух мъж, който не можеше да говори, и го помолиха да положи ръце върху него.  И той отведе мъжа встрани от множеството, насаме, сложи пръстите си в ушите му и след като плю, докосна езика му.  И като погледна към небето, въздъхна дълбоко и му каза „Ефата“, тоест „Отвори се“.  И ушите му се отвориха, езикът му се развърза и той започна да говори нормално.  Тогава той им нареди да не казват на никого, но колкото повече им забраняваше, толкова повече говореха за това.  Те бяха смаяни+ и казаха: „Той върши всичко добре. Прави дори така, че глухите да чуват и немите да говорят.“" (Марк 7:31-37).

Исус Христос лекува прокажен: „При него дойде и един прокажен, който му се молеше на колене: „Само ако поискаш, можеш да ме очистиш.“ И като го съжали, той протегна ръката си, докосна го и каза: „Искам. Бъди очистен!“  И веднага проказата му изчезна и той беше очистен“ (Маркo 1:40-42).

Изцелението на десетте прокажени: „По пътя към Йерусалим той мина през Самария и Галилея.  И като влезе в едно село, десет мъже, които бяха прокажени, го видяха и се изправиха на крака, като останаха надалече.  И извикаха силно: „Исусе, Учителю, имай милост към нас!“  Като ги видя, той им каза: „Отидете и се покажете на свещениците.“ И докато си отиваха, те бяха очистени.  Като видя, че беше излекуван, един от тях се върна, прославяйки Бога със силен глас. И падна по очи в краката на Исус, като му благодареше. А този мъж беше самарянин.  Тогава Исус попита: „Не бяха ли десет очистените? Къде са сега другите девет?  Нима нито един не се върна да отдаде слава на Бога, освен този човек, който е от друг народ?“  И му каза: „Стани и си върви. Твоята вяра те излекува.“" (Лука 17:11-19).

Исус Христос лекува паралитик: "След това имаше празник на юдеите и Исус отиде в Йерусалим. А в Йерусалим при Овчата порта имаше къпалня, наречена на еврейски Витесда, с пет колонади. В тях лежаха множество болни, слепи, куци и хора с изсъхнали крайници. Там имаше и един човек, болен вече трийсет и осем години. Като видя лежащия мъж и като знаеше, че е болен вече дълго време, Исус му каза: „Искаш ли да оздравееш?“ Болният мъж му отговори: „Господине, няма кой да ме спусне в къпалнята, когато водата е развълнувана, и докато успея да сляза, някой друг ме изпреварва.“ Исус му каза: „Стани, вземи носилката си и ходи.“ И мъжът веднага оздравя и като взе носилката си, започна да ходи“ (Йоан 5:1-9).

Исус Христос лекува епилептик: „А когато се приближиха до множеството, един мъж дойде, падна на колене пред него и каза:  „Господарю, имай милост към сина ми, защото страда от епилепсия и е болен, и често пада в огън или във вода.  И аз го доведох при учениците ти, но те не успяха да го излекуват.“  А Исус каза: „О, невярващо и извратено поколение, докога ще трябва да съм с вас? Докога ще трябва да ви търпя? Доведете го при мене.“  И Исус смъмри демона и демонът излезе. В този миг момчето оздравя.  После учениците дойдоха при Исус насаме и го попитаха: „Защо ние не успяхме да го изгоним?“  Той им отговори: „Защото имате малко вяра. Казвам ви истината, ако имате вяра колкото синапено зрънце, ще кажете на тази планина ‘Премести се оттук там’, и тя ще се премести. И няма да има нищо невъзможно за вас.“" (Матей 17:14-20).

Исус Христос прави чудо, без да го знае: „А докато той вървеше натам, множеството го притискаше отвсякъде.  И една жена, която от дванайсет години страдаше от кръвотечение и никъде не беше намерила лек,  се приближи зад него и докосна края на горната му дреха, и веднага кръвотечението ѝ спря.  Затова Исус попита: „Кой ме докосна?“ И когато всички отрекоха, Петър каза: „Учителю, множеството те обгражда и притиска отвсякъде.“  Но Исус каза: „Някой ме докосна, защото усетих, че от мене излезе сила.“  Като видя, че не е останала незабелязана, жената дойде разтреперана, падна в краката му и пред всички разкри причината, поради която го беше докоснала, и как веднага беше излекувана.  А той ѝ каза: „Дъще, твоята вяра те излекува, отиди си с мир.“" (Лука 8:42-48).

Исус Христос лекува отдалеч: „След като свърши да говори пред хората, които го слушаха, Исус влезе в Капернаум.  И ето, един стотник имаше роб, към когото беше много привързан и който беше болен на смъртно легло.  Когато чу за Исус, стотникът изпрати някои юдейски старейшини да го помолят да дойде и да спаси роба му.  И онези, които отидоха при Исус, му се молеха настойчиво: „Той заслужава да направиш това за него,  защото обича нашия народ и дори ни построи синагогата.“  Тогава Исус тръгна с тях. Но когато беше наближил къщата, ги срещнаха приятели на стотника, изпратени от него да му кажат: „Господине, не си прави труда, защото не съм достоен да влезеш под моя покрив.  Затова и не сметнах, че съм достоен да дойда при тебе. Ти само кажи и служителят ми ще оздравее. Защото и аз съм човек, подчинен на власт, и имам войници под свое разпореждане, и казвам на този ‘Върви!’, и той тръгва, а на онзи — ‘Ела!’, и той идва, а на роба си — ‘Направи това!’, и той го прави.“  Като чу това, Исус се удиви и се обърна към множеството, което го следваше, с думите: „Казвам ви, дори в Израил не намерих толкова голяма вяра.“  И като се върнаха обратно в къщата, изпратените мъже намериха роба здрав" (Лука 7:1-10).

Исус Христос лекува жена с увреждане в продължение на 18 години: „И в събота той поучаваше в една синагога.  И ето, там имаше една жена, която вече осемнайсет години беше обсебена от демон и поради това беше болна, така че беше свита на две и изобщо не можеше да се изправи. Като я видя, Исус се обърна към нея и ѝ каза: „Жено, освободена си от своята болест.“  И той положи ръце върху нея, и тя веднага се изправи и започна да прославя Бога.  Тогава, възмутен от това, че Исус лекува в събота, председателят на синагогата каза на хората: „Шест дни има, през които трябва да се работи, така че елате тогава, за да бъдете излекувани, а не в съботен ден.“  Но в отговор Господарят му каза: „Лицемери, кой от вас в събота няма да отвърже бика си или магарето си от мястото му в обора и да го изведе на водопой?  Нима тогава не беше редно тази жена, която е дъщеря на Авраам и която Сатана държеше в плен цели осемнайсет години, да бъде освободена от плена в съботен ден?“  И когато каза тези думи, всички негови противници се засрамиха, а множеството се радваше на всички славни дела, които той извърши" (Лука 13:10-17).

Исус Христос изцелява дъщерята на финикийска жена: „Като тръгна оттам, Исус пое към пределите на Тир и Сидон.  И ето, една финикийка от тези области дойде и започна да вика: „Имай милост към мене, Господарю, Сине Давидов! Дъщеря ми е обсебена от демон.“  Но той не ѝ каза нито дума. Тогава учениците му се приближиха и го помолиха: „Отпрати я, защото не престава да плаче след нас.“ Той отговори: „Не съм изпратен при всички, само при изгубените овце от Израилевия дом.“  А когато жената дойде, му се поклони с думите: „Господарю, помогни ми!“  Той ѝ отговори: „Не е редно да се взема хлябът от децата и да се хвърля на кученцата.“ А тя каза: „Да, Господарю, но нали кученцата ядат трохите, падащи от трапезата на техните господари.“  Тогава Исус ѝ каза: „О, жено, голяма е твоята вяра! Нека стане така, както искаш.“ И в този миг дъщеря ѝ беше излекувана" (Матей 15:21-28).

Исус Христос успокоява буря: „И когато се качи в една лодка, учениците му го последваха. И ето, в езерото се появи силно вълнение, така че вълните заливаха лодката. А той спеше.  И те се приближиха до него и го събудиха, казвайки: „Спаси ни, Господарю! Загиваме!“  Но той им отговори: „Защо се страхувате, маловерци?“ Тогава стана, смъмри ветровете и езерото, и настъпи голяма тишина.  А мъжете се учудиха и казаха: „Що за човек е този, че дори ветровете и езерото му се подчиняват?“” (Матей 8:23-27). Това чудо демонстрира, че в земния рай вече няма да има бури или наводнения, които да причинят бедствия.

Исус Христос ходи по морето: „Накрая, като изпрати множествата, той се изкачи на планината, за да се помоли насаме. И когато се свечери, той все още беше там сам.  А лодката беше много далече от брега и вълните я блъскаха силно, защото духаше насрещен вятър.  Но през нощта, по време на четвъртата стража, той отиде при тях, като ходеше по езерото.  Щом го видяха да ходи по езерото, учениците се уплашиха и казаха: „Това е привидение!“ И започнаха да викат от страх. Но Исус веднага им заговори: „Не се бойте, аз съм! Не се плашете!“ Петър му отговори с думите: „Господарю, ако си ти, заповядай ми да дойда при тебе по водата.“ Той каза: „Ела!“ Тогава Петър слезе от лодката и тръгна по водата, като отиваше към Исус. Но виждайки силната буря, се уплаши и като започна да потъва, извика: „Господарю, спаси ме!“ Исус веднага протегна ръка, хвана го и му каза: „Маловерецо, защо се усъмни?“  И след като се качиха в лодката, бурята утихна.  Тогава мъжете в лодката му се поклониха и казаха: „Ти наистина си Божи син.“" (Матей 14:23-33).

Чудотворният прасковата: „Веднъж, когато той стоеше край Генисаретското езеро, множеството го притискаше отвсякъде и слушаше словото на Бога. И той видя две лодки на брега на езерото, а рибарите бяха излезли от тях и чистеха мрежите си.  Като се качи на една от лодките, която беше на Симон, той го помоли да се отдалечи малко от брега. Тогава седна в лодката и от нея започна да поучава множеството. Когато престана да говори, каза на Симон: „Отидете там, където е дълбоко, и хвърлете мрежите си+ за улов.“ А Симон отговори с думите: „Учителю, цяла нощ се трудихме и не хванахме нищо, но щом ти казваш, ще спусна мрежите във водата.“ Като направиха така, те хванаха толкова много риба, че мрежите им дори започнаха да се късат.  Затова дадоха знак на съдружниците си от другата лодка да дойдат и да им помогнат. И те дойдоха и напълниха догоре и двете лодки, така че започнаха да потъват. Като видя това, Симон Петър падна в краката на Исус и каза: „Отиди си от мене, Господарю, защото аз съм грешен човек.“  Понеже при вида на улова, който извадиха, почуда обзе както него, така и всички останали с него, а също и Яков и Йоан, Зеведеевите синове, които бяха съдружници на Симон. Но Исус каза на Симон: „Не се страхувай! Отсега нататък ще ловиш хора.“  И те докараха лодките обратно до брега и като оставиха всичко, тръгнаха след него" (Лука 5:1-11).

Исус Христос умножава хлябовете: „След това Исус отиде на другия бряг на Галилейското, или Тивериадското, езеро.  Но едно голямо множество го следваше, защото хората видяха знаменията, които той извърши, като излекува болните. Така че Исус се изкачи на един планински склон и седна там с учениците си.  А наближаваше Пасхата, юдейският празник. И като вдигна очи, Исус видя, че към него идва голямо множество, и попита Филип: „Откъде да купим хляб, за да ядат тези хора?“  Но каза това, за да го изпита, защото знаеше какво ще направи.  Филип му отговори: „И за двеста динария хляб няма да стигне, та всеки от тях да получи по малко.“  Един от учениците му, Андрей, братът на Симон Петър, му каза: „Ето, едно момче има пет ечемичени хляба и две малки риби. Но какво са те за толкова много хора?“ Исус каза: „Нека хората се разположат като на трапеза*.“ На това място растеше много трева, така че те се разположиха върху нея. А в множеството имаше около пет хиляди мъже.  Тогава Исус взе хлябовете и след като благодари в молитва, ги раздаде на разположилите се хора. Така раздаде и рибите — на всекиго колкото искаше.  И когато се наситиха, той каза на учениците си: „Съберете каквото остана, за да не се хвърли нищо.“  И те събраха всичко и напълниха дванайсет кошници с каквото беше останало от петте ечемичени хляба, след като хората ядоха. Когато видяха знаменията, които той извърши, хората казаха: „Няма съмнение, че това е пророкът, който трябваше да дойде в света.“  Така че Исус, като знаеше, че се канят да дойдат и да го хванат, за да го направят цар, пак отиде в планината съвсем сам" (Йоан 6:1-15). Ще има изобилие от храна по цялата земя (Псалми 72:16; Исая 30:23).

Исус Христос възкресява син на вдовица: „Скоро след това той тръгна за един град, наречен Наин, и с него вървяха учениците му и голямо множество хора. Когато стигна близо до портите на града, ето, там изнасяха мъртвец, единствен син на майка си. Освен това тя беше и вдовица. И с нея имаше много хора от града.  И когато я видя, Господарят Исус я съжали и ѝ каза: „Недей да плачеш!“ После се приближи и докосна носилката. Носачите се спряха, а той каза: „Младежо, казвам ти, стани!“  И умрелият седна и започна да говори, и той го даде на майка му. И всички бяха обзети от страх и започнаха да прославят Бога с думите „Велик пророк беше издигнат сред нас“ и „Бог насочи вниманието си към своя народ“.  И вестта за него се разнесе из цяла Юдея и околността“ (Лука 7:11-17).

Исус Христос възкресява дъщерята на Яир: "Още докато той говореше, дойде един човек от дома на председателя на синагогата и каза: „Дъщеря ти умря, недей да притесняваш повече учителя.“ Като чу това, Исус му отговори: „Не се страхувай, само имай вяра и дъщеря ти ще бъде спасена.“  Когато стигна до къщата, той не позволи на никого да влезе с него, освен на Петър, на Йоан, на Яков и на родителите ѝ. И хората плачеха и се удряха в гърдите от мъка по нея. Затова той каза: „Престанете да плачете, защото тя не е умряла, само спи.“ А те му се присмиваха, защото знаеха, че е умряла. Но той я хвана за ръката и каза силно: „Момиче, стани!“ И тя оживя и веднага стана, а той нареди да ѝ дадат нещо за ядене.  И родителите ѝ бяха извън себе си от радост, но той им нареди да не разказват на никого за случилото се“ (Лука 8:49-56).

Исус Христос възкресява своя приятел Лазар, който почина преди четири дни: „Всъщност Исус още не беше стигнал до селото, но стоеше на мястото, където го беше посрещнала Марта.  А като видяха, че Мария става бързо и излиза, юдеите, които бяха с нея в къщата и я утешаваха, тръгнаха след нея, като предполагаха, че отива при гробницата, за да плаче.  И като стигна там, където беше Исус, и го видя, Мария падна в краката му и му каза: „Господарю, ако ти беше тук, брат ми нямаше да умре.“  Затова като видя, че тя плаче и че юдеите, които дойдоха с нея, плачеха, Исус простена и се натъжи,  после каза: „Къде го положихте?“ Те му отговориха: „Господарю, ела и виж.“  Сълзи потекоха от очите на Исус. Затова юдеите казаха: „Виж колко много го обичаше!“ Но някои от тях казаха: „Нима човекът, който отвори очите на слепия, не можеше да направи така, че този мъж да не умре?“

И като простена отново, Исус стигна до гробницата. Всъщност това беше една пещера и на входа ѝ имаше камък.  Исус каза: „Махнете камъка.“ Марта, сестрата на починалия, му каза: „Господарю, сигурно вече мирише, защото са минали четири дни.“  Исус ѝ каза: „Не ти ли казах, че ако вярваш, ще видиш Божията слава?“ Тогава те махнаха камъка. И Исус вдигна очи към небето и каза: „Татко, благодаря ти, че ме чу.  Знам, че винаги ме чуваш, но говоря заради хората, които са тук, за да повярват, че ти си ме изпратил.“ И като каза тези думи, той извика със силен глас: „Лазаре, излез!“ И човекът, който беше мъртъв, излезе, като ръцете и краката му бяха увити с погребални превръзки, а лицето му — с парче платно. Исус им каза: „Разповийте го и го оставете да си върви“" (Йоан 11:30-44).

Последният чудотворен прасковата (малко след възкресението на Христос): „А като се зазоряваше, Исус застана на брега, но учениците не разбраха, че това е той. Тогава Исус ги попита: „Деца, нямате нищо за ядене, нали?“ Те му отговориха: „Нямаме.“  Той им каза: „Хвърлете мрежата от дясната страна на лодката и ще намерите нещо.“ И те я хвърлиха и след това вече не можеха да я извадят заради многото риба.  Тогава ученикът, когото Исус особено обичаше, каза на Петър: „Това е Господарят!“ И като чу, че това е Господарят, Симон Петър облече горната си дреха (защото беше гол) и се препаса, след което се хвърли в езерото.  А другите ученици дойдоха с малката лодка, като влачеха мрежата с рибата, защото не бяха далече от брега, само на около двеста лакътя" (Йоан 21:4-8).

Исус Христос извърши много други чудеса. Те ни позволяват да укрепим вярата си, окуражават ни и да добием представа за многото благословия, които ще има в рая. Писмените думи на апостол Йоан обобщават много добре чудесния брой чудеса, извършени от Исус Христос, като гаранция за това, което ще се случи в рая: „Вярно, има още много други неща, които Исус извърши, и ако те бъдат записани с всички подробности, мисля, че целият свят няма да побере изписаните свитъци“ (Йоан 21:25).

 Елементарното учение на Библията

SOLA SCRIPTURA

• Бог има име: Йехова (The Revealed Name). Сам трябва да се покланяме само на Йехова. Трябва да Го обичаме с цялата си жизнена сила: "Достоен си, Йехова, Боже наш, да приемеш славата, почитта и силата, защото ти създаде всичко и поради твоята воля всичко съществува и беше създадено" (Исая 42: 8, Откровение 4:11, Матей 22:37) (Worship Jehovah; In Congregation). Бог не е Троица.

• Исус Христос е единственият Син на Бога в смисъл, че Той е единственият Син, създаден пряко от Бог: "Какво казват хората, кой е Човешкият син?“ Те отговориха: „Някои казват, че е Йоан Кръстител, други — Илия, трети пък — Йеремия или един от пророците.“ Той ги попита: „А вие какво казвате, кой съм аз?“ Симон Петър отговори: „Ти си Христос, Синът на живия Бог.“ Тогава Исус му каза: „Щастлив си, Симоне, сине Йонов, защото това не ти беше разкрито от някой в плът и кръв, а от моя Баща, който е на небесата" (Матей 16:13-17, Йоан 1:1-3) (Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ). Исус Христос не е Всемогъщият Бог и не е част от Троицата.

• Святият дух е активната сила на Бога. Той не е човек, а безлична сила: "И те видяха езици като огнени, които се разпределиха така, че върху всекиго от тях застана по един" (Деяния 2:3). Святият Дух не е част от Троицата.

• Библията е Божието Слово: "Цялото Писание е вдъхновено от Бога и полезно за поучаване, за порицаване, за поправяне на нещата, за възпитаване в праведност,  така че Божият човек да бъде напълно способен, изцяло подготвен за всяко добро дело" (2 Тимотей 3: 16,17). Трябва да го прочетем, да го изучаваме и да го прилагаме в живота си (Псалми 1:1-3) (Read the Bible Daily) .

• Само вярата в жертвата на Христос позволява прошка на греховете и по-късно изцеление и възкресение на мъртвите: "Защото Бог толкова обикна света, че даде своя единороден Син, та всеки, който вярва в него, да не бъде унищожен, но да има вечен живот" (Йоан 3:16, Матей 20:28) (Споменът за смъртта на Исус Христос (статия); The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow)).

• Божието царство е небесното учреждение, основано на небето през 1914 г. и чийто Цар е Исус Христос с 144 000 царе и свещеници, които съставляват "Ню Йерусалим", Невястата Христова. Това небесно правителство на Бог ще сложи край на сегашната човешка владичество по време на Голямата скръб, и ще бъде създадена на земята: "В дните на тези царе небесният Бог ще издигне царство, което никога няма да бъде разрушено. И това царство няма да премине към друг народ. То ще строши всички тези царства и ще ги унищожи, а самото то ще остане до безпределни времена" (Откровение 12:7-12; 21:1-4; Матей 6: 9-10; Даниил 2:44) (The End of Patriotism; The King Jesus Christ; The Earthly Administration of the Kingdom of God).

• Смъртта е обратното на живота. Душата умира и духът (жизнената сила) изчезва: "Не се уповавайте на знатни личности, нито на човешки син, който не може да даде спасение! Духът му излиза и той се връща в пръстта си, в същия ден изчезват мислите му" (Псалм 146: 3,4, Еклисиаст 3: 19,20; 9: 5,10).

• Ще има възкресение на справедливите и несправедливите (Йоан 5: 28,29, Деяния 24:15). В неправедните ще бъдат оценявани въз основа на поведението им по време на царуването на 1000 година (а не въз основа на миналото си поведение), който ще започне след Голямата скръб: "И видях голям бял престол и на него беше седнал някой. От лицето му побягнаха небето и земята и никъде вече нямаше място за тях. И видях как мъртвите, големи и малки, стоят пред престола, и бяха отворени свитъци. Но беше отворен и друг свитък, свитъкът на живота. И мъртвите бяха съдени според делата си+ въз основа на записаното в свитъците. И морето предаде мъртвите, които бяха в него, и смъртта и гробът предадоха мъртвите, които бяха в тях, и те бяха съдени — всеки според делата си" (Откровение 20:11-13) (The Administration of the Earthly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Judgment of the unrighteous).

• Само 144 000 човека ще отидат на небето с Исус Христос. Голямата тълпа, спомената в Откровение 7: 9-17, са онези, които ще оцелеят в голямата скръб и ще живеят вечно в сухоземния рай: "И чух броя на онези, които получиха печат — сто четирийсет и четири хиляди, които получиха печат, от всяко племе на Израилевите синове. (...) След това погледнах, и ето, голямо множество, което никой човек не можеше да изброи, от всички народи, племена, родове и езици, и те стояха пред престола и пред Агнето, облечени в дълги бели дрехи, с палмови клонки в ръцете си. (...) И без забавяне му отговорих: „Господарю мой, ти знаеш това.“ А той ми каза: „Това са хората, които идват от голямото бедствие. Те са изпрали дрехите си и са ги избелили в кръвта на Агнето" (Откровение 7:3-8; 14:1-5; 7:9-17) (The Heavenly Resurrection (144000); The Great Crowd).

• Сега живеем в последните дни на тази система от неща, които ще приключат при Голямата скръб (Матей 24,25, Марк 13, Лука 21, Откровение 19:11-21). Присъствието (Парусия) на Христос е започнало невидимо от 1914 г. насам и ще свърши в края на хилядата години: "А когато седеше на Маслиновата планина, учениците му дойдоха при него насаме и го попитаха: „Кажи ни кога ще стане това и какъв ще бъде знакът за твоето присъствие и за завършека на тази система?" (Матей 24:3) (The Great Tribulation; The King Jesus Christ).

• Pай ще бъде земно: "Тогава чух силен глас от престола да казва: „Ето, шатърът на Бога е при хората и Бог ще живее с тях, и те ще бъдат негов народ. И самият той ще бъде с тях, и ще изтрие всяка сълза от очите им, и вече няма да има смърт, нито жалеене, плач или болка. Предишните неща отминаха" (Исая 11, 35, 65, Откровение 21:1-5) (The Release).

• Бог допусна злото. Това даде отговор на предизвикателството на дявола за легитимността на суверенитета на Йехова (Битие 3: 1-6). И да даде отговор на обвинението на Дявола относно почтеността на човешките същества (Йов 1:7-12; 2:1-6). Бог не причинява страдание, Той го позволява (Яков 1:13). Страданието са резултат от четири основни фактора: Сатана дяволът може да бъде този, който причинява страданията (но не винаги) (Йов 1:7-12; 2:1-6) (Satan Hurled). Страданието е резултат от общото ни състояние на грях, потомък на Адам, който ни води до старост, болест и смърт (Римляни 5:12, 6:23). Болката може да бъде резултат от лошите човешки решения (от нас или тези на други хора), защото на нашата греховност, наследена от Адам (Второзаконие 32: 5; Римляни 7:19). Страданието може да бъде резултат от "непредвидени времена и събития", които карат човека да бъде на грешното място в грешното време (Еклисиаст 9:11). Съдбата не е учение на Библията, ние не сме "назначение", за да направи добро или зло, но въз основа на свободна воля, ние избираме да се направи "добро" или "зло" ( Второзаконие 30:15).

• Трябва да "служим" на интересите на Божието царство, като се кръстим и действаме според това, което е написано в Библията (Матей 28:19,20) (The Baptism). Тази твърда позиция в полза на Царството се демонстрира публично чрез редовното прогласяване на благовестието (Матей 24:14) (The Good News).

 

Забранено в Библията

 

Омразата е забранена: "Всеки, който мрази брат си, е убиец, а вие знаете, че в никой убиец не остава вечен живот" (1 Йоан 3:15). Убийството са забранени по лични причини, чрез религиозен патриотизъм или чрез държавен патриотизъм: "А Исус му каза: „Върни меча си на мястото му, защото всички, които вадят меч, от меч ще загинат" (Матея 26:52) (The End of Patriotism).
Кражбата е забранена: "Който е крал, нека не краде повече, но вместо това нека се труди усърдно и върши почтена работа с ръцете си, за да има какво да даде на онзи, който е в нужда" (Ефесяни 4:28).
Лъжата е забранена: "Не се лъжете помежду си. Съблечете старата личност и нейните постъпки" (Колосяни 3:9).

Други забрани:

"Затова моето мнение е да не бъдат затруднявани хората от другите народи, които се обръщат към Бога, но да им се напише да се въздържат от всичко, което е омърсено чрез идолопоклонство, от блудство, от месо на удушено животно и от кръв" (Деяния 15:19,20,28,29).

Неща, които са "опетнени" от идоли: Това са "неща", свързани с религиозни практики, противоречащи на Библията, езическите празници. Това може да бъде религиозен ритуал преди клането или хранене на месото: "Яжте всичко, което се продава на месния пазар, без да разпитвате заради съвестта си, защото „на Йехова принадлежат земята и всичко, което я изпълва“. Ако някой от невярващите ви покани и вие имате желание да отидете, яжте всичко, което ви поднесат, без да разпитвате заради съвестта си. Но ако някой ви каже „Това беше принесено в жертва“, не яжте както заради онзи, който ви е съобщил, така и заради съвестта. Като казвам „съвестта“, имам предвид не твоята съвест, а на другия. Та защо моята свобода да бъде осъждана от съвестта на друг човек? Защо като ям нещо, за което благодаря на Бога, да говорят лошо за мене заради онова, за което благодаря?" (1 Коринтяни 10:25-30).

По отношение на религиозните практики, които Библията осъжда: "Не се впрягайте в един ярем с невярващите. Защото какво общо има между праведността и беззаконието? Какво общо има между светлината и тъмнината? Освен това нима има съгласие между Христос и Велиал*? И какво общо има между вярващия и невярващия? И нима има съгласие между Божия храм и идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както е казал Бог: „Ще обитавам сред тях и ще ходя сред тях, ще бъда техен Бог и те ще бъдат мой народ.“ „Затова излезте измежду тях и се отделете — казва Йехова — и повече не докосвайте онова, което е нечисто“, „и аз ще ви приема“. „И ще ви бъда баща, а вие ще ми бъдете синове и дъщери — казва Йехова, Всемогъщият" (2 Коринтяни 6:14-18).

Не практикувай идолопоклонство. Необходимо е да се унищожат всички идолопоклонни обекти или образи, кръстове, статуи за религиозни цели (Матей 7: 13-23). Не правете окултизъм: гадаене, магия, астрология ... Всички предмети, свързани с окултизма, трябва да бъдат унищожени (Деяния 19:19, 20).

Религиозни тържества, които не спазват библейските принципи, не трябва да се практикуват (1 Коринтяни 10: 20-22). Не гледайте филми или порнографски или насилствени и унизителни изображения. Въздържайте се от хазарт, употреба на наркотици, като марихуана, бетел, тютюн, излишен алкохол, пиянство, оргии: "Затова, братя, въз основа на Божието състрадание ви моля да представите телата си като жива, свята, угодна на Бога жертва, като така принасяте свята служба, използвайки своите мисловни способности" (Римляни 12: 1, Матей 5: 27-30, Псалм 11: 5).

Сексуалната неморалност (блудство): прелюбодеяние, неженен секс (мъже / жени), мъжката и женската хомосексуалност, перверзни сексуални практики: "Нима не знаете, че неправедните хора няма да наследят Божието царство? Не се заблуждавайте! Онези, които са блудници, идолопоклонници, прелюбодейци, мъже, държани за противоестествени цели, мъже, които лягат с мъже, крадци, алчни хора, пияници, хулители, изнудвачи, няма да наследят Божието царство. И точно такива бяха някои от вас. Но вие бяхте измити, бяхте осветени, бяхте обявени за праведни в името на нашия Господар Исус Христос и чрез духа на нашия Бог" (1 Коринтяни 6:9,10). "Нека бракът е на почит сред всички вас и нека брачното легло е неомърсено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците" (Евреи 13:4).

Библията осъжда полигамията, всеки човек в тази ситуация, който иска да изпълни Божията воля, трябва да узакони положението си, като остане само с първата си съпруга, която е омъжила (1 Тимотей 3: 2 "съпруг на едно жена "). Мастурбацията е забранена в Библията: "Затова умъртвете онова, което е земно в частите на вашите тела — блудство, нечистота, сексуални страсти, вредни желания и алчност, която е идолопоклонство" (Колосяни 3:5).

Забранено е да се яде кръв дори в терапевтични условия (кръвопреливане): "Само не яжте месото на животното заедно с душата му, тоест с кръвта му!" (Битие 9:4) (The Sacred Blood; The Sacred Life).

Всички неща, осъдени от Библията, не са описани в това Библейско изследване. Християнинът, достигнали зрялост и добро познаване на библейските принципи, ще познава разликата между "добро" и "зло", дори и да не е пряко написана в Библията: "Но твърдата храна е за зрелите хора, за онези, които чрез използване са обучили* своите способности за разбиране, така че да различават кое е правилно и кое е погрешно" (Евреи 5:14) (SPIRITUAL MATURITY).

Споменът за смъртта на Исус Христос

ЗАЩО?

Основна цел

Какво да правим?

Главно меню (на английски)

 

MENÚ PRINCIPAL DEL SITIO BÍBLICO EN ESPAÑOL

O MENU PRINCIPAL DO SITE BÍBLICO EM PORTUGUÊS

MAIN MENU OF THE BIBLICAL WEBSITE IN ENGLISH

MENU PRINCIPAL DU SITE BIBLIQUE EN FRANÇAIS

 

TWITTER

FACEBOOK

FACEBOOK BLOG