Bibeln Online

Bibeln på flera språk

Länkarna (i blått) på det språk du vill ha, leder dig till en annan artikel som skrivs på samma språk. De som skrivs på engelska leder dig till en artikel på engelska. I det här fallet kan du också välja mellan tre andra språk: spanska, portugisiska och franska.

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch 

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands 

Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti 

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی  עברי  ייִדיש

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски 

Swahili Hausa Afrikaans Igbo Xhosa Yoruba Zulu Malagasy አማርኛ Somali

हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의 

Tagalog  Indonesia  Jawa  Myanmar

VARFÖR?

Jehova Guds löfte

Minnet

Vad ska man göra?

Huvudmeny (på engelska)

(Den artikel "Bibelns elementära undervisning" är efter artikeln "Evigt liv")

 Evigt liv

Glädje genom hopp är energin i vår uthållighet

"Men när detta börjar inträffa, så räta på er och lyft era huvuden, för er befrielse närmar sig"

(Lukas 21:28)

Efter att ha beskrivit dramatiska händelser som skulle föregå slutet av denna tingenas ordning, i en tid som borde vara mest besvärande och som vi lever nu, sa Jesus Kristus till sina lärjungar att "lyfta sina huvuden" eftersom uppfyllelsen av vårt hopp drar nära.

Hur ska man ha glädje när man är i personliga prövningar? Aposteln Paulus skrev att vi måste följa Jesu Kristi mönster: "Eftersom vi har ett så stort moln av vittnen omkring oss, så låt oss efterlikna dem och göra oss av med allt som tynger ner oss och den synd som lätt snärjer in oss+ och hålla ut i det lopp som ligger framför oss,  medan vi håller blicken fäst på Jesus, den främste förmedlaren och fullkomnaren av vår tro. På grund av den glädje som låg framför honom dog han en smärtsam död på en tortyrpåle* utan att bry sig om skammen, och nu sitter han på högra sidan om Guds tron.  Ja, tänk noga på honom som har uthärdat så mycket fientlighet från syndare som motarbetar sig själva. Då kommer ni inte att bli trötta och ge upp" (Hebréerbrevet 12:1-3).

Jesus Kristus drog energi från sin uthållighet inför prövningar, av glädjen i hoppet som lades framför honom. Det är viktigt att dra energi för att driva vår uthållighet genom "glädjen" i vårt hopp om evigt liv som ligger framför oss. När det gäller våra prövningar sa Jesus Kristus om att lösa våra dagliga problem: "Därför säger jag: Sluta oroa er för vad ni ska äta och vad ni ska dricka och vad ni ska ha på er. Betyder inte livet mer än maten och kroppen mer än kläderna?  Se på himlens fåglar. De sår inte, de skördar inte och de fyller inga förråd. Ändå får de mat av er Far i himlen. Är inte ni värda mer än de?  Vem kan förlänga sitt liv med en enda timme genom att oroa sig? Och varför bekymrar ni er för kläder? Tänk på liljorna som växer på marken. De arbetar inte och spinner inget garn. Men jag säger er att inte ens Salomo i all sin prakt var klädd så fint som de. Om Gud alltså klär markens växter, som bara finns i dag och kastas i ugnen i morgon, då kommer han väl ännu hellre att ge er kläder? Ni har för lite tro. Så oroa er aldrig och säg: ’Vad ska vi äta?’ eller: ’Vad ska vi dricka?’ eller: ’Vad ska vi ha på oss?’  Det är ju sådant som folken runt omkring oss kämpar så hårt för. Men er Far i himlen vet att ni behöver allt detta" (Matteus 6:25-32). Principen är enkel, vi måste använda nuet för att lösa våra problem som uppstår när vi går och lita på Gud för att hjälpa oss att hitta en lösning: ”Sätt därför alltid Guds rike och hans rättfärdighet främst i livet. Då ska ni få allt det andra också.  Så oroa er inte för morgondagen, för i morgon kommer nya bekymmer. Varje dag har tillräckligt med sina egna problem" (Matteus 6:33,34). Att tillämpa denna princip hjälper oss att bättre hantera mental eller emotionell energi för att hantera våra dagliga problem. Jesus Kristus avråder från överdriven förväntan, till och med sjuklig, problem eller prövningar som kan störa vårt sinne och ta bort all andlig energi från oss (Jämför med Mark 4:18,19).

För att återgå till uppmuntran i Hebreerbrevet 12:1-3 måste vi använda vår mentala förmåga att projicera oss in i framtiden genom glädje i hopp, som är en del av frukten av den heliga anden: "Andens frukt däremot är kärlek, glädje, frid, tålamod, omtänksamhet, godhet, tro,  mildhet och självbehärskning. Inget av detta strider mot någon lag" (Galaterna 5:22,23). Det står skrivet i Bibeln att Jehova är en lycklig Gud och att den kristne predikar "goda nyheter om en lycklig Gud" (1 Timoteus 1:11). Även om denna tingsordning aldrig har funnits så mycket i andligt mörker, måste vi vara ljusets fokus av de goda nyheterna som vi delar, men också av glädjen i vårt hopp som vi vill utstråla på andra: "Ni är världens ljus. Man kan inte dölja en stad som ligger på ett berg. Och när man tänder en oljelampa ställer man den inte under en korg, utan man sätter den på lampstället så att den lyser på alla i huset. Låt alltså ert ljus lysa för människor, så att de kan se era goda gärningar och ära er Far i himlen" (Matteus 5:14-16). Följande video och artikeln, baserad på hoppet om evigt liv, har utvecklats med detta mål om glädje i hopp: "Var glada och sprudla av glädje, för ni har en stor lön i himlen. På samma sätt förföljde man ju profeterna förr i tiden" (Matteus 5:12). Låt oss göra Jehovas glädje till vårt fäste: ”Den här dagen är helig för vår Herre, och var inte ledsna, för den glädje Jehova ger är er styrka” (Nehemja 8:10).

Evigt liv i det jordiska paradiset

Evigt liv i det jordiska paradiset (video på Twitter)

Befrielse genom tillämpning av lösen från Kristi offer

"Inte heller Människosonen har kommit för att bli betjänad utan för att betjäna och ge sitt liv till en lösen i utbyte mot många" (Matteus 20:28)

Tillämpningen av lösen genom föryngring

"Hennes kropp ska bli friskare än i ungdomen, hon ska få sin ungdomskraft tillbaka" (Job 33:25)

Tillämpningen av lösen genom att läka

"Och ingen i landet ska säga: ”Jag är sjuk.” Folket som bor där har fått sina synder förlåtna" (Jesaja 33:24)

Befrielsen från döden genom tillämpning av lösen från Kristusoffer

Med den jordiska uppståndelsen

"Och precis som de här männen litar jag på Guds löfte att det ska bli en uppståndelse för både de rättfärdiga och de orättfärdiga" (Apostlagärningarna 24:15)

"Och du kommer att fyllas av glädje" (5 Moseboken 16:15)

Evigt liv genom mänsklighetens befrielse från syndens träldom

"För Gud älskade världen så mycket att han gav sin enfödde son, för att den som tror på honom inte ska gå under utan få evigt liv. (...) Den som tror på Sonen ska få evigt liv. Den som inte lyder Sonen ska inte få leva, utan Guds vrede blir kvar över honom"

(Johannes 3:16)

Meningarna i blått ger dig ytterligare bibliska förklaringar. Klicka bara på den blå hyperlänken. Bibliska artiklar är huvudsakligen skriven på fyra språk: engelska, spanska, portugisiska och franska

Jesus Kristus lärde ofta hopp om evigt liv när han var på jorden. Men han lärde också att evigt liv endast kommer att erhållas genom tro på Kristi offer (Johannes 3:16,36). Lösenvärdet för Kristi offer kommer att möjliggöra läkning och föryngring och uppståndelse.

Befrielse genom tillämpning av lösen från Kristi offer

"Inte heller Människosonen har kommit för att bli betjänad utan för att betjäna och ge sitt liv till en lösen i utbyte mot många"

(Matteus 20:28)

"Efter att Job hade bett för sina vänner tog Jehova bort hans lidande och gav honom välståndet tillbaka. Jehova gav honom dubbelt av allt som han tidigare hade haft" (Job 42:10). Det kommer att vara detsamma för alla medlemmar i den stora folkmassan som kommer att ha överlevt den stora trängseln. Jehova Gud, med hjälp av Kungen Jesus Kristus, kommer att komma ihåg dem kärleksfullt genom att fylla dem med välsignelser, som lärjungen James påminde om: "Ja, lyckliga är de som har hållit ut! Ni har hört om Jobs uthållighet och sett vad Jehova gjorde för honom, och därför vet ni hur oerhört kärleksfull och barmhärtig Jehova är" (Jakob 5:11).

(Kristi offer har ett försonande värde som tillåter Guds förlåtelse, och ett lösenvärde som tillåter utbyte av kroppar genom uppståndelse, förnyelse genom läkning och föryngring)

(En stor skara av alla nationer kommer att överleva den stora trängseln (Uppenbarelseboken 7: 9-17))

Kristi offer har ett försonande värde som tillåter Guds förlåtelse, och ett lösenvärde som möjliggör ett utbyte av kroppar genom uppståndelse, förnyelse genom läkning och föryngring.

Frigöringen genom lösningen av lösen kommer att möjliggöra slutet av sjukdomen

"Och ingen i landet ska säga: ”Jag är sjuk.” Folket som bor där har fått sina synder förlåtna" (Jesaja 33:24).

"Då ska de blindas ögon öppnas, och de dövas öron ska höra. Då ska den lame skutta som en hjort, och den stumme ska ropa högt av glädje. Vatten ska bryta fram i vildmarken, strömmar på ökenslätten” (Jesaja 35:5,6).

Befrielse genom tillämpning av lösen kommer att möjliggöra föryngring

"Hennes kropp ska bli friskare än i ungdomen, hon ska få sin ungdomskraft tillbaka" (Job 33:25).

Befrielse genom tillämpning av lösen kommer att tillåta uppståndelse av de döda

"Och många av dem som sover i mullen ska vakna, några till evigt liv och andra till vanära och evigt förakt" (Daniel 12:2).

"Och precis som de här männen litar jag på Guds löfte att det ska bli en uppståndelse för både de rättfärdiga och de orättfärdiga" (Apostlagärningarna 24:15).

"Var inte förvånade över detta, för det kommer en tid då alla som är i gravarna ska höra hans röst och komma ut. Det blir en livets uppståndelse för dem som har gjort det goda och en domens uppståndelse för dem som har gjort det onda" (Johannes 5:28,29).

"Jag såg en stor vit tron och honom som satt på den. Jorden och himlen flydde för honom, och det fanns inte längre någon plats för dem. Och jag såg de döda, både höga och låga, stå inför tronen, och bokrullar öppnades. Och en annan bokrulle öppnades, livets bokrulle. De döda blev dömda efter det som stod skrivet i bokrullarna, efter sina gärningar. Havet gav tillbaka de döda som fanns i det, och döden och graven gav tillbaka de döda som fanns i dem, och var och en blev dömd efter sina gärningar" (Uppenbarelseboken 20:11-13).

De orättvisa, kommer att bedömas på grundval av deras goda eller dåliga handlingar, i det framtida markparadiset. (Administrationen av den jordiska uppståndelsen; den himmelska uppståndelsen; den jordiska uppståndelsen).

Det försonande värdet av Kristi offer kommer att tillåta den stora folkmassan att överleva den stora trängseln och ha evigt liv, utan att någonsin dö

"Efter detta såg jag en stor skara som ingen kunde räkna. De kom från alla nationer, stammar, folk och språk, och de stod inför tronen och inför lammet klädda i långa vita dräkter, och de höll palmkvistar i sina händer. Och de ropar hela tiden med hög röst: ”Det är vår Gud, som sitter på tronen, och lammet som vi har att tacka för vår räddning.”

Alla änglarna stod runt omkring tronen och de äldste och de fyra levande varelserna. De kastade sig ner inför tronen och tillbad Gud  och sa: ”Amen! Lovprisningen och härligheten och visheten och tacksägelsen och äran och makten och styrkan tillhör vår Gud i evigheters evighet. Amen.” Detta fick en av de äldste att fråga mig: ”Vilka är de som är klädda i långa vita dräkter, och varifrån kommer de?” Jag svarade direkt: ”Min herre, det är du som vet det.” Då sa han till mig: ”Det är de som överlever den stora prövningen. De har tvättat sina långa dräkter och gjort dem vita i lammets blod. Därför står de inför Guds tron, och de utför helig tjänst för honom dag och natt i hans tempel. Och han som sitter på tronen ska spänna ut sitt tält över dem. De ska inte hungra eller törsta mer, och solen ska inte gassa på dem och ingen brännande hetta ska plåga dem.  För lammet, som är i mitten, där tronen är, ska vara deras herde+ och ska vägleda dem till källor med livets vatten. Och Gud ska torka alla tårar från deras ögon" (Uppenbarelseboken 7:9-17) (En stor skara av alla nationer, stammar och språk kommer att överleva den stora trängseln).

Guds rike kommer att styra jorden

"Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Den tidigare himlen och den tidigare jorden var borta, och havet fanns inte mer. Jag såg också den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner från himlen, från Gud, som en brud som är smyckad för sin brudgum. Och jag hörde en hög röst från tronen säga: ”Se! Guds tält är hos människorna, och han ska bo hos dem, och de ska vara hans folk. Ja, Gud själv ska vara hos dem. Han ska torka alla tårar från deras ögon. Döden ska inte finnas mer, inte heller sorg, skrik eller smärta. Det som en gång var är borta”" ( Uppenbarelseboken 21:1-4) (Den jordiska förvaltningen av Guds rike; Prinsen; prästerna, leviterna).

"Gläd er över Jehova och jubla, ni rättfärdiga, ropa i triumf, alla ni med ett rent hjärta" (Psalmerna 32:11)

De rättfärdiga kommer att leva för evigt och de onda kommer att gå under

"Lyckliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden" (Matteus 5:5).

"Bara en kort tid till, så är de onda borta, även om man letar efter dem går det inte att hitta dem. Men de ödmjuka ska ärva jorden och få njuta av stor frid. De onda smider planer mot den rättfärdige, de gnisslar tänder mot honom. Men Jehova ler åt dem, för han vet att deras tid snart är ute. De onda drar sina svärd och spänner sina bågar för att fälla de förtryckta och de fattiga, för att slakta dem som handlar rätt. Men deras svärd ska genomborra deras eget hjärta, deras bågar ska brytas sönder. (...) För de ondas makt ska brytas, men Jehova stöder de rättfärdiga. (...) Men de onda ska gå under, Jehovas fiender ska vissna som gräset på ängarna, de ska gå upp i rök. (...) De rättfärdiga ska ärva jorden, de ska bo på den för evigt. (...) Lita på Jehova och följ hans väg, så ska han upphöja dig och låta dig ärva jorden. Du ska få se när de onda tas bort. (...) Lägg märke till den klanderfrie, se på den rättfärdige, för han ska få en fridfull framtid. Men alla syndare ska utplånas, de onda har ingen framtid. De rättfärdigas räddning kommer från Jehova, han är deras fästning i svåra tider. Jehova ska hjälpa dem och rädda dem. Han ska rädda dem från de onda och befria dem, för de tar sin tillflykt till honom” (Psalmerna 37:10-15, 17, 20, 29, 34, 37-40).

"Så följ de godas väg och håll dig på de rättfärdigas stigar. För endast de rättfärdiga ska bo på jorden, bara de lojala ska lämnas kvar på den. Men de onda ska utplånas från jorden, och förrädarna ska tas bort från den. (...) De rättfärdiga blir välsignade, men de ondas ord döljer våldsamma planer. De rättfärdiga blir ihågkomna och välsignade, men de ondas namn ruttnar bort" (Ordspråksboken 2:20-22; 10:6,7).

Krig kommer att upphöra, det kommer att finnas fred i hjärtan och på hela jorden

"Ni har hört att det sades: ’Du ska älska din medmänniska och hata din fiende.’ Men jag säger er: Älska era fiender och be för dem som förföljer er. Då visar ni att ni är barn till er Far i himlen. Han låter ju sin sol gå upp över både onda och goda och låter det regna över både rättfärdiga och orättfärdiga. För om ni älskar dem som älskar er, förtjänar ni då att få någon lön? Det gör väl till och med skatteindrivarna? Och vad är det för märkvärdigt med att bara hälsa på sina vänner?* Det gör väl alla människor? Ni ska alltså vara fullkomliga, precis som er himmelske Far är fullkomlig” (Matteus 5:43-48).

"För om ni förlåter andra kommer er himmelske Far att förlåta er,  men om ni inte förlåter andra kommer er Far inte heller att förlåta er" (Matteus 6:14,15).

"Då sa Jesus till honom: ”Stick tillbaka svärdet igen, för alla som tar till svärd ska gå under genom svärd"" (Matteus 26:52).

"Kom och se Jehovas gärningar, allt det storslagna han har uträttat på jorden. Han gör slut på krigen över hela jorden. Han bryter pilbågen och krossar spjutet. Stridsvagnarna* bränner han upp i eld" (Psalmerna 46:8,9).

"Han ska vara domare bland nationerna och rätta till förhållandena bland många folk. De ska smida sina svärd till plogskär och sina spjut till vingårdsknivar. Nation ska inte lyfta svärd mot nation, och de ska inte längre lära sig att kriga"(Jesaja 2:4).

"I de sista dagarna ska berget med Jehovas hus bli fast grundat ovanför bergens toppar, och det ska lyftas upp över höjderna, och folk ska strömma dit. Och många folk ska dra upp och säga: ”Kom, vi går upp till Jehovas berg, till Jakobs Guds hus. Han ska undervisa oss om sina vägar, och vi ska vandra på hans stigar.” För lag ska gå ut från Sion och Jehovas ord från Jerusalem. Han ska vara domare bland många folk och rätta till förhållandena bland mäktiga nationer både nära och fjärran. De ska smida sina svärd till plogskär och sina spjut till vingårdsknivar. Nation ska inte lyfta svärd mot nation, och de ska inte längre lära sig att kriga. Var och en ska sitta under sin vinstock och under sitt fikonträd, och ingen ska skrämma dem, för det har Jehova, arméernas Gud, själv sagt" (Mika 4:1-4).

Det kommer att finnas gott om mat över hela jorden

"Det ska växa rikligt med säd på jorden, på bergens topp ska det vara ett överflöd. Hans skörd ska vara rik som på Libanonberget, och i städerna ska folket blomstra som jordens växter" (Psalmerna 72:16).

"Och han ska ge dig regn när du sår din åker, och marken ska ge dig rikligt med mättande mat. Den dagen ska din boskap beta på vidsträckta betesmarker" (Jesaja 30:23).

"Jesus gjorde också mycket annat, och om allt skulle skrivas ner i detalj tror jag inte ens hela världen skulle kunna rymma alla bokrullar som blev skrivna” (Johannes 21:25)

Mirakel av Jesus Kristus för att stärka troen i hopp om evigt liv

Jesus Kristus och det första mirakel som är skrivet i Johannesevangeliet, han förvandlar vatten till vin: "Två dagar senare hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesus mor var där. Jesus och hans lärjungar var också bjudna på bröllopet. När vinet höll på att ta slut sa Jesus mor till honom: ”De har inget vin.” Men Jesus sa till henne: ”Varför ska vi bekymra oss om det? Min tid har inte kommit än.” Hon sa till dem som passade upp: ”Gör precis som han säger till er.” Det fanns sex vattenkrukor av sten där, i enlighet med judarnas reningsföreskrifter. Var och en av dem rymde två eller tre mått.  Jesus sa till dem: ”Fyll krukorna med vatten.” Så de fyllde dem till brädden. Sedan sa han: ”Ös upp lite och ge det till ledaren för festen.” Då gjorde de det. Ledaren för festen smakade på vattnet, som nu hade förvandlats till vin. Och eftersom han inte visste varifrån det kom (men det visste tjänarna som hade öst upp vattnet) kallade han på brudgummen och sa: ”Alla andra sätter fram det fina vinet först och väntar tills folk är berusade innan de sätter fram det sämre. Men du har sparat det fina vinet ända till nu.” Jesus gjorde detta i Kana i Galileen som det första av alla sina underverk. Han uppenbarade sin storhet, och lärjungarna trodde på honom" (Johannes 2:1-11).

Jesus Kristus läker sonen till kungens tjänare: "Sedan kom han tillbaka till Kana i Galileen, där han hade förvandlat vatten till vin. En kunglig ämbetsman hade en son som låg sjuk i Kapernaum.  Den här mannen hörde att Jesus hade lämnat Judeen och kommit till Galileen, och då gav han sig i väg och bad Jesus komma ner och bota hans son, för han var döende.  Men Jesus sa till honom: ”Ni tror bara om ni får se tecken och under.”  Mannen sa till honom: ”Herre, följ med innan mitt barn dör.”  Jesus sa: ”Gå hem igen, för din son lever.” Mannen trodde på Jesus och gick hemåt.  Medan han fortfarande var på väg möttes han av sina tjänare, som berättade att hans son levde.  Han frågade vilken tid sonen hade blivit bättre. De svarade: ”I går vid sjunde timmen. Då blev han feberfri.”  Då insåg mannen att detta hade hänt just när Jesus sa: ”Din son lever.” Och både han och hela hans familj* började tro.  Detta var det andra underverket som Jesus utförde vid de tillfällen han återvände till Galileen från Judeen" (Johannes 4:46-54).

Jesus Kristus läker en demonbesatt man i Kapernaum: "Han gick ner till Kapernaum, en stad i Galileen. Han undervisade dem på sabbaten,  och de blev helt förundrade över hans sätt att undervisa eftersom han talade med auktoritet.  I synagogan fanns det en man som var besatt av en demon, en oren ande, och han skrek:  ”Sluta! Vad har vi med dig att göra, Jesus från Nasaret? Har du kommit för att förgöra oss? Jag vet precis vem du är: Guds helige.”  Men Jesus beordrade anden: ”Var tyst och far ut ur honom!” Då kastade demonen omkull mannen inför dem alla och for ut ur honom utan att skada honom.  Alla blev förskräckta och sa till varandra: ”Vilken kraft och auktoritet han har! Han ger order åt de orena andarna, och de far ut.”  Och ryktet om honom spreds över hela trakten" (Lukas 4:31-37).

Jesus Kristus driver ut demoner i Gadarenernas land (den östra delen av Jordan, nära Tiberiasjön): "När han kom över till andra sidan sjön, till gadarenernas område, var det två demonbesatta män som mötte honom. De kom från gravarna och var ovanligt aggressiva, så ingen vågade gå förbi på den vägen. De skrek: ”Varför är du här? Vad vill du oss, Guds son? Tänker du plåga oss före den bestämda tiden?”  En bra bit därifrån gick en stor svinhjord och betade,  så demonerna bad honom: ”Om du driver ut oss vill vi att du sänder oss in i svinhjorden.”  Han sa: ”Ge er i väg!” Då gav de sig av och trängde in i svinen, och hela hjorden rusade i väg ut över stupet och ner i sjön och dog.  Men de som vaktade svinen flydde därifrån, och när de kom in i staden berättade de om allt som hade hänt, även det som hade hänt med de demonbesatta männen. Då gick hela staden ut för att möta Jesus, och de bad honom att ge sig i väg från deras område" (Matteus 8:28-34).

Jesus Kristus botar svärmor till aposteln Peter: "Jesus kom hem till Petrus och fick se att Petrus svärmor låg sjuk och hade feber. Han rörde vid hennes hand, och då försvann febern och hon steg upp och började passa upp honom" (Matteus 8:14,15).

Jesus Kristus läker en förlamad man med handen: "En annan sabbat gick han till synagogan och började undervisa. Och det var en man där som hade en förtvinad högerhand.  De skriftlärda och fariséerna iakttog Jesus noga för att se om han skulle bota någon på sabbaten, så att de fick något att anklaga honom för.  Men han visste vad de var ute efter, så han sa till mannen med den förtvinade handen: ”Kom och ställ dig här i mitten.” Då reste han sig och ställde sig där. Och Jesus frågade dem: ”Vad säger ni? Får man göra något gott eller något ont på sabbaten, får man rädda ett liv eller ta ett liv?”  Han såg sig omkring på dem som var där, och sedan sa han till mannen: ”Sträck ut handen.” Då gjorde han det, och handen blev helt återställd.  Då blev de fullständigt rasande och började diskutera vad de skulle göra med Jesus" (Lukas 6:6-11).

Jesus Kristus läker en man som lider av "dropsy" (ödem, överdriven vätskeansamling i kroppen): "En sabbat var Jesus bjuden på mat hemma hos en av fariséernas styresmän, och alla iakttog honom noga.  Det fanns en man där som led av ödem.  Då frågade Jesus de lagkunniga och fariséerna: ”Får man bota sjuka på sabbaten eller inte?”  Men de svarade inte. Då rörde han vid mannen, botade honom och lät honom gå.  Sedan sa han: ”Vem av er skulle inte skynda sig att dra upp sin son eller sin tjur om någon av dem föll ner i en brunn på sabbaten?”  Och de var helt svarslösa" (Lukas 14:1-6).

Jesus Kristus helar en blind man: "När Jesus närmade sig Jeriko satt en blind man vid vägen och tiggde. Han hörde att mycket folk gick förbi och frågade vad som hände. Man sa till honom: ”Jesus från Nasaret är här!” Då ropade han: ”Jesus, Davids son, hjälp mig!” De som gick längst fram sa bryskt till honom att hålla tyst, men han fortsatte bara ropa: ”Davids son, hjälp mig!” Jesus stannade och befallde att man skulle leda mannen till honom. När han kom fram frågade Jesus: ”Vad vill du att jag ska göra för dig?” Han sa: ”Herre, låt mig få synen tillbaka.” Då sa Jesus: ”Du får synen tillbaka. Din tro har gjort dig frisk.” Genast fick han synen tillbaka, och han började följa Jesus och ärade Gud. Och när folk såg vad som hade hänt började de lovprisa Gud" (Lukas 18:35-43).

Jesus Kristus läker två blinda människor: "När Jesus gick vidare följde två blinda män efter honom och ropade: ”Davids son, hjälp oss!” När han kom in i huset följde de blinda männen efter, och Jesus frågade dem: ”Tror ni på att jag kan hjälpa er?” De svarade: ”Ja, herre.” Då rörde han vid deras ögon+ och sa: ”Ni har visat tro, och det ska bli som ni vill.” Och de fick synen tillbaka. Sedan förmanade Jesus dem: ”Se till att ingen får reda på det här.”  Men de gick ut och spred ryktet om honom i hela trakten" (Matteus 9:27-31).

Jesus Kristus läker en döv stum: “När Jesus lämnade trakten kring Tyros gick han genom Sidon och Dekạpolisområdet och kom till Galileiska sjön.  Där förde man fram en döv man med talsvårigheter till honom, och man bad honom lägga handen på mannen.  Då tog han mannen åt sidan så att de var för sig själva, stoppade fingrarna i hans öron, spottade och rörde vid hans tunga.  Sedan såg han upp mot himlen, suckade djupt och sa till honom: ”Effatạ”, som betyder ”öppna dig”.  Då fick mannen hörseln tillbaka, och hans talsvårigheter försvann och han började tala normalt.  Jesus sa att de inte fick berätta det för någon, men ju mer han förmanade dem, desto mer pratade de om det.  De var fullständigt överväldigade och sa: ”Allt han har gjort är fantastiskt. Han får till och med de döva att höra och de stumma att tala.”" (Markus 7:31-37).

Jesus Kristus läker en spetälska: "En man som led av spetälska kom till honom och föll ner på knä och bönföll honom: ”Om du bara vill kan du göra mig frisk.” Då fylldes han av medlidande och sträckte ut handen, rörde vid honom och sa: ”Det vill jag. Bli frisk!” I samma stund försvann spetälskan från honom, och han blev frisk" (Markus 1:40-42).

Läkning av de tio spetälska: "På väg till Jerusalem följde Jesus gränsen mellan Samarien och Galileen. Och när han närmade sig en by kom tio spetälska män emot honom, men de stannade på avstånd. De ropade: ”Jesus, lärare, hjälp oss!”  När han såg dem sa han: ”Gå och visa er för prästerna.” Och medan de var på väg dit blev de friska.  När en av dem märkte att han hade blivit frisk gick han tillbaka och ärade Gud med hög röst.  Och han kastade sig ner med ansiktet mot marken vid Jesus fötter och tackade honom. För övrigt var han samarier.  Då sa Jesus: ”Blev inte alla tio botade? Var är de nio andra?  Är det ingen annan än den här mannen från ett annat folk som har kommit tillbaka för att ära Gud?” Sedan sa han till honom: ”Res dig upp och gå. Din tro har gjort dig frisk.”" (Lukas17:11-19).

Jesus Kristus läker en förlamad: "Efter detta inföll en av judarnas högtider, och Jesus gick upp till Jerusalem. Vid Fårporten i Jerusalem finns det en damm som på hebreiska kallas Betsạta. Den är omgiven av fem pelargångar, och där låg många som var sjuka, blinda och rörelsehindrade och några som hade förtvinade händer eller fötter. Det var en man där som hade varit sjuk i 38 år. Jesus såg honom ligga där och visste att han hade varit sjuk en lång tid, så han frågade honom: ”Vill du bli frisk?” Den sjuke svarade: ”Herre, jag har ingen som kan hjälpa mig ner i dammen när vattnet rörs upp. När jag är på väg ner hinner alltid någon annan före.” Jesus sa till honom: ”Res dig! Ta med dig din matta och gå.”  Mannen blev genast frisk och tog sin matta och gick"" (Johannes 5:1-9).

Jesus Kristus läker en epileptiker: "När de gick tillbaka till folket kom en man fram och föll på knä inför honom och sa:  ”Herre, hjälp min son! Han har epilepsi och lider svårt. Han faller ofta i elden och i vattnet.  Jag tog med honom till dina lärjungar, men de kunde inte bota honom.” Jesus sa: ”Denna fördärvade generation utan tro! Hur länge måste jag vara kvar hos er? Hur länge ska jag behöva stå ut med er? Hämta honom till mig.”  Sedan tillrättavisade Jesus demonen, och då lämnade den pojken. Från den stunden var pojken frisk.  När lärjungarna var för sig själva med Jesus frågade de: ”Varför kunde inte vi driva ut demonen?”  Han svarade: ”Därför att ni har för lite tro. Jag säger som det är: Om ni bara har tro så stor som ett senapskorn ska ni säga till det här berget: ’Flytta dig dit bort’, och det ska flytta sig. Och ingenting ska vara omöjligt för er.”" (Matteus 17:14-20).

Jesus Kristus gör ett mirakel utan att veta det: "När Jesus var på väg trängde sig människorna inpå honom. I folkskaran fanns en kvinna som hade haft blödningar i 12 år, och det var ingen som hade kunnat bota henne.  Hon närmade sig Jesus bakifrån och rörde vid fransen på hans mantel, och i samma ögonblick upphörde hennes blödningar.  Då sa Jesus: ”Vem var det som rörde vid mig?” När alla nekade sa Petrus: ”Lärare, du är ju omgiven av folk som tränger sig inpå dig.”  Men Jesus sa: ”Det var någon som rörde vid mig, för jag kände att kraft gick ut från mig.”  När kvinnan förstod att hon var upptäckt kom hon darrande och föll ner inför Jesus och berättade för alla varför hon hade rört vid honom och att hon hade blivit frisk omedelbart.  Då sa Jesus till henne: ”Min dotter, din tro har gjort dig frisk. Gå i frid.”" (Lukas 8:42-48).

Jesus Kristus läker på avstånd: "När han hade sagt allt han ville till folket gick han in i Kapernaum.  En officer där hade en tjänare som han uppskattade mycket, men tjänaren var allvarligt sjuk och var döende.  När officeren hörde talas om Jesus skickade han dit några av judarnas äldste för att be honom komma och bota tjänaren.  De kom till Jesus och bönade och bad: ”Han förtjänar verkligen att du gör detta för honom,  för han älskar vårt folk, och det är han som har byggt vår synagoga.”  Så Jesus följde med dem. Men när de närmade sig huset mötte de några vänner till officeren med ett bud från honom: ”Herre, du behöver inte komma hit, för jag är inte värdig att du kommer hem till mig.  Det är därför jag inte sökte upp dig själv. Befall bara att min tjänare ska bli frisk, så blir han det.  Jag står ju själv under befäl, men jag har även soldater under mig. Och när jag befaller en soldat: ’Ge dig i väg!’ så ger han sig i väg, och när jag säger till en annan: ’Kom!’ så kommer han. Om jag säger till min tjänare: ’Gör detta!’ så gör han det.”  Jesus blev imponerad när han hörde detta och vände sig till dem som följde honom och sa: ”Jag ska säga er att inte ens bland israeliterna har jag träffat någon med så stark tro.”  Och när officerens vänner kom tillbaka till huset hade tjänaren blivit frisk" (Lukas 7:1-10).

Jesus Kristus har botat en kvinna med funktionsnedsättning i 18 år: "En sabbat undervisade Jesus i en synagoga.  Det fanns en kvinna där som hade varit sjuk i 18 år på grund av en ond ande. Hon var helt hopböjd och kunde inte räta på sig.  När Jesus fick se henne sa han: ”Min syster, du är botad från din sjukdom”,  och så lade han händerna på henne. Genast rätade hon på sig och började ära Gud.  Men synagogföreståndaren blev upprörd över att Jesus botade på sabbaten. Han sa till folket: ”Det finns faktiskt sex dagar som är avsatta för arbete. Då kan ni komma och bli botade, men inte på sabbaten.”  Men Herren svarade: ”Hycklare, finns det någon av er som inte löser sin tjur eller åsna från krubban på sabbaten och leder i väg den för att ge den vatten?  Men här är en kvinna, en dotter till Abraham, som har hållits bunden av Satan i 18 år. Borde inte hon få bli löst från sin boja på sabbaten?”  När han sa detta skämdes alla hans motståndare, men folket gladde sig över allt det fantastiska han gjorde" (Lukas 13:10-17).

Jesus Kristus läker en fenicisk kvinnas dotter: "Sedan gick Jesus därifrån till området kring Tyros och Sidon.  Och en fenicisk kvinna från den trakten kom och ropade: ”Herre, Davids son, hjälp mig! Min dotter plågas svårt av en demon.”  Men han svarade inte. Så hans lärjungar gick fram och bad honom: ”Skicka i väg henne, för hon envisas med att ropa efter oss.”  Då sa han: ”Jag har bara sänts ut till de förlorade fåren bland Israels folk.”  Men då kom kvinnan fram och föll på knä inför honom och sa: ”Herre, hjälp mig!” Han svarade: ”Det är inte rätt att ta barnens bröd och kasta det till hundvalparna.”  Hon sa: ”Det är sant, herre. Men valparna äter faktiskt smulorna som faller från deras herrars bord.”  Då sa Jesus: ”Du har verkligen stark tro. Det ska bli som du vill.” Och i samma ögonblick blev hennes dotter frisk" (Matteus 15:21-28).

Jesus Kristus lugnar en storm: "Jesus steg i en båt, och hans lärjungar följde med honom. Ute på sjön blåste det upp till storm, och båten sköljdes över av vågorna. Men Jesus låg och sov. Då väckte de honom och sa: ”Herre, rädda oss, för vi håller på att gå under!” Men han sa till dem: ”Varför är ni så rädda? Ni har för lite tro!” Sedan reste han sig upp och befallde vindarna och vågorna att lägga sig, och då blev det helt stilla. Lärjungarna blev alldeles häpna och sa: ”Vem är det här egentligen? Till och med vindarna och sjön lyder honom!”” (Matteus 8:23-27). Detta mirakel visar att det i det jordiska paradiset inte längre kommer att finnas stormar eller översvämningar som kommer att orsaka katastrofer.

Jesus Kristus vandrar på havet: "När Jesus hade skickat i väg människorna gick han upp på berget för att vara för sig själv och be. Han var där uppe ensam när kvällen kom. Vid det laget var båten redan långt ut från land, och lärjungarna kämpade mot vågorna eftersom det var motvind.  Men under nattens fjärde vaktpass kom Jesus gående mot dem över sjön.  När lärjungarna såg honom på sjön blev de skräckslagna och ropade: ”Det är något övernaturligt!” Och de skrek högt av rädsla.  Men Jesus sa snabbt: ”Var lugna, det är jag. Var inte rädda.”  Då sa Petrus: ”Herre, om det är du, så säg att jag ska komma till dig över vattnet.”  Han sa: ”Kom!” Då steg Petrus ur båten och började gå på vattnet mot Jesus. Men när Petrus började tänka på hur det stormade blev han rädd. Han började sjunka och ropade: ”Herre, rädda mig!” Jesus sträckte genast ut handen och tog tag i honom och sa: ”Var är din tro? Varför började du tvivla?” Och när de hade stigit ombord lade sig vinden. Då gav lärjungarna honom ära* och sa: ”Du är verkligen Guds son.”" (Matteus 14:23-33).

Den mirakulösa fångsten: "En gång när Jesus stod vid Gennesaretsjön trängde sig folkskaran inpå honom för att höra Guds ord.  Han såg två fiskebåtar ligga vid stranden, men männen hade stigit ur dem och höll på att skölja näten.  Då steg han i en av båtarna, den som tillhörde Simon, och bad honom ro ut en bit från land. Sedan satte han sig ner och började undervisa folket från båten.  När han hade talat färdigt sa han till Simon: ”Ro ut på djupare vatten, och lägg ut era nät.”  Men Simon svarade: ”Lärare, vi har slitit hela natten och inte fått någonting, men eftersom du säger det ska jag sänka ner näten.”  Och när de gjorde det fick de en så stor fångst att näten började slitas sönder.  Då vinkade de dit sina kamrater i den andra båten för att få hjälp, och tillsammans fyllde de båda båtarna tills de höll på att sjunka.  När Simon Petrus såg detta föll han på knä inför Jesus och sa: ”Gå bort från mig, herre, för jag är en syndare.”  Både Simon och de som var med honom var nämligen chockade över all fisk de hade fått,  och det var även Jakob och Johannes, Sebedẹus söner, som var delägare med Simon. Men Jesus sa till Simon: ”Var inte rädd längre. Från och med nu ska du fånga människor.”  Då rodde de i land, lämnade allt och följde honom" (Lukas 5:1-11).

Jesus Kristus multiplicerar bröden: "Sedan for Jesus över till andra sidan av Galileiska sjön, eller Tiberiassjön.  Det var många människor som följde efter honom, därför att de såg de underverk han gjorde när han botade sjuka.  Så Jesus gick upp på ett berg och satte sig där med sina lärjungar.  Det var inte långt till påsken, judarnas högtid.  När Jesus såg upp och märkte att en stor folkskara var på väg till honom sa han till Filippus: ”Var ska vi köpa bröd åt alla, så att de får något att äta?”  Men det sa han för att pröva Filippus, för han hade redan bestämt sig för vad han skulle göra. Filippus svarade: ”Inte ens bröd för 200 denarer skulle räcka för att ge alla lite grann att äta.” En av hans lärjungar, Andreas, Simon Petrus bror, sa till honom: ”Här är en liten pojke som har fem kornbröd och två små fiskar. Men det räcker ju inte långt.” Jesus sa: ”Säg till alla att slå sig ner.” Det fanns mycket gräs på den platsen, och alla satte sig ner. Det var omkring 5 000 män.  Jesus tog bröden och tackade Gud. Han delade ut bröden åt dem som satt där, och sedan gjorde han likadant med de små fiskarna. Alla fick så mycket de ville ha. När de hade ätit sig mätta sa han till lärjungarna: ”Samla ihop allt bröd som är över så att inget går förlorat.” Så de samlade ihop det som var över av de fem kornbröden när folket hade ätit, och det blev 12 fulla korgar. När människorna såg underverket sa de: ”Det här måste vara den profet som skulle komma hit till världen.”  Men Jesus, som förstod att folket tänkte föra bort honom med våld för att göra honom till kung, drog sig undan till berget igen för att vara ensam" (Johannes 6:1-15). Det kommer att finnas mat i överflöd över hela jorden (Psalmerna 72:16; Jesaja 30:23).

Jesus Kristus återuppväcker en änks son: "Kort därefter gav han sig av till en stad som heter Nain, och hans lärjungar och många andra följde med honom. När han närmade sig stadsporten bars en död man ut. Han var den ende sonen, och hans mor var dessutom änka. Många i staden följde med henne. När Herren fick se henne kände han starkt för henne och sa: ”Gråt inte mer.” Sedan gick han fram och rörde vid båren, och bärarna stannade. Han sa: ”Unge man, jag säger till dig: Res dig upp!” Då satte han sig upp och började prata, och Jesus överlämnade honom till hans mor. Alla fylldes av stor vördnad och började ära Gud och sa: ”En stor profet har framträtt bland oss”, och: ”Gud har tagit sig an sitt folk.” Och ryktet om honom spred sig i hela den trakten och i hela Judeen" (Luke 7:11-17).

Jesus Kristus återupplivar Jairus dotter: "Innan han hade talat färdigt kom en budbärare från Jairos hus och sa till honom: ”Din dotter är död, så besvära inte läraren mer.” Men när Jesus hörde det sa han till honom: ”Var inte rädd, ha bara tro så kommer hon att bli räddad.”  När han kom fram till huset fick ingen följa med honom in utom Petrus, Johannes, Jakob och flickans föräldrar. Men alla som var samlade grät och slog sig själva av sorg över henne. Så han sa: ”Gråt inte mer, för hon har inte dött. Hon sover bara.” Då började de hånskratta åt honom, för de visste att hon var död.  Men han tog hennes hand och sa högt och tydligt: ”Stig upp, lilla vän!” Då fick hon livet tillbaka, och hon steg genast upp, och han bad dem att ge henne lite mat. Hennes föräldrar blev överlyckliga, men Jesus sa till dem att inte berätta för någon vad som hade hänt" (Lukas 8:49-56).

Jesus Kristus återupplivar sin vän Lazarus, som dog för fyra dagar sedan: "Jesus hade inte kommit in i byn än, utan var fortfarande kvar där Marta hade träffat honom. Judarna som var hemma hos Maria och tröstade henne såg att hon reste sig och skyndade sig i väg. Då följde de efter henne, eftersom de tänkte att hon var på väg till graven för att gråta. När Maria kom till Jesus kastade hon sig ner vid hans fötter och sa: ”Herre, om du hade varit här skulle min bror inte ha dött!” Jesus blev sorgsen och djupt berörd när han såg henne gråta och när han såg att judarna som hade följt med henne också grät.  Han frågade: ”Var har ni lagt honom?” De svarade: ”Herre, följ med så får du se.” Jesus brast i gråt. Då sa judarna: ”Tänk vad han älskade honom!” Men några av dem sa: ”Han som öppnade den blinde mannens ögon kunde väl ha gjort så att Lasarus inte dog?” Jesus fylldes återigen av starka känslor. Han kom fram till graven, som var en grotta med en sten framför ingången. Jesus sa: ”Ta bort stenen.” Marta, den dödes syster, sa till honom: ”Herre, han luktar säkert, för det har gått fyra dagar nu.” Jesus sa till henne: ”Sa jag inte att om du har tro ska du få se Guds stora kraft?” Då tog de bort stenen. Jesus lyfte blicken mot himlen och sa: ”Far, jag tackar dig för att du har hört mig. Jag vet att du alltid hör mig, men jag säger detta för att alla de som står här ska tro på att du har sänt mig.” När han hade sagt detta ropade han med hög röst: ”Lasarus, kom ut!” Då kom han ut, mannen som hade varit död, med händerna och fötterna inlindade i bindlar och med ansiktet täckt av en duk. Jesus sa till dem: ”Ta bort bindlarna och låt honom gå”” (Johannes 11:30-44).

Den sista mirakulösa fångsten (strax efter Kristi uppståndelse): "När det började ljusna stod Jesus på stranden, men lärjungarna förstod inte att det var han.  Då sa Jesus till dem: ”Mina vänner, har ni inte något att äta?” ”Nej”, svarade de.  Han sa: ”Kasta ut nätet till höger om båten, så ska ni få.” Så de kastade ut nätet, men de orkade inte dra upp det för att det var så fullt av fisk.  Då sa lärjungen som Jesus var särskilt fäst vid till Petrus: ”Det är Herren!” När Simon Petrus hörde att det var Herren tog han på sig överklädnaden, för han var inte klädd, och kastade sig i vattnet.  Men de andra lärjungarna följde efter i båten och drog nätet fullt av fisk efter sig, för de var inte långt från land, bara omkring 90 meter" (Johannes 21:4-8).

Jesus Kristus gjorde många andra mirakel. De tillåter oss att stärka vår tro, uppmuntra oss och få en glimt av de många välsignelser som finns i paradiset. Aposteln Johannes sammanfattar mycket bra det stora antal mirakel som Jesus Kristus gjorde, som en garanti för vad som kommer att hända i paradiset: "Jesus gjorde också mycket annat, och om allt skulle skrivas ner i detalj tror jag inte ens hela världen skulle kunna rymma alla bokrullar som blev skrivna” (Johannes 21:25).

Bibelns elementära undervisning

SOLA SCRIPTURA

• Gud har ett namn: Jehova. Vi måste bara dyrka Jehova. Vi måste älska honom med all vår livskraft: "Jehova, vår Gud, du är värdig att få härligheten, äran och makten, för du har skapat allt, och det är på grund av din vilja som allt har blivit skapat" (Jesaja 42:8, Uppenbarelseboken 4:11, Matteus 22:37) (The Revealed Name; Worship Jehovah; In Congregation). Gud är inte en treenighet.

• Jesus Kristus är Guds enda Son i den meningen att han är Guds enda Son skapad direkt av Gud: ""Vem säger folk att Människosonen är?” De sa: ”En del säger Johannes döparen, andra säger Elia, och några säger Jeremia eller någon av profeterna.” ”Ni då”, frågade han, ”vem säger ni att jag är?” Simon Petrus svarade: ”Du är Messias, den levande Gudens son.” Jesus sa: ”Simon, Jonas son, du kan vara lycklig, eftersom det inte är människor som har uppenbarat det för dig, utan min Far i himlen" (Matteus 16: 13-17, Johannes 1: 1-3) (Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ). Jesus Kristus är inte den allsmäktige guden och han är inte en del av en treenighet.

• Den heliga anden är Guds aktiva kraft. Han är inte en person utan en opersonlig kraft: "De fick se något som liknade eldslågor, som fördelade sig så att en låga satte sig på varje lärjunge" (Apostlagärningarna 2: 3). Den Helige Anden är inte en del av en treenighet.

• Bibeln är Guds ord: "Hela Skriften är inspirerad av Gud och är till stort värde för undervisning, tillrättavisning, korrigering och övning enligt Guds rättfärdiga normer, så att den som tjänar Gud inte behöver sakna något utan är fullständigt rustad för alla slags goda gärningar" (2 Timoteus 3:16,17). Vi måste läsa det, studera det och tillämpa det i våra liv (Psalmerna 1:1-3) (Read the Bible Daily).

• Endast tro på Kristi offer ger förlåtelse för synder och senare helande och uppståndelse av de döda: "För Gud älskade världen så mycket att han gav sin enfödde son, för att den som tror på honom inte ska gå under utan få evigt liv" (Johannes 3:16, Matteus 20:28) (Minnet om Jesu Kristi död (Artikel)).

• Guds rike är en himmelsk regering etablerad i himlen 1914, och vars kung är Jesus Kristus med 144 000 kungar och präster som utgör "det nya Jerusalem", Kristi brud. Denna himmelske Guds regering kommer att sätta stopp för det nuvarande mänskliga härskandet under den stora trängningen och kommer att etablera sig på jorden: "I de kungarnas dagar ska himlens Gud upprätta ett rike som aldrig ska förstöras. Och det riket ska inte överlåtas till något annat folk. Det ska krossa och göra slut på alla de andra rikena, och det ska ensamt bestå för evigt" (Uppenbarelseboken 12:7-12, 21: 1-4, Matteus 6: 9,10, Daniel 2:44) (The End of Patriotism; The Earthly Administration of the Kingdom of God; The King Jeus Christ).

• Döden är motsatsen till livet. Själven dör och andan (livskraften) försvinner: "Förlita dig inte på mäktiga män, på människor, som inte kan rädda dig. De ger upp andan, de återvänder till jorden, på den dagen försvinner deras tankar" (Psalmerna 146: 3,4, Predikaren 3:19,20, 9: 5,10).

• Det kommer att uppstå rättvisa och orättvisa uppståndelser (Johannes 5: 28,29, Apg 24:15). Den uppståndna att bedömas på grundval av deras beteende under 1000 år (och inte på grundval av deras tidigare beteende), som kommer att börja efter den stora trängningen: "Jag såg en stor vit tron och honom som satt på den. Jorden och himlen flydde för honom, och det fanns inte längre någon plats för dem. Och jag såg de döda, både höga och låga, stå inför tronen, och bokrullar öppnades. Och en annan bokrulle öppnades, livets bokrulle. De döda blev dömda efter det som stod skrivet i bokrullarna, efter sina gärningar. Havet gav tillbaka de döda som fanns i det, och döden och graven gav tillbaka de döda som fanns i dem, och var och en blev dömd efter sina gärningar" (Uppenbarelseboken 20:11-13) (The Administration of the Earthly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Judgment of the unrighteous).

• Endast 144 000 människor kommer till himmelen med Jesus Kristus. Den stora folkmassan som nämns i Uppenbarelseboken 7: 9-17 är de som kommer att överleva den stora trängningen och leva för evigt i det terrestriska paradiset: "Och jag hörde antalet av dem som var märkta med sigill: 144 000. De som var märkta kom från alla stammar i Israel. (...) Efter detta såg jag en stor skara som ingen kunde räkna. De kom från alla nationer, stammar, folk och språk, och de stod inför tronen och inför lammet klädda i långa vita dräkter, och de höll palmkvistar i sina händer. (...) ag svarade direkt: ”Min herre, det är du som vet det.” Då sa han till mig: ”Det är de som har överlevt den stora prövningen. De har tvättat sina långa dräkter och gjort dem vita i lammets blod" (Uppenbarelseboken 7:3-8; 14:1-5; 7:9-17) (The Heavenly Resurrection (144000); The Great Crowd).

• Vi lever nu i det sista dagar i det här systemet av saker som kommer att sluta vid den stora trängseln (Matteus 24,25, Mark 13, Lukas 21, Uppenbarelseboken 19: 11-21). Kristi Närvaro (Parousia) har påbörjats osynligt sedan 1914 och kommer att sluta i slutet av tusen år: "Medan han satt på Olivberget och lärjungarna var ensamma med honom frågade de: ”Berätta för oss: När ska allt det här hända? Och vad ska vara tecknet på din närvaro*+ och på avslutningen på världsordningen? (Matteus 24: 3) (The King Jesus Christ; The Great Tribulation).

• Paradis blir jordisk: "Och jag hörde en hög röst från tronen säga: ”Se! Guds tält är hos människorna, och han ska bo hos dem, och de ska vara hans folk. Ja, Gud själv ska vara hos dem. Han ska torka alla tårar från deras ögon. Döden ska inte finnas mer, inte heller sorg, skrik eller smärta. Det som en gång var är borta" (Jesaja 11,35,65, Uppenbarelseboken 21:1-5) (The Release; The Earthly Administration of the Kingdom of God).

• Gud tillät ondska. Detta gav ett svar på djävulens utmaning till Jehovas suveränitet (Genesis 3: 1-6). Och också för att svara på djävulens anklagelse angående de mänskliga varelsernas integritet (Job 1: 7-12; 2: 1-6) (Satan Hurled). Det är inte Gud som orsakar lidande, Han tillåter det (Jakob 1: 13). Lidande är resultatet av fyra huvudfaktorer: Satan djävulen kan vara den som orsakar lidandet (men inte alltid) (jobb 1: 7-12; 2: 1-6). Lider är resultatet av vår allmänna stat av syndig efterkommande av Adam som leder oss till ålderdom, sjukdom och död (Romerbrevet 5:12, 6:23). Lider är resultatet av dåliga mänskliga beslut (från vår sida eller från andra människor) på grund av vår syndiga stat som ärvt från Adam (Femte Mosebok 32: 5, Romerbrevet 7:19). Lider kan vara resultatet av "oförutsedda tider och händelser": vi kan vara vid fel tid, dålig plats (Predikare 9:11). Ödet är inte en bibelsk undervisning, vi är inte "destinerat" att göra gott eller ont, men på grundval av fri vilja väljer vi att göra "bra" eller "onda" ( 5 Moseboken 30:15).

• Vi måste ständigt stå upp för Guds rike genom att bli döpt och agera enligt vad som står i Bibeln (Matteus 28: 19,20) (Baptism). Denna fasta ställning till förmån för kungariket demonstreras offentligt genom att regelbundet förkunna det goda nyheterna (Matteus 24:14) (Good News).

 

Förbjuden i Bibeln

 

Mordiskt hat är förbjudet: "Den som hatar sin broder är en mördare, och ni vet att ingen mördare har evigt liv i sig" (1 Johannes 3:15). Mord är förbjudna av personliga skäl, av religiös patriotism eller av statlig patriotism: "Då sa Jesus till honom: ”Stick tillbaka svärdet igen, för alla som tar till svärd ska gå under genom svärd" (Matteus 26:52) (End of Patriotism).
Tyveri är förbjudet: "Den som stjäl ska sluta stjäla och i stället arbeta hårt och göra ett gott arbete, så att han har något att dela med sig av till den som behöver" (Efesierna 4:28).
Ljugan är förbjudet: "Ljug inte för varandra. Klä av er den gamla personligheten och de gärningar som hör ihop med den" (Kolosserna 3: 9).

Andra förbud:

"Därför menar jag att vi inte ska göra det svårare för människor från andra nationer som vänder sig till Gud, utan bara skriva till dem att de ska hålla sig borta från kött som har blivit orent genom avgudar, från sexuell omoral, från köttet från kvävda djur och från blod" (Apostlagärningarna 15:19,20,28,29).

Saker som har blivit smittade av avgudar: Dessa är "saker" relaterade till religiösa metoder som strider mot bibeln, firandet av hedniska helgdagar. Detta kan vara religiösa ritualer före slakt eller äta kött: "Ni kan äta allt kött som säljs på torget utan att först ställa frågor för ert samvetes skull, för ”Jehova* äger jorden och allt som finns på den”. Om någon som inte är troende bjuder in er och ni tackar ja, då kan ni äta allt som sätts fram utan att först ställa frågor för ert samvetes skull. Men om någon skulle säga till er: ”Det här köttet har varit offrat”, då ska ni inte äta det av hänsyn till den som berättade det och av hänsyn till samvetet. Och då menar jag inte ditt eget samvete, utan den andres. För varför skulle jag utnyttja min frihet på ett sätt som får den andres samvete att döma mig? Om jag äter och tackar Gud för maten, varför ska jag då kritiseras för det jag tackar för?" (1 Korinthierbrevet 10:25-30).

När det gäller de religiösa metoder som Bibeln fördömer: "Bli inte ojämnt sammanokade med dem som inte tror. För vad har rättfärdighet gemensamt med laglöshet? Eller vad har ljus gemensamt med mörker? Hur kan Kristus och Bẹlial harmoniera? Och vad har en troende gemensamt med en som inte tror? Och vad har avgudar med Guds tempel att göra? Vi är ju en levande Guds tempel, precis som Gud har sagt: ”Jag ska bo bland dem och vandra bland dem. Jag ska vara deras Gud, och de ska vara mitt folk.” ”’Gå därför ut från dem och avskilj er’, säger Jehova, ’och sluta upp med att röra vid det orena.’” ”’Då ska jag ta emot er.’” ”’Och jag ska vara en far för er, och ni ska vara söner och döttrar till mig’, säger Jehova, den Allsmäktige" (2 Korinthierbrevet 6:14-18).

Träna inte avgudadyrkan. Det är nödvändigt att förstöra alla idolatrosa föremål eller bilder, korsar, statyer för religiösa ändamål (Matteus 7: 13-23). Utöva inte spiritism: spådom, magi, astrologi ... Vi måste förstöra alla objekt relaterade till ockultism (Apg 19:19, 20).

Delta inte i religiösa fester som inte respekterar bibliska principer (1 Korinthierna 10: 20-22). Titta inte på filmer eller pornografiska eller våldsamma och förnedrande bilder. Avstå från spel, drogbruk, såsom marijuana, betel, tobak, överskott av alkohol, berusning, orgier: "Bröder, med tanke på Guds barmhärtighet vädjar jag därför till er att ni ska frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som Gud kan godkänna – er tillbedjan som grundar sig på ert förnuft" (Romarna 12:1; Matteus 5: 27-30; Psalms 11: 5).

Sexuell odödlighet (otukt): äktenskapsbrott, ogift könsbestämning (man / kvinna), manlig och kvinnlig homosexualitet, bestialitet och perverterad sexuell praxis: "Vet ni inte att orättfärdiga människor inte ska ärva Guds rike? Bli inte vilseledda. De som lever ett sexuellt omoraliskt liv, de som tillber avgudar, de som är otrogna mot sin äktenskapspartner, män som utövar homosexualitet eller underkastar sig sådant  och de som är tjuvar, giriga, drinkare, smädare eller utpressare ska inte ärva Guds rike" (Korinthierna 6:9,10). "Äktenskapet ska hållas i ära av alla, och äktenskapet ska hållas rent, för Gud ska döma dem som är omoraliska och dem som är otrogna" (Hebréerna 13:4).

Bibeln fördömer polygami, någon i den här situationen som vill göra Guds vilja, måste reglera sin situation genom att bara förbli med sin första hustru som han har giftt sig (1 Timoteus 3: 2 "man till en kvinna "). Onani är förbjuden i Bibeln: "Döda därför era fysiska impulser som har att göra med sexuell omoral, orenhet, okontrollerad sexuell lust, skadliga begär och girighet, som är avgudadyrkan" (Kolosserna 3:5).

Det är förbjudet att äta blod, även i terapeutiskt sammanhang (blodtransfusion), men inte heller att äta köttet hos ett djur som inte blöder: "Men kött som har blodet kvar i sig, det vill säga livet, får ni inte äta" (1 Moseboken 9:4) (The Sacred Blood; The Sacred Life).

Alla saker som fördömts av Bibeln stavas inte ut i denna bibelstudie. Den kristna som har nått mognad och en bra kunskap om bibliska principer, kommer att känna skillnaden mellan "gott" och "ont", även om det inte är direkt skrivet i Bibeln: "Men fast föda är för de mogna, för dem som har använt sin tankeförmåga och övat den så att de kan skilja mellan rätt och fel" (Hebréerna 5:14) (SPIRITUAL MATURITY).