Βίβλος Online

Βίβλος σε πολλές γλώσσες

Οι σύνδεσμοι (με μπλε χρώμα) στη γλώσσα της επιλογής σας σάς κατευθύνουν σε άλλο άρθρο γραμμένο στην ίδια γλώσσα. Αυτά που είναι γραμμένα στα αγγλικά, σας κατευθύνουν σε ένα άρθρο στα αγγλικά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε επίσης να επιλέξετε από τρεις άλλες γλώσσες: ισπανικά, πορτογαλικά και γαλλικά.

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch 

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands 

Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti 

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan اردو  Türk  العربية  فارسی  עברי  ייִדיש

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски 

Swahili Hausa Afrikaans Igbo Xhosa Yoruba Zulu Malagasy አማርኛ Somali

हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의 

Tagalog  Indonesia  Jawa  Myanmar

(Το άρθρο "Η στοιχειώδης διδασκαλία της Αγίας Γραφής" είναι μετά το άρθρο "Αιώνια ζωή")

Αιώνια ζωή στον επίγειο παράδεισο (βίντεο στο Twitter)

Αιώνια ζωή

Η χαρά μέσω της ελπίδας είναι η ενέργεια της αντοχής μας

"Αλλά καθώς αυτά θα αρχίσουν να γίνονται, ανορθωθείτε και σηκώστε το κεφάλι σας, επειδή πλησιάζει η απελευθέρωσή σας"

(Λουκάς 21:28)

Αφού περιέγραψε δραματικά γεγονότα που θα προηγηθούν του τέλους αυτού του συστήματος πραγμάτων, σε μια εποχή που θα έπρεπε να είναι πολύ στενοχωρητική και που ζούμε τώρα, ο Ιησούς Χριστός είπε στους μαθητές του να «σηκώσουν το κεφάλι» γιατί η εκπλήρωση της ελπίδας μας θα ήταν πολύ κοντά.

Πώς να διατηρήσετε τη χαρά παρά τα προσωπικά προβλήματα; Ο απόστολος Παύλος έγραψε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το πρότυπο του Ιησού Χριστού: "Έτσι λοιπόν, επειδή έχουμε ένα τόσο μεγάλο σύννεφο μαρτύρων που μας περιβάλλει, ας πετάξουμε και εμείς από πάνω μας κάθε βάρος και την αμαρτία που μας μπλέκει εύκολα και ας τρέχουμε με υπομονή τον αγώνα που έχει τεθεί μπροστά μας,  καθώς προσηλώνουμε το βλέμμα μας στον Πρώτιστο Παράγοντα και Τελειοποιητή της πίστης μας, τον Ιησού. Για τη χαρά που είχε τεθεί μπροστά του αυτός υπέμεινε ξύλο βασανισμού, καταφρονώντας την ντροπή, και έχει καθίσει στα δεξιά του θρόνου του Θεού.  Αναλογιστείτε λοιπόν εκείνον ο οποίος έχει υπομείνει τόσα εχθρικά λόγια που είπαν αμαρτωλοί βλάπτοντας τον ίδιο τους τον εαυτό, ώστε να μην κουραστείτε και παραιτηθείτε" (Εβραίους 12:1-3).

Ο Ιησούς Χριστός αντλούσε ενέργεια από την αντοχή του μπροστά στα προβλήματα από τη χαρά της ελπίδας που είχε μπροστά του. Είναι σημαντικό να αντλήσουμε ενέργεια για να τροφοδοτήσουμε την αντοχή μας, μέσα από τη "χαρά" της ελπίδας μας για αιώνια ζωή που βρίσκεται μπροστά μας. Όσον αφορά τα προβλήματά μας, ο Ιησούς Χριστός είπε ότι πρέπει να τα λύνουμε μέρα με τη μέρα: "Γι’ αυτό, σας λέω: Μην ανησυχείτε για τη ζωή σας σχετικά με το τι θα φάτε ή τι θα πιείτε, ούτε για το σώμα σας σχετικά με το τι θα φορέσετε. Δεν αξίζει η ζωή περισσότερο από την τροφή, και το σώμα από τα ρούχα;  Παρατηρήστε προσεκτικά τα πουλιά του ουρανού· δεν σπέρνουν ούτε θερίζουν ούτε μαζεύουν σε αποθήκες, και όμως ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει. Δεν αξίζετε εσείς περισσότερο από αυτά;  Ποιος από εσάς μπορεί ανησυχώντας να προσθέσει έναν πήχη στο μήκος της ζωής του;  Επίσης, γιατί ανησυχείτε για τα ρούχα; Μάθετε από τα κρίνα του αγρού, από το πώς μεγαλώνουν· δεν μοχθούν ούτε κλώθουν·  αλλά σας λέω ότι ούτε ο Σολομών σε όλη του τη δόξα δεν ήταν στολισμένος όπως ένα από αυτά.  Αν λοιπόν ο Θεός ντύνει έτσι τη βλάστηση του αγρού, η οποία σήμερα υπάρχει και αύριο τη ρίχνουν στη φωτιά, πόσο μάλλον θα ντύσει εσάς, ολιγόπιστοι! 31  Γι’ αυτό, ποτέ μην ανησυχήσετε και πείτε: “Τι θα φάμε;” ή “Τι θα πιούμε;” ή “Τι θα φορέσουμε;”  Διότι όλα αυτά τα επιδιώκουν επίμονα τα έθνη. Ο ουράνιος Πατέρας σας γνωρίζει ότι τα χρειάζεστε όλα αυτά" (Ματθαίος 6:25-32). Η αρχή είναι απλή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το παρόν για να λύσουμε τα προβλήματά μας που προκύπτουν, με την εμπιστοσύνη μας στον Θεό, για να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση: "Γι’ αυτό, εξακολουθήστε να επιζητείτε πρώτα τη Βασιλεία και τη δικαιοσύνη του, και όλα αυτά τα άλλα πράγματα θα σας προστεθούν.  Ποτέ λοιπόν μην ανησυχήσετε για την αυριανή ημέρα, γιατί η αυριανή ημέρα θα έχει τις δικές της ανησυχίες. Αρκετά είναι τα προβλήματα της κάθε ημέρας" (Ματθαίος 6:33,34). Η εφαρμογή αυτής της αρχής θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα την πνευματική ή συναισθηματική ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα. Ο Ιησούς Χριστός συμβουλεύει κατά της υπερβολικής προνοητικότητας προβλημάτων ή δοκιμασιών που θα μπορούσαν να μπερδέψουν το μυαλό μας και να αφαιρέσουν κάθε πνευματική ενέργεια (Μάρκο 4:18,19).

Για να επιστρέψουμε στην ενθάρρυνση που γράφεται στους Εβραίους 12:1-3, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη νοητική μας ικανότητα για να προβάλλουμε τον εαυτό μας στο μέλλον μέσω της χαράς στην ελπίδα, η οποία είναι μέρος του καρπού του αγίου πνεύματος: "Απεναντίας, ο καρπός του πνεύματος είναι: αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθότητα, πίστη,  πραότητα, εγκράτεια. Εναντίον τέτοιων πραγμάτων δεν υπάρχει νόμος" (Γαλάτες 5:22,23). Είναι γραμμένο στη Βίβλο ότι ο Ιεχωβά είναι ένας ευτυχισμένος Θεός και ότι ο Χριστιανός κηρύττει «καλά νέα για έναν ευτυχισμένο Θεό» (1 Τιμόθεο 1:11). Ενώ αυτό το σύστημα πραγμάτων δεν ήταν ποτέ τόσο πολύ στο πνευματικό σκοτάδι, πρέπει να είμαστε εστίες φωτός από τα καλά νέα που μοιραζόμαστε, αλλά και από τη χαρά της ελπίδας μας που θέλουμε να ακτινοβολήσουμε στους άλλους: "Εσείς είστε το φως του κόσμου. Μια πόλη που βρίσκεται πάνω σε βουνό δεν μπορεί να κρυφτεί.  Όταν ανάβουν λυχνάρι, δεν το βάζουν κάτω από το καλάθι, αλλά πάνω στον λυχνοστάτη, και έτσι λάμπει πάνω σε όλους όσους είναι στο σπίτι.  Παρόμοια, ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς" (Ματθαίος 5: 14-16). Το παρακάτω βίντεο καθώς και το άρθρο, βασισμένο στην ελπίδα της αιώνιας ζωής, έχουν αναπτυχθεί με αυτόν τον στόχο της χαράς στην ελπίδα: "Να χαίρεστε και να νιώθετε αγαλλίαση, επειδή η ανταμοιβή σας είναι μεγάλη στους ουρανούς. Διότι έτσι δίωξαν και τους προφήτες πριν από εσάς" (Ματθαίος 5:12). Κάντε τη Χαρά του Ιεχωβά Προπύργιο μας: "Μη λυπάσαι, γιατί η χαρά του Ιεχωβά είναι το προπύργιο σου" (Νεεμίας 8:10).

Αιώνια ζωή στον επίγειο παράδεισο

Απελευθέρωση της ανθρωπότητας με τη θυσία του Χριστού

"Ακριβώς όπως ο Γιος του ανθρώπου ήρθε, όχι για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του ως λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς" Ματθαίος 20:28

Ευλογίες της θυσίας του Χριστού, μέσω αναζωογόνησης

"Ας γίνει η σάρκα του πιο δροσερή από ό,τι στα νιάτα του· ας επιστρέψει στις ημέρες του νεανικού του σφρίγους" (Ιώβ 33:25)

Οι ευλογίες της θυσίας του Χριστού, μέσω της θεραπείας

"Και κανένας κάτοικος δεν θα λέει: «Είμαι άρρωστος». Ο λαός που κατοικεί σε αυτόν τον τόπο θα συγχωρηθεί για το σφάλμα του" (Ησαΐας 33:24)

Οι ευλογίες της θυσίας του Χριστού, που μας παραδίδει από το θάνατο

Με την γήινη ανάσταση

"Και έχω ελπίδα στον Θεό, την οποία έχουν και αυτοί, ότι θα γίνει ανάσταση δικαίων και αδίκων" (Πράξεις 24:15)

"θα είσαι γεμάτος χαρά" (Δευτερονόμιο 16:15)

Αιώνια ζωή μέσω της απελευθέρωσης της ανθρωπότητας από τη δουλεία της αμαρτίας

"Διότι ο Θεός αγάπησε τον κόσμο τόσο πολύ ώστε έδωσε τον μονογενή του Γιο, για να μην καταστραφεί όποιος εκδηλώνει πίστη σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. (...) Αυτός που εκδηλώνει πίστη στον Γιο έχει αιώνια ζωή· αυτός που παρακούει τον Γιο δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή του Θεού μένει πάνω του"

(Ιωάννης 3:16,36)

Οι προτάσεις με μπλε χρώμα (μεταξύ δύο παραγράφων) σας δίνουν πρόσθετες και λεπτομερείς βιβλικές εξηγήσεις. Απλά κάντε κλικ στον μπλε υπερσύνδεσμο. Τα βιβλικά άρθρα είναι γραμμένα κυρίως σε τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά και Γαλλικά

Ο Ιησούς Χριστός, όταν ήταν στη γη, δίδασκε συχνά την ελπίδα της αιώνιας ζωής. Ωστόσο, διδάσκει επίσης ότι η αιώνια ζωή θα επιτευχθεί μόνο μέσω της πίστης στη θυσία του Χριστού (Ιωάννης 3: 16,36). Η αξία λύτρας της θυσίας του Χριστού θα επιτρέψει την επούλωση και την αναζωογόνηση και την ανάσταση

Απελευθέρωση με λύτρα από τη θυσία του Χριστού

"Ακριβώς όπως ο Γιος του ανθρώπου ήρθε, όχι για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του ως λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς"

(Ματθαίος 20:28)

"Αφού ο Ιώβ προσευχήθηκε για τους φίλους του, ο Ιεχωβά τερμάτισε την ταλαιπωρία του και του χάρισε ξανά ευημερία. Ο Ιεχωβά τού έδωσε τα διπλάσια από ό,τι είχε προηγουμένως" (Ιώβ 42:10). Θα είναι το ίδιο για όλα τα μέλη του Μεγάλου πλήθους που θα έχουν επιβιώσει από τη Μεγάλη Θλίψη. Ο Ιεχωβά Θεός, μέσω του Βασιλέα Ιησού Χριστού, θα τους ευλογήσει, όπως μας υπενθύμισε ο μαθητής Ιακώβου: "Θεωρούμε ευτυχισμένους εκείνους που υπέμειναν. Ακούσατε για την υπομονή του Ιώβ και είδατε την έκβαση που έφερε ο Ιεχωβά, διότι ο Ιεχωβά είναι πολύ συμπονετικός και ελεήμων" (Ιακώβου 5:11).

(Η θυσία του Χριστού επιτρέπει τη συγχώρεση και μια αξία λύτρας που επιτρέπει την ανταλλαγή των σωμάτων με την ανάσταση, την αναγέννηση με την επούλωση και την αναζωογόνηση)

(Ένα μεγάλο πλήθος όλων των εθνών θα επιβιώσει από τη μεγάλη δοκιμασία (Αποκάλυψη 7:9-17))

Η θυσία του Χριστού επιτρέπει τη συγχώρεση και μια αξία λύτρας που επιτρέπει την ανταλλαγή σωμάτων με ανάσταση, αναγέννηση με επούλωση και αναζωογόνηση.

Η θυσία του Χριστού θα αφαιρέσει την ασθένεια

"Και κανένας κάτοικος δεν θα λέει: «Είμαι άρρωστος». Ο λαός που κατοικεί σε αυτόν τον τόπο θα συγχωρηθεί για το σφάλμα του" (Ησαΐας 33:24).

"Εκείνον τον καιρό τα μάτια των τυφλών θα ανοιχτούν και τα αφτιά των κουφών θα πάψουν να είναι κλειστά. Εκείνον τον καιρό ο κουτσός θα χοροπηδάει σαν το ελάφι και η γλώσσα του άλαλου θα φωνάζει από χαρά. Διότι στην έρημο θα αναβλύσουν νερά και στην έρημη πεδιάδα ποτάμια" (Ησαΐας 35: 5,6).

Η θυσία του Χριστού θα επιτρέψει την αναζωογόνηση

"Ας γίνει η σάρκα του πιο δροσερή από ό,τι στα νιάτα του· ας επιστρέψει στις ημέρες του νεανικού του σφρίγους" (Ιώβ 33:25).

Η θυσία του Χριστού θα επιτρέψει την ανάσταση των νεκρών

"Πολλοί από εκείνους που κοιμούνται στο χώμα της γης θα ξυπνήσουν, μερικοί σε αιώνια ζωή ενώ άλλοι σε κατάκριση και σε αιώνια περιφρόνηση" (Δανιήλ 12:2).

"Και έχω ελπίδα στον Θεό, την οποία έχουν και αυτοί, ότι θα γίνει ανάσταση δικαίων και αδίκων" (Πράξεις 24:15).

"Μην εκπλήσσεστε με αυτό, επειδή έρχεται η ώρα κατά την οποία όλοι όσοι είναι στα μνήματα θα ακούσουν τη φωνή του  και θα βγουν—όσοι έκαναν καλά πράγματα σε ανάσταση ζωής, ενώ όσοι έπραξαν απαίσια πράγματα σε ανάσταση κρίσης" (Ιωάννης 5:28,29).

"Έπειτα είδα έναν μεγάλο λευκό θρόνο και Εκείνον που καθόταν σε αυτόν. Από μπροστά του έφυγε η γη και ο ουρανός, και δεν βρέθηκε τόπος για αυτά. Και είδα τους νεκρούς, τους μεγάλους και τους μικρούς, να στέκονται ενώπιον του θρόνου, και ανοίχτηκαν ρόλοι. Επίσης ανοίχτηκε και ένας άλλος ρόλος· αυτός είναι ο ρόλος της ζωής. Οι νεκροί κρίθηκαν με βάση εκείνα που ήταν γραμμένα στους ρόλους σύμφωνα με τα έργα τους. Η θάλασσα έδωσε τους νεκρούς που βρίσκονταν σε αυτήν, και ο θάνατος και ο Τάφος έδωσαν τους νεκρούς που βρίσκονταν σε αυτούς, και εκείνοι κρίθηκαν ατομικά σύμφωνα με τα έργα τους" (Αποκάλυψη 20:11-13).

Οι αναστάντες άδικοι άνθρωποι, θα κριθούν με βάση τις καλές ή κακές τους πράξεις, στον μελλοντικό επίγειο παράδεισο. (Η διοίκηση της γήινης ανάστασης Η ουράνια ανάσταση Η γήινη ανάσταση).

Η θυσία του Χριστού θα επιτρέψει στο μεγάλο πλήθος να επιβιώσει από τη μεγάλη δοκιμασία και να έχει αιώνια ζωή χωρίς ποτέ να πεθάνει

"Έπειτα, είδα ένα μεγάλο πλήθος, το οποίο κανένας άνθρωπος δεν μπορούσε να αριθμήσει, από όλα τα έθνη και τις φυλές και τους λαούς και τις γλώσσες, οι οποίοι στέκονταν ενώπιον του θρόνου και ενώπιον του Αρνιού, ντυμένοι με λευκές στολές· και είχαν φοινικόκλαδα στα χέρια τους. Και φωνάζουν δυνατά, λέγοντας: «Τη σωτηρία την οφείλουμε στον Θεό μας, που κάθεται στον θρόνο, και στο Αρνί».

Όλοι οι άγγελοι στέκονταν γύρω από τον θρόνο και τους πρεσβυτέρους και τα τέσσερα ζωντανά πλάσματα, και έπεσαν με το πρόσωπο κάτω ενώπιον του θρόνου και λάτρεψαν τον Θεό, λέγοντας: «Αμήν! Ο αίνος, η δόξα, η σοφία, η ευχαριστία, η τιμή, η δύναμη και η ισχύς ας ανήκουν στον Θεό μας στους αιώνες των αιώνων. Αμήν».

Ένας από τους πρεσβυτέρους αποκρίθηκε και μου είπε: «Αυτοί που είναι ντυμένοι με τις λευκές στολές, ποιοι είναι και από πού ήρθαν;» Αμέσως λοιπόν του είπα: «Κύριέ μου, εσύ γνωρίζεις». Εκείνος μου είπε: «Αυτοί είναι που έρχονται από τη μεγάλη θλίψη, και έπλυναν τις στολές τους και τις έκαναν λευκές με το αίμα του Αρνιού. Γι’ αυτό είναι ενώπιον του θρόνου του Θεού και του αποδίδουν ιερή υπηρεσία ημέρα και νύχτα στον ναό του· και Εκείνος που κάθεται στον θρόνο θα απλώσει τη σκηνή του πάνω τους. Δεν θα πεινάσουν πια ούτε θα διψάσουν πια ούτε θα τους χτυπήσει ο ήλιος ούτε θα υποφέρουν από καύσωνα, επειδή το Αρνί, που είναι στο μέσο του θρόνου, θα τους ποιμάνει και θα τους οδηγήσει σε πηγές νερών ζωής. Και ο Θεός θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους»" (Αποκάλυψη 7:9-17) (Ένα μεγάλο πλήθος όλων των εθνών, των φυλών και των γλωσσών θα επιβιώσει από τη μεγάλη δοκιμασία).

Η βασιλεία του Θεού θα κυβερνά τη γη

"Και είδα νέο ουρανό και νέα γη· διότι ο προηγούμενος ουρανός και η προηγούμενη γη είχαν παρέλθει, και η θάλασσα δεν υπάρχει πια.  Είδα επίσης την άγια πόλη, τη Νέα Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον ουρανό, από τον Θεό, και να είναι ετοιμασμένη σαν νύφη στολισμένη για τον σύζυγό της. Τότε άκουσα μια δυνατή φωνή από τον θρόνο να λέει: «Δείτε! Η σκηνή του Θεού είναι με τους ανθρώπους, και αυτός θα κατοικεί μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαός του. Ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους. Θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει»" (Αποκάλυψη 21:1-4) (Η γήινη διοίκηση της Βασιλείας του Θεού · Ο πρίγκιπας · Οι ιερείς · Οι Λευίτες).

"Να χαίρεστε σε σχέση με τον Ιεχωβά και να ευφραίνεστε, δίκαιοι· να κραυγάζετε χαρούμενα, όλοι όσοι έχετε ειλικρινή καρδιά" (Alαλμός 32:11)

Οι δίκαιοι θα ζήσουν για πάντα και οι πονηροί θα χαθούν

"Ευτυχισμένοι είναι οι πράοι, επειδή αυτοί θα κληρονομήσουν τη γη" (Ματθαίος 5:5).

"Λίγο ακόμη και οι πονηροί δεν θα υπάρχουν πια· θα κοιτάξεις εκεί που βρίσκονταν, και εκείνοι δεν θα υπάρχουν. Οι πράοι όμως θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα βρίσκουν εξαιρετική ευχαρίστηση στην αφθονία της ειρήνης. Ο πονηρός στήνει πλεκτάνη στον δίκαιο· τρίζει τα δόντια του εναντίον του. Ο Ιεχωβά όμως θα γελάσει μαζί του, γιατί Εκείνος ξέρει ότι θα έρθει η ημέρα του. Οι πονηροί τραβούν τα σπαθιά τους και λυγίζουν τα τόξα τους για να ρίξουν κάτω τους καταπιεσμένους και τους φτωχούς, για να σφάξουν εκείνους των οποίων η οδός είναι ευθεία. Αλλά το σπαθί τους θα τρυπήσει την ίδια τους την καρδιά· τα τόξα τους θα συντριφτούν. (...) Διότι οι βραχίονες των πονηρών θα συντριφτούν, αλλά ο Ιεχωβά θα στηρίξει τους δικαίους. (...) Αλλά οι πονηροί θα αφανιστούν· οι εχθροί του Ιεχωβά θα χαθούν όπως τα πλούσια βοσκοτόπια· θα χαθούν σαν καπνός. (...) Οι δίκαιοι θα γίνουν κάτοχοι της γης και θα ζουν για πάντα σε αυτήν. (...) Να ελπίζεις στον Ιεχωβά και να ακολουθείς την οδό του, και εκείνος θα σε εξυψώσει για να γίνεις κάτοχος της γης. Όταν εξαλειφθούν οι πονηροί, θα το δεις. (...) Να παρατηρείς τον άμεμπτο και να βλέπεις τον ευθύ, γιατί το μέλλον αυτού του ανθρώπου θα είναι ειρηνικό. Αλλά όλοι οι παραβάτες θα καταστραφούν· οι πονηροί δεν θα έχουν μέλλον. Η σωτηρία των δικαίων είναι από τον Ιεχωβά· αυτός είναι το φρούριό τους σε καιρό στενοχώριας. Ο Ιεχωβά θα τους βοηθήσει και θα τους διασώσει. Θα τους διασώσει από τους πονηρούς και θα τους διαφυλάξει, επειδή καταφεύγουν σε αυτόν" (alαλμός 37:10-15, 17, 20, 29, 34, 37-40).

"Γι’ αυτό, να ακολουθείς την οδό των αγαθών και να μένεις στους δρόμους των δικαίων, διότι μόνο οι ευθείς θα κατοικήσουν στη γη και οι άμεμπτοι θα παραμείνουν σε αυτήν. Όσο για τους πονηρούς, αυτοί θα αφανιστούν από τη γη, και οι δόλιοι θα ξεριζωθούν από αυτήν. (...) Οι ευλογίες είναι πάνω στο κεφάλι του δικαίου, αλλά το στόμα των πονηρών κρύβει βία. Η ανάμνηση του δικαίου θα είναι ευλογημένη, αλλά το όνομα των πονηρών θα σαπίσει"  (Παροιμίες 2:20-22 · 10:6,7).

Οι πόλεμοι θα σταματήσουν θα υπάρχει ειρήνη στις καρδιές και σε όλη τη γη

"Ακούσατε ότι ειπώθηκε: “Πρέπει να αγαπάς τον πλησίον σου και να μισείς τον εχθρό σου”.  Ωστόσο, εγώ σας λέω: Να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να προσεύχεστε για εκείνους που σας διώκουν,  ώστε να αποδειχτείτε γιοι του Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς, επειδή αυτός κάνει τον ήλιο του να ανατέλλει σε κακούς και καλούς και φέρνει βροχή σε δικαίους και αδίκους.  Διότι αν αγαπάτε εκείνους που σας αγαπούν, ποια ανταμοιβή έχετε; Και οι εισπράκτορες φόρων δεν κάνουν το ίδιο;  Και αν χαιρετάτε μόνο τους αδελφούς σας, τι το ιδιαίτερο κάνετε; Και οι εθνικοί δεν κάνουν το ίδιο; Πρέπει, επομένως, να είστε τέλειοι, όπως ο ουράνιος Πατέρας σας είναι τέλειο" (Ματθαίος 5:43- 48).

"Διότι αν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ο ουράνιος Πατέρας σας θα συγχωρήσει και εσάς·  ενώ αν δεν συγχωρήσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρήσει τα δικά σας παραπτώματα" (Ματθαίος 6:14,15).

"Τότε ο Ιησούς τού είπε: "Βάλε το σπαθί σου πίσω στη θέση του, γιατί όλοι όσοι παίρνουν σπαθί θα αφανιστούν από σπαθί"" (Ματθαίος 26:52).

"Ελάτε και παραστείτε μάρτυρες των ενεργειών του Ιεχωβά, δείτε τα καταπληκτικά πράγματα που έκανε στη γη. Βάζει τέλος στους πολέμους σε όλη τη γη. Σπάζει το τόξο και συντρίβει το δόρυ· καίει τις στρατιωτικές άμαξες στη φωτιά" (Alαλμός 46:8,9).

"Αυτός θα αποδώσει κρίση ανάμεσα στα έθνη και θα τακτοποιήσει τα ζητήματα όσον αφορά πολλούς λαούς. Θα σφυρηλατήσουν τα σπαθιά τους σε υνιά και τα δόρατά τους σε δρεπάνια. Δεν θα σηκώσει σπαθί έθνος εναντίον έθνους ούτε θα μάθουν πια τον πόλεμο" (Ησαΐας 2:4).

"Στο τελικό διάστημα των ημερών, το βουνό του οίκου του Ιεχωβά θα στερεωθεί πάνω από την κορυφή των βουνών και θα υψωθεί πάνω από τους λόφους, και σε αυτό θα συρρέουν λαοί. Και πολλά έθνη θα πάνε και θα πουν: «Ελάτε, ας ανεβούμε στο βουνό του Ιεχωβά και στον οίκο του Θεού του Ιακώβ. Αυτός θα μας διδάξει τις οδούς του και εμείς θα περπατήσουμε στους δρόμους του». Διότι νόμος θα βγει από τη Σιών, και ο λόγος του Ιεχωβά από την Ιερουσαλήμ. Αυτός θα αποδώσει κρίση ανάμεσα σε πολλούς λαούς και θα τακτοποιήσει τα ζητήματα όσον αφορά κραταιά έθνη που βρίσκονται μακριά. Θα σφυρηλατήσουν τα σπαθιά τους σε υνιά και τα δόρατά τους σε δρεπάνια. Δεν θα σηκώσει σπαθί έθνος εναντίον έθνους ούτε θα μάθουν πια τον πόλεμο. Θα κάθεται ο καθένας κάτω από το κλήμα του και κάτω από τη συκιά του, και κανείς δεν θα τους φοβίζει, διότι το στόμα του Ιεχωβά των στρατευμάτων μίλησε" (Μιχαίας 4:1-4).

Θα υπάρχει άφθονο φαγητό σε όλη τη γη

"Στη γη θα υπάρχει πληθώρα σιτηρών, στην κορυφή των βουνών υπεραφθονία. Η σοδειά του βασιλιά θα είναι μεγάλη σαν το δάσος του Λιβάνου, και στις πόλεις οι άνθρωποι θα ανθίζουν σαν τη βλάστηση της γης" (alαλμοί 72:16).

"Και αυτός θα δώσει τη βροχή για τον σπόρο που σπέρνεις στη γη, και το ψωμί που παράγει η γη θα είναι άφθονο και πλούσιο. Εκείνη την ημέρα τα ζωντανά σου θα βόσκουν σε ευρύχωρα βοσκοτόπια" (Ησαΐας 30:23).

Τα θαύματα του Ιησού Χριστού για την ενίσχυση της πίστης στην ελπίδα της αιώνιας ζωής

"Υπάρχουν μάλιστα και άλλα πολλά τα οποία έκανε ο Ιησούς που, αν γράφονταν με κάθε λεπτομέρεια, νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος δεν θα μπορούσε να χωρέσει τους ρόλους που θα γράφονταν" (Ιωάννης 21:25)

Ο Ιησούς Χριστός και το πρώτο θαύμα που γράφτηκε στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, μετατρέπει το νερό σε κρασί: "Και την τρίτη ημέρα έγινε ένα γαμήλιο συμπόσιο στην Κανά της Γαλιλαίας και ήταν εκεί η μητέρα του Ιησού. Ο Ιησούς και οι μαθητές του προσκλήθηκαν και αυτοί στο γαμήλιο συμπόσιο. Όταν κόντευε να τελειώσει το κρασί, η μητέρα του Ιησού τού είπε: «Δεν έχουν κρασί». Ο Ιησούς όμως της είπε: «Γιατί να ενδιαφέρει αυτό εμένα και εσένα, γυναίκα; Η ώρα μου δεν έχει έρθει ακόμη». Η μητέρα του είπε στους υπηρέτες: «Κάντε ό,τι σας πει».  Υπήρχαν λοιπόν έξι πέτρινα πιθάρια για νερό, τα οποία βρίσκονταν εκεί όπως απαιτούσαν οι κανόνες καθαρισμού των Ιουδαίων, που το καθένα χωρούσε δύο ή τρία γεμάτα δοχεία μέτρησης.  Ο Ιησούς είπε σε αυτούς: «Γεμίστε τα πιθάρια με νερό». Και τα γέμισαν μέχρι το χείλος.  Έπειτα τους είπε: «Τώρα βγάλτε λίγο και πηγαίνετέ το στον επικεφαλής του συμποσίου». Και αυτοί το πήγαν.  Όταν ο επικεφαλής του συμποσίου γεύτηκε το νερό που είχε πια μετατραπεί σε κρασί, χωρίς να ξέρει από πού προερχόταν (μολονότι οι υπηρέτες οι οποίοι είχαν βγάλει το νερό ήξεραν), φώναξε τον γαμπρό  και του είπε: «Οποιοσδήποτε άλλος θα έβγαζε πρώτα το καλό κρασί και, όταν μεθούσε ο κόσμος, θα έβγαζε το κατώτερο. Εσύ φύλαξες το καλό κρασί μέχρι τώρα». Ο Ιησούς το έκανε αυτό στην Κανά της Γαλιλαίας ως το πρώτο από τα σημεία του και φανέρωσε τη δόξα του, και οι μαθητές του πίστεψαν σε αυτόν" (Ιωάννης 2:1-11).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει τον γιο ενός υπηρέτη του βασιλιά: "Πήγε λοιπόν ξανά στην Κανά της Γαλιλαίας, όπου είχε μετατρέψει το νερό σε κρασί. Και υπήρχε κάποιος αξιωματούχος του βασιλιά που ο γιος του ήταν άρρωστος στην Καπερναούμ.  Όταν αυτός άκουσε ότι ο Ιησούς είχε έρθει από την Ιουδαία στη Γαλιλαία, πήγε σε εκείνον και του ζήτησε να κατεβεί και να γιατρέψει τον γιο του, γιατί ήταν ετοιμοθάνατος.  Αλλά ο Ιησούς τού είπε: «Αν δεν δείτε σημεία και θαυμαστά πράγματα, δεν πρόκειται να πιστέψετε».  Ο αξιωματούχος του βασιλιά τού είπε: «Κύριε, κατέβα πριν πεθάνει το παιδάκι μου».  Ο Ιησούς τού είπε: «Πήγαινε· ο γιος σου ζει». Ο άνθρωπος πίστεψε τον λόγο που του είπε ο Ιησούς και έφυγε.  Και ενώ κατηφόριζε, τον συνάντησαν οι δούλοι του και του είπαν ότι το αγόρι του ζούσε.  Τους ρώτησε λοιπόν τι ώρα καλυτέρεψε η υγεία του. Αυτοί του απάντησαν: «Ο πυρετός τον άφησε χθες την έβδομη ώρα».  Τότε ο πατέρας κατάλαβε ότι ήταν εκείνη ακριβώς την ώρα που του είχε πει ο Ιησούς: «Ο γιος σου ζει». Πίστεψε λοιπόν αυτός και ολόκληρο το σπιτικό του.  Αυτό ήταν το δεύτερο σημείο που εκτέλεσε ο Ιησούς όταν πήγε από την Ιουδαία στη Γαλιλαία" (Ιωάννης 4:46-54).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει έναν δαιμονισμένο στην Καπερναούμ: " πειτα κατέβηκε στην Καπερναούμ, μια πόλη της Γαλιλαίας. Και τους δίδασκε στη διάρκεια του Σαββάτου,  και αυτοί έμεναν έκπληκτοι με τον τρόπο της διδασκαλίας του, επειδή μιλούσε με εξουσία.  Στη συναγωγή ήταν κάποιος άνθρωπος που είχε ένα πνεύμα, έναν ακάθαρτο δαίμονα, και αυτός φώναξε δυνατά:  «Τι σχέση έχουμε εμείς με εσένα, Ιησού Ναζωραίε; Ήρθες να μας καταστρέψεις; Ξέρω πολύ καλά ποιος είσαι: ο Άγιος του Θεού!»  Αλλά ο Ιησούς τον επέπληξε, λέγοντας: «Σώπα και βγες από αυτόν!» Εκείνη τη στιγμή ο δαίμονας έριξε κάτω τον άνθρωπο ανάμεσά τους και βγήκε από αυτόν χωρίς να τον βλάψει. 36  Τότε έμειναν όλοι κατάπληκτοι και άρχισαν να λένε μεταξύ τους: «Τι είδους λόγος είναι αυτός; Προστάζει με εξουσία και δύναμη τα ακάθαρτα πνεύματα, και εκείνα βγαίνουν!»  Και τα νέα για αυτόν διαδίδονταν σε κάθε γωνιά της γύρω περιοχής" (Λουκάς 4:31-37).

Ο Ιησούς Χριστός διώχνει δαίμονες στη χώρα των Γαδαρηνών (το ανατολικό τμήμα του Ιορδάνη, κοντά στη λίμνη Τιβεριάδα): " Όταν έφτασε στην απέναντι πλευρά, στην περιοχή των Γαδαρηνών, τον συνάντησαν δύο δαιμονισμένοι που έβγαιναν ανάμεσα από τα μνήματα. Ήταν τόσο άγριοι ώστε κανείς δεν τολμούσε να περάσει από εκείνον τον δρόμο.  Και αυτοί κραύγασαν: «Τι σχέση έχουμε εμείς με εσένα, Γιε του Θεού; Ήρθες εδώ για να μας βασανίσεις πριν από τον προσδιορισμένο καιρό;»  Μακριά από αυτούς έβοσκε ένα κοπάδι με πολλά γουρούνια.  Οι δαίμονες λοιπόν άρχισαν να τον παρακαλούν: «Αν μας εκβάλεις, στείλε μας στο κοπάδι των γουρουνιών».  Και αυτός τους είπε: «Πηγαίνετε!» Τότε εκείνοι βγήκαν και μπήκαν στα γουρούνια, και ολόκληρο το κοπάδι όρμησε από τον γκρεμό* στη θάλασσα και πέθαναν στα νερά.  Οι βοσκοί όμως έφυγαν και, αφού πήγαν στην πόλη, ανέφεραν όλα όσα συνέβησαν, καθώς και το περιστατικό με τους δαιμονισμένους. Και ολόκληρη η πόλη βγήκε να συναντήσει τον Ιησού· και όταν τον είδαν, τον παρακάλεσαν να φύγει από την περιοχή τους" (Ματθαίος 8:28-34).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει τη πεθερά του αποστόλου Πέτρου: "Και καθώς ο Ιησούς ήρθε στο σπίτι του Πέτρου, είδε την πεθερά του κατάκοιτη, άρρωστη με πυρετό. Άγγιξε λοιπόν το χέρι της και ο πυρετός την άφησε, και αυτή σηκώθηκε και άρχισε να τον υπηρετεί" (Ματθαίος 8:14,15).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει έναν άνθρωπο που έχει παράλυτο χέρι: "Κάποιο άλλο σάββατο μπήκε στη συναγωγή και άρχισε να διδάσκει. Και εκεί βρισκόταν ένας άνθρωπος του οποίου το δεξί χέρι ήταν ξεραμένο. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι λοιπόν παρατηρούσαν τον Ιησού για να δουν αν θα θεράπευε στη διάρκεια του Σαββάτου, ώστε να βρουν αφορμή να τον κατηγορήσουν.  Αυτός όμως, ξέροντας τους συλλογισμούς τους, είπε στον άντρα με το ξεραμένο χέρι: «Σήκω και στάσου στη μέση». Και αυτός σηκώθηκε και στάθηκε εκεί.  Κατόπιν ο Ιησούς τούς είπε: «Σας ρωτώ: Το Σάββατο, είναι νόμιμο να κάνει κάποιος καλό ή να κάνει κακό, να σώσει μια ζωή ή να την καταστρέψει;»  Αφού τους κοίταξε όλους γύρω, είπε στον άνθρωπο: «Τέντωσε το χέρι σου». Εκείνος το έκανε αυτό, και το χέρι του έγινε καλά.  Αλλά αυτοί έγιναν έξω φρενών και άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους τι να κάνουν στον Ιησού" (Λουκάς 6:6-11).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει έναν άντρα που υποφέρει από υδρωπικία (οίδημα, υπερβολική συσσώρευση υγρών στο σώμα): "Σε μια άλλη περίπτωση πήγε να γευματίσει στο σπίτι κάποιου άρχοντα των Φαρισαίων το Σάββατο, και αυτοί τον παρατηρούσαν με προσοχή. Και μπροστά του ήταν ένας άνθρωπος που είχε υδρωπικία.  Ο Ιησούς λοιπόν ρώτησε τους ειδήμονες στον Νόμο και τους Φαρισαίους: «Είναι νόμιμο να θεραπεύει κανείς στη διάρκεια του Σαββάτου ή όχι;»  Αλλά αυτοί έμειναν σιωπηλοί. Τότε έπιασε τον άνθρωπο, τον γιάτρεψε και του είπε να φύγει.  Έπειτα τους ρώτησε: «Ποιος από εσάς, αν ο γιος του ή ο ταύρος του πέσει σε πηγάδι, δεν θα τον τραβήξει αμέσως έξω την ημέρα του Σαββάτου;»  Και δεν μπόρεσαν να του απαντήσουν" (Λουκάς 14:1-6).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει έναν τυφλό: "Καθώς ο Ιησούς πλησίαζε στην Ιεριχώ, κάποιος τυφλός καθόταν δίπλα στον δρόμο και ζητιάνευε.  Αυτός, επειδή άκουσε να περνάει κόσμος, άρχισε να ρωτάει τι συνέβαινε. Του είπαν: «Ο Ιησούς ο Ναζωραίος περνάει!» Τότε αυτός φώναξε: «Ιησού, Γιε του Δαβίδ, ελέησέ με!» Και εκείνοι που προπορεύονταν άρχισαν να τον επιπλήττουν, λέγοντάς του να σωπάσει, αλλά αυτός φώναζε όλο και περισσότερο: «Γιε του Δαβίδ, ελέησέ με!» Τότε ο Ιησούς στάθηκε και έδωσε εντολή να φέρουν τον άνθρωπο κοντά του. Όταν εκείνος πλησίασε, ο Ιησούς τον ρώτησε: «Τι θέλεις να κάνω για εσένα;» Εκείνος είπε: «Κύριε, να ξαναβρώ την όρασή μου». Ο Ιησούς λοιπόν του είπε: «Ξαναβρές την όρασή σου· η πίστη σου σε έκανε καλά». Και αμέσως ξαναβρήκε την όρασή του και άρχισε να τον ακολουθεί δοξάζοντας τον Θεό. Και όλος ο λαός, βλέποντάς το αυτό, έδωσε αίνο στον Θεό" (Λουκάς 18:35-43).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει δύο τυφλούς: "Καθώς ο Ιησούς προχωρούσε πιο πέρα, τον ακολούθησαν δύο τυφλοί, οι οποίοι φώναζαν: «Ελέησέ μας, Γιε του Δαβίδ!»  Αφού μπήκε στο σπίτι, οι τυφλοί ήρθαν σε αυτόν και ο Ιησούς τούς ρώτησε: «Πιστεύετε ότι μπορώ να το κάνω αυτό;» Εκείνοι του απάντησαν: «Ναι, Κύριε».  Τότε άγγιξε τα μάτια τους, λέγοντας: «Ας γίνει για εσάς σύμφωνα με την πίστη σας».  Και τα μάτια τους άρχισαν να βλέπουν. Επιπλέον, ο Ιησούς τούς προειδοποίησε αυστηρά: «Κοιτάξτε να μην το μάθει κανείς».  Αλλά όταν εκείνοι βγήκαν έξω, διέδωσαν σε ολόκληρη την περιοχή ό,τι είχε κάνει" (Ματθαίος 9:27-31).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει έναν κωφάλαλο: "Όταν ο Ιησούς επέστρεψε από την περιοχή της Τύρου, πήγε μέσω της Σιδώνας προς τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, περνώντας από την περιοχή της Δεκάπολης.  Εκεί του έφεραν έναν κουφό άνθρωπο ο οποίος είχε πρόβλημα στην ομιλία, και τον παρακαλούσαν να θέσει το χέρι του πάνω σε αυτόν.  Και εκείνος τον πήρε ιδιαιτέρως, μακριά από το πλήθος. Έπειτα έβαλε τα δάχτυλά του μέσα στα αφτιά του ανθρώπου και, αφού έφτυσε, άγγιξε τη γλώσσα του.  Και σηκώνοντας τα μάτια του στον ουρανό, αναστέναξε βαθιά και του είπε: «Εφφαθά», δηλαδή: «Να ανοιχτείς».  Εκείνη τη στιγμή τα αφτιά του ανοίχτηκαν, και το πρόβλημα στην ομιλία του εξαφανίστηκε, και άρχισε να μιλάει φυσιολογικά.  Τότε τους πρόσταξε να μην το πουν σε κανέναν, αλλά όσο τους πρόσταζε, τόσο περισσότερο το διαλαλούσαν.  Και ένιωθαν απίστευτη έκπληξη και έλεγαν: «Όλα τα έχει κάνει καλά. Κάνει ακόμη και τους κουφούς να ακούν και τους βουβούς να μιλούν»" (Μάρκος 7:31-37).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει έναν λεπρό: "Και ένας λεπρός ήρθε σ 'αυτόν, ο οποίος τον ικέτευσε, ναι στα γόνατα του, και του είπε:" Αν θέλετε, μπορείτε να με καθαρίσετε. "Ήρθε επίσης σε αυτόν ένας λεπρός, ο οποίος τον ικέτευε μάλιστα γονατιστός, λέγοντάς του: «Αν εσύ θέλεις, μπορείς να με καθαρίσεις από τη λέπρα».  Τότε εκείνος τον σπλαχνίστηκε και άπλωσε το χέρι του, τον άγγιξε και του είπε: «Θέλω! Καθαρίσου». Αμέσως η λέπρα του εξαφανίστηκε, και αυτός καθαρίστηκε" (Μάρκος 1:40-42).

Η θεραπεία των δέκα λεπρών: "Και ενώ πήγαινε προς την Ιερουσαλήμ, περνούσε ανάμεσα από τη Σαμάρεια και τη Γαλιλαία.  Καθώς έμπαινε σε κάποιο χωριό, τον συνάντησαν λεπροί άντρες οι οποίοι στάθηκαν σε απόσταση.  Και ύψωσαν τη φωνή τους και είπαν: «Ιησού, Δάσκαλε, ελέησέ μας!»  Όταν εκείνος τους είδε, τους είπε: «Πηγαίνετε και δείξτε τον εαυτό σας στους ιερείς». Κατόπιν, καθώς πήγαιναν, καθαρίστηκαν από τη λέπρα.  Ένας από αυτούς, όταν είδε ότι γιατρεύτηκε, επέστρεψε δοξάζοντας τον Θεό με δυνατή φωνή.  Και έπεσε με το πρόσωπο κάτω, στα πόδια του Ιησού, ευχαριστώντας τον. Μάλιστα αυτός ήταν Σαμαρείτης.  Ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Δεν καθαρίστηκαν και οι 10; Πού είναι λοιπόν οι άλλοι 9;  Κανένας άλλος δεν επέστρεψε για να δώσει δόξα στον Θεό, παρά μόνο αυτός ο αλλοεθνής;»  Τότε του είπε: «Σήκω και πήγαινε· η πίστη σου σε έκανε καλά»" (Λουκάς 17:11-19).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει έναν παραλυτικό: "Έπειτα από αυτό, γινόταν μια γιορτή των Ιουδαίων, και ο Ιησούς ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ. Εκεί στην Ιερουσαλήμ, στην Πύλη των Προβάτων, υπάρχει μια δεξαμενή που ονομάζεται στην εβραϊκή Βηθζαθά και έχει πέντε στοές. Μέσα σε αυτές βρίσκονταν ξαπλωμένοι πάρα πολλοί άνθρωποι που ήταν άρρωστοι, τυφλοί, κουτσοί και με ξεραμένα μέλη. Υπήρχε εκεί και κάποιος που ήταν άρρωστος 38 χρόνια. Ο Ιησούς, βλέποντας αυτόν τον άνθρωπο ξαπλωμένο εκεί και ξέροντας ότι ήταν ήδη άρρωστος πολύ καιρό, του είπε: «Θέλεις να γίνεις καλά;» Ο άρρωστος του απάντησε: «Δεν έχω κανέναν, κύριε, να με βάλει μέσα στη δεξαμενή όταν ταράζεται το νερό· ενώ εγώ προσπαθώ να πλησιάσω, κάποιος άλλος κατεβαίνει πριν από εμένα». Ο Ιησούς τού είπε: «Σήκω! Πάρε το στρώμα* σου και περπάτα». Και ο άνθρωπος έγινε αμέσως καλά, και πήρε το στρώμα* του και άρχισε να περπατάει" (Ιωάννης 5:1-9).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει έναν επιληπτικό: “Καθώς πήγαιναν προς το πλήθος, κάποιος άνθρωπος τον πλησίασε, γονάτισε μπροστά του και είπε:  «Κύριε, ελέησε τον γιο μου, γιατί είναι επιληπτικός και ασθενής. Πολλές φορές πέφτει στη φωτιά και πολλές φορές στο νερό.  Τον έφερα στους μαθητές σου, αλλά δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν». Ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Άπιστη και διεστραμμένη γενιά, ως πότε θα είμαι μαζί σας; Ως πότε θα σας ανέχομαι; Φέρτε τον εδώ σε εμένα». Τότε ο Ιησούς επέπληξε τον δαίμονα και ο δαίμονας βγήκε από αυτόν, και από εκείνη την ώρα το αγόρι θεραπεύτηκε. Κατόπιν οι μαθητές πλησίασαν τον Ιησού ιδιαιτέρως και είπαν: «Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να τον εκβάλουμε;»  Εκείνος τους είπε: «Εξαιτίας της ολιγοπιστίας σας. Διότι αληθινά σας λέω: Αν έχετε πίστη στο μέγεθος ενός κόκκου σιναπιού, θα πείτε σε αυτό το βουνό: “Μετακινήσου από εδώ εκεί” και θα μετακινηθεί, και τίποτα δεν θα είναι αδύνατον για εσάς»” (Ματθαίος 17:14-20).

Ο Ιησούς Χριστός κάνει ένα θαύμα χωρίς να το γνωρίζει: "Καθώς ο Ιησούς πήγαινε, τα πλήθη στριμώχνονταν πάνω του.  Ήταν και μια γυναίκα που έπασχε από αιμορραγία 12 χρόνια, και κανείς δεν είχε καταφέρει να τη θεραπεύσει.  Αυτή πλησίασε από πίσω και άγγιξε τα κρόσσια του εξωτερικού του ρούχου, και αμέσως η αιμορραγία της σταμάτησε.  Τότε ο Ιησούς ρώτησε: «Ποιος με άγγιξε;» Καθώς όλοι το αρνούνταν, ο Πέτρος είπε: «Δάσκαλε, τα πλήθη σε έχουν περικυκλωμένο και στριμώχνονται πάνω σου».  Εντούτοις ο Ιησούς είπε: «Κάποιος με άγγιξε, γιατί κατάλαβα ότι βγήκε δύναμη από εμένα».  Όταν η γυναίκα είδε ότι δεν είχε περάσει απαρατήρητη, ήρθε τρέμοντας και έπεσε στα πόδια του και είπε μπροστά σε όλο τον κόσμο γιατί τον άγγιξε και ότι γιατρεύτηκε αμέσως.  Αλλά εκείνος της είπε: «Κόρη μου, η πίστη σου σε έκανε καλά. Πήγαινε με ειρήνη»" (Λουκάς 8:42-48).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει από απόσταση: "Αφού ολοκλήρωσε ό,τι είχε να πει στον λαό, μπήκε στην Καπερναούμ.  Εκεί, κάποιος εκατόνταρχος είχε έναν δούλο που του ήταν αγαπητός, ο οποίος είχε αρρωστήσει βαριά και κόντευε να πεθάνει.  Όταν ο εκατόνταρχος άκουσε για τον Ιησού, έστειλε μερικούς πρεσβυτέρους των Ιουδαίων να του ζητήσουν να έρθει και να κάνει τον δούλο του καλά.  Εκείνοι ήρθαν στον Ιησού και άρχισαν να τον θερμοπαρακαλούν, λέγοντας: «Αξίζει να του κάνεις αυτή τη χάρη,  γιατί αγαπάει το έθνος μας και αυτός μας έχτισε τη συναγωγή».  Ο Ιησούς λοιπόν πήγε μαζί τους. Αλλά ενώ δεν ήταν μακριά από το σπίτι, ο εκατόνταρχος είχε ήδη στείλει φίλους να του πουν: «Μην μπαίνεις στον κόπο, κύριε, γιατί δεν είμαι άξιος να σε δεχτώ στο σπίτι μου.  Γι’ αυτό και δεν θεώρησα τον εαυτό μου άξιο να έρθω σε εσένα. Αλλά πες έναν λόγο, και ας γιατρευτεί ο υπηρέτης μου.  Διότι και εγώ βρίσκομαι υπό την εξουσία άλλων και έχω στρατιώτες στις διαταγές μου, και λέω στον έναν: “Πήγαινε!” και πηγαίνει, και στον άλλον: “Έλα!” και έρχεται, και στον δούλο μου: “Κάνε αυτό!” και το κάνει».  Όταν ο Ιησούς τα άκουσε αυτά, έμεινε έκπληκτος με εκείνον και στράφηκε στο πλήθος που τον ακολουθούσε και είπε: «Σας λέω πως ούτε στον Ισραήλ δεν βρήκα τόσο μεγάλη πίστη».  Και όταν εκείνοι που είχαν σταλεί γύρισαν στο σπίτι, βρήκαν τον δούλο υγιή" (Λουκάς 7:1-10).

Ο Ιησούς Χριστός θεράπευσε μια γυναίκα με αναπηρία για 18 χρόνια: "Ο Ιησούς δίδασκε σε κάποια συναγωγή το Σάββατο. Και εκεί ήταν μια γυναίκα που είχε πνεύμα αδυναμίας επί 18 χρόνια· και ήταν διπλωμένη στα δύο και δεν μπορούσε να ορθώσει το σώμα της καθόλου. Όταν ο Ιησούς την είδε, απευθύνθηκε σε αυτήν και της είπε: «Γυναίκα, απαλλάσσεσαι από την αδυναμία σου». Και έθεσε τα χέρια του πάνω της, και αμέσως αυτή όρθωσε το σώμα της και άρχισε να δοξάζει τον Θεό. Αλλά ο αρχισυνάγωγος, αγανακτισμένος επειδή ο Ιησούς έκανε τη θεραπεία στη διάρκεια του Σαββάτου, είπε στο πλήθος: «Έξι είναι οι ημέρες στις οποίες πρέπει να γίνεται εργασία· να έρχεστε λοιπόν και να θεραπεύεστε εκείνες τις ημέρες και όχι την ημέρα του Σαββάτου».  Ωστόσο, ο Κύριος του απάντησε: «Υποκριτές,+ δεν λύνει ο καθένας σας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τον ταύρο του ή το γαϊδούρι του από το παχνί και πηγαίνει να το ποτίσει;  Αυτή η γυναίκα, που είναι κόρη του Αβραάμ και την οποία ο Σατανάς κρατούσε δέσμια 18 χρόνια, δεν έπρεπε να απαλλαχτεί από αυτά τα δεσμά την ημέρα του Σαββάτου;» Όταν τα είπε αυτά, όλοι οι εναντιούμενοί του άρχισαν να ντρέπονται, αλλά ολόκληρο το πλήθος άρχισε να χαίρεται για όλα τα ένδοξα πράγματα που έκανε αυτός" (Λουκάς 13:10-17).

Ο Ιησούς Χριστός θεραπεύει την κόρη μιας γυναίκας Φοίνικας: "Φεύγοντας από εκεί, ο Ιησούς πήγε στην περιοχή της Τύρου και της Σιδώνας.  Και μια Φοίνισσα από εκείνη την περιοχή ήρθε και φώναζε δυνατά: «Ελέησέ με, Κύριε, Γιε του Δαβίδ! Η κόρη μου βασανίζεται από δαίμονα».  Αλλά αυτός δεν της απαντούσε λέξη. Οι μαθητές του λοιπόν ήρθαν και άρχισαν να τον παρακαλούν: «Πες της να φύγει, επειδή μας ακολουθεί και φωνάζει». Αυτός αποκρίθηκε: «Εγώ στάλθηκα μόνο στα χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ».  Αλλά η γυναίκα ήρθε και τον προσκύνησε, λέγοντας: «Κύριε, βοήθησέ με!»  Αυτός της απάντησε: «Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το ρίξει στα σκυλάκια».  Εκείνη είπε: «Ναι, Κύριε· αλλά και τα σκυλάκια τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους».  Τότε ο Ιησούς τής απάντησε: «Ω! γυναίκα, μεγάλη είναι η πίστη σου· ας γίνει για εσένα αυτό που θέλεις». Και από εκείνη την ώρα η κόρη της γιατρεύτηκε" (Ματθαίος 15:21-28).

Ο Ιησούς Χριστός σταματάει μια καταιγίδα: "Και όταν επιβιβάστηκε σε κάποιο πλοιάριο, τον ακολούθησαν οι μαθητές του. Ξαφνικά, ξέσπασε μεγάλη θύελλα στη θάλασσα και τα κύματα κάλυπταν το πλοιάριο. Αυτός όμως κοιμόταν. Ήρθαν λοιπόν και τον ξύπνησαν, λέγοντας: «Κύριε, σώσε μας, χανόμαστε!» Αλλά αυτός τους είπε: «Γιατί φοβάστε τόσο πολύ, ολιγόπιστοι;» Τότε σηκώθηκε και επέπληξε τους ανέμους και τη θάλασσα, και επικράτησε απόλυτη γαλήνη. Οι άνθρωποι λοιπόν θαύμασαν και είπαν: «Ποιος είναι αυτός; Ακόμη και οι άνεμοι και η θάλασσα τον υπακούν!»" (Ματθαίος 8:23-27). Αυτό το θαύμα καταδεικνύει ότι στον επίγειο παράδεισο δεν θα υπάρχουν πλέον καταιγίδες ή πλημμύρες που θα προκαλέσουν καταστροφές.

Ο Ιησούς Χριστός περπατώντας στη θάλασσα: "Αφού διέλυσε τα πλήθη, ανέβηκε μόνος του στο βουνό για να προσευχηθεί. Όταν βράδιασε, ήταν εκεί μόνος.  Τώρα πια το πλοιάριο ήταν πολλές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη στεριά και παράδερνε στα κύματα, επειδή ο άνεμος ήταν αντίθετος.  Αλλά στη διάρκεια της τέταρτης σκοπιάς της νύχτας, ο Ιησούς ήρθε κοντά τους περπατώντας πάνω στη θάλασσα.  Όταν τον είδαν να περπατάει πάνω στη θάλασσα, οι μαθητές ταράχτηκαν και είπαν: «Είναι οπτασία!» Και από τον φόβο τους κραύγασαν δυνατά.  Αλλά αμέσως ο Ιησούς τούς είπε: «Πάρτε θάρρος! Εγώ είμαι· μη φοβάστε».  Ο Πέτρος τού απάντησε: «Κύριε, αν είσαι εσύ, δώσε μου εντολή να έρθω σε εσένα περπατώντας πάνω στα νερά».  Αυτός είπε: «Έλα!» Τότε ο Πέτρος κατέβηκε από το πλοιάριο και περπάτησε πάνω στα νερά για να πάει στον Ιησού.  Αλλά κοιτάζοντας την ανεμοθύελλα, φοβήθηκε. Και όταν άρχισε να βουλιάζει, φώναξε: «Κύριε, σώσε με!»  Αμέσως ο Ιησούς άπλωσε το χέρι του, τον έπιασε και του είπε: «Ολιγόπιστε, γιατί σε κυρίευσε η αμφιβολία;»  Αφού ανέβηκαν στο πλοιάριο, η ανεμοθύελλα κόπασε.  Τότε εκείνοι που ήταν στο πλοιάριο τον προσκύνησαν, λέγοντας: «Πράγματι είσαι Γιος του Θεού»" (Ματθαίος 14:23-33).

Το θαυμαστό ροδάκινο: "Σε μια περίπτωση που το πλήθος στριμωχνόταν πάνω του και άκουγε τον λόγο του Θεού, αυτός στεκόταν δίπλα στη λίμνη της Γεννησαρέτ.  Και είδε δύο πλοιάρια αραγμένα στην άκρη της λίμνης, ενώ οι ψαράδες είχαν βγει από αυτά και έπλεναν τα δίχτυα τους.  Αφού επιβιβάστηκε στο ένα πλοιάριο, το οποίο ήταν του Σίμωνα, του ζήτησε να απομακρυνθεί λίγο από τη στεριά. Κατόπιν κάθισε και άρχισε να διδάσκει τα πλήθη από το πλοιάριο. Όταν σταμάτησε να μιλάει, είπε στον Σίμωνα: «Ανοίξου στα βαθιά και ρίξτε τα δίχτυα σας για να πιάσετε ψάρια». Αλλά ο Σίμων απάντησε: «Δάσκαλε, όλη τη νύχτα παιδευόμασταν και δεν πιάσαμε τίποτα, αλλά αφού το λες εσύ θα ρίξω τα δίχτυα». 6  Όταν το έκαναν αυτό, έπιασαν* πάρα πολλά ψάρια. Μάλιστα τα δίχτυα τους άρχισαν να σκίζονται.  Έκαναν λοιπόν νόημα στους συντρόφους τους στο άλλο πλοιάριο να έρθουν να τους βοηθήσουν· και εκείνοι ήρθαν και γέμισαν και τα δύο πλοιάρια σε σημείο που αυτά άρχισαν να βουλιάζουν. 8  Βλέποντας τι έγινε, ο Σίμων Πέτρος έπεσε στα γόνατα του Ιησού και είπε: «Φύγε από εμένα, Κύριε, επειδή εγώ είμαι αμαρτωλός άνθρωπος».  Διότι τόσο αυτός όσο και εκείνοι που ήταν μαζί του κυριεύτηκαν από έκπληξη με την ψαριά που είχαν πιάσει, και το ίδιο συνέβη με τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τους γιους του Ζεβεδαίου, οι οποίοι ήταν συνέταιροι με τον Σίμωνα. Αλλά ο Ιησούς είπε στον Σίμωνα: «Μη φοβάσαι. Από τώρα και στο εξής θα πιάνεις ζωντανούς ανθρώπους».  Έβγαλαν λοιπόν τα πλοιάρια στη στεριά, εγκατέλειψαν τα πάντα και τον ακολούθησαν" (Λουκάς 5:1-11).

Ο Ιησούς Χριστός πολλαπλασιάζει τα ψωμιά: "ακολουθούσε μεγάλο πλήθος, επειδή έβλεπαν τα θαυματουργικά σημεία που εκτελούσε θεραπεύοντας τους ασθενείς.  Ο Ιησούς λοιπόν ανέβηκε σε ένα βουνό και κάθισε εκεί μαζί με τους μαθητές του.  Πλησίαζε δε το Πάσχα, η γιορτή των Ιουδαίων.  Όταν ο Ιησούς σήκωσε τα μάτια του και είδε να έρχεται προς το μέρος του μεγάλο πλήθος, είπε στον Φίλιππο: «Από πού θα αγοράσουμε ψωμί για να φάνε αυτοί;»  Ωστόσο, το είπε αυτό για να τον δοκιμάσει, γιατί ο ίδιος γνώριζε τι επρόκειτο να κάνει.  Ο Φίλιππος του απάντησε: «Και 200 δηνάρια* να δώσουμε για ψωμιά, δεν θα είναι αρκετά για να πάρει ο καθένας έστω ένα κομματάκι».  Ένας από τους μαθητές του, ο Ανδρέας, ο αδελφός του Σίμωνα Πέτρου, του είπε: 9  «Είναι εδώ ένα αγοράκι που έχει πέντε κριθαρένια ψωμιά και δύο μικρά ψάρια. Αλλά τι είναι αυτά για τόσο πολλούς;» Ο Ιησούς είπε: «Βάλτε τους ανθρώπους να καθίσουν». Εφόσον υπήρχε πολύ χορτάρι σε εκείνο το μέρος, κάθισαν εκεί· οι άντρες ήταν περίπου 5.000 τον αριθμό.  Ο Ιησούς πήρε τα ψωμιά και, αφού είπε μια ευχαριστήρια προσευχή, τα μοίρασε σε εκείνους που κάθονταν εκεί. Το ίδιο έκανε και με τα μικρά ψάρια, και έφαγε ο καθένας όσο ήθελε. Όταν όμως χόρτασαν, είπε στους μαθητές του: «Μαζέψτε τα κομμάτια που περίσσεψαν, ώστε να μη σπαταληθεί τίποτα». Τα μάζεψαν λοιπόν και γέμισαν 12 καλάθια με τα περισσεύματα που άφησαν όσοι έφαγαν από τα πέντε κριθαρένια ψωμιά. Όταν οι άνθρωποι είδαν το σημείο που εκτέλεσε, άρχισαν να λένε: «Σίγουρα αυτός είναι ο Προφήτης που θα ερχόταν στον κόσμο».  Τότε ο Ιησούς, γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να έρθουν και να τον αρπάξουν για να τον κάνουν βασιλιά, αποσύρθηκε ξανά στο βουνό ολομόναχος" (Ιωάννης 6:1-15). Θα υπάρχει τροφή σε αφθονία σε όλη τη γη (alαλμός 72:16, Ησαΐας 30:23).

Ο Ιησούς Χριστός αναστήσσει τον γιο μιας χήρας: "Λίγο αργότερα, ο Ιησούς ταξίδεψε σε μια πόλη που ονομαζόταν Ναΐν, και μαζί του ταξίδευαν οι μαθητές του και πολύς κόσμος. Καθώς πλησίαζε στην πύλη της πόλης, είδε να μεταφέρεται έξω ένας νεκρός, ο μοναχογιός της μητέρας του. Μάλιστα, αυτή ήταν χήρα. Και τη συνόδευε αρκετός κόσμος από την πόλη. Όταν ο Κύριος την είδε, τη σπλαχνίστηκε και της είπε: «Μην κλαις». Τότε πλησίασε και άγγιξε το νεκροκρέβατο, και εκείνοι που το βάσταζαν στάθηκαν. Μετά είπε: «Νεαρέ, σου λέω, σήκω!» Και ο νεκρός ανακάθισε και άρχισε να μιλάει, και ο Ιησούς τον έδωσε στη μητέρα του. Τότε κυριεύτηκαν όλοι από φόβο και άρχισαν να δοξάζουν τον Θεό, λέγοντας: «Μεγάλος προφήτης εγέρθηκε ανάμεσά μας» και «Ο Θεός έστρεψε την προσοχή του στον λαό του».  Και αυτά τα νέα σχετικά με τον Ιησού διαδόθηκαν σε όλη την Ιουδαία και σε όλη τη γύρω περιοχή" (Λουκάς 7:11-17).

Ο Ιησούς Χριστός αναβιώνει την κόρη του Ιάϊρου: "Ενώ μιλούσε ακόμη, ήρθε κάποιος από το σπίτι του αρχισυνάγωγου και του είπε: «Η κόρη σου πέθανε· μην ενοχλείς πια τον Δάσκαλο». Μόλις ο Ιησούς το άκουσε αυτό, του αποκρίθηκε: «Μη φοβάσαι, μόνο πίστεψε, και θα σωθεί». Όταν έφτασε στο σπίτι, δεν άφησε κανέναν να μπει μέσα μαζί του παρά μόνο τον Πέτρο, τον Ιωάννη, τον Ιάκωβο και τον πατέρα και τη μητέρα του κοριτσιού. Όλοι έκλαιγαν και χτυπούσαν το στήθος τους από λύπη για αυτήν. Εκείνος λοιπόν είπε: «Μην κλαίτε, γιατί δεν πέθανε αλλά κοιμάται». Τότε άρχισαν να τον περιγελούν, επειδή ήξεραν ότι είχε πεθάνει. Αλλά εκείνος την έπιασε από το χέρι και φώναξε: «Κορίτσι, σήκω!» Και το πνεύμα της επέστρεψε, και σηκώθηκε αμέσως, και εκείνος πρόσταξε να της δώσουν να φάει. Και οι γονείς της ένιωσαν απερίγραπτη χαρά, αλλά εκείνος τους έδωσε εντολή να μην πουν σε κανέναν τι είχε συμβεί" (Λουκάς 8:49-56).

Ο Ιησούς Χριστός αναστήνει τον φίλο του Λάζαρο, ο οποίος πέθανε πριν από τέσσερις ημέρες: "Ο Ιησούς δεν είχε έρθει ακόμη στο χωριό, αλλά εξακολουθούσε να είναι εκεί που τον είχε συναντήσει η Μάρθα. Οι Ιουδαίοι που ήταν με τη Μαρία στο σπίτι και την παρηγορούσαν, βλέποντάς την να σηκώνεται γρήγορα και να βγαίνει έξω, την ακολούθησαν, υποθέτοντας ότι πήγαινε στο μνήμα για να κλάψει εκεί. Μόλις η Μαρία έφτασε εκεί που ήταν ο Ιησούς και τον είδε, έπεσε στα πόδια του και του είπε: «Κύριε, αν ήσουν εδώ, ο αδελφός μου δεν θα είχε πεθάνει». Όταν την είδε ο Ιησούς να κλαίει και τους Ιουδαίους που ήρθαν μαζί της να κλαίνε και αυτοί, στέναξε μέσα του και ταράχτηκε. Και είπε: «Πού τον έχετε βάλει;» Εκείνοι του είπαν: «Κύριε, έλα και δες». 35  Ο Ιησούς ξέσπασε σε δάκρυα. Τότε οι Ιουδαίοι άρχισαν να λένε: «Δείτε πόση στοργή ένιωθε για αυτόν!» Αλλά μερικοί είπαν: «Δεν μπορούσε αυτός που άνοιξε τα μάτια του τυφλού να κάνει κάτι και για αυτόν εδώ ώστε να μην πεθάνει;»

Τότε ο Ιησούς, αφού στέναξε και πάλι μέσα του, πήγε στο μνήμα. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα μια σπηλιά, και μια πέτρα ήταν τοποθετημένη στην είσοδό του. Ο Ιησούς είπε: «Μετακινήστε την πέτρα». Η Μάρθα, η αδελφή του νεκρού, του είπε: «Κύριε, τώρα πια θα μυρίζει, γιατί πάνε τέσσερις ημέρες». Ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Δεν σου είπα ότι αν πιστέψεις θα δεις τη δόξα του Θεού;»  Έτσι λοιπόν, μετακίνησαν την πέτρα. Τότε ο Ιησούς σήκωσε τα μάτια του προς τον ουρανό και είπε: «Πατέρα, σε ευχαριστώ που με άκουσες. Εγώ ήξερα ότι πάντοτε με ακούς· αλλά μίλησα για χάρη του πλήθους που στέκεται τριγύρω, ώστε να πιστέψουν ότι εσύ με έστειλες». Αφού τα είπε αυτά, κραύγασε με δυνατή φωνή: «Λάζαρε, έλα έξω!» Και αυτός που είχε πεθάνει βγήκε έξω έχοντας τα πόδια και τα χέρια του δεμένα με πάνινες λωρίδες και το πρόσωπό του περιτυλιγμένο με πανί. Ο Ιησούς τούς είπε: «Λύστε τον και αφήστε τον να περπατήσει»" (Ιωάννης 11:30-44).

Η τελευταία θαυματουργή ροδάκινο (λίγο μετά την ανάσταση του Χριστού): "Ωστόσο, μόλις άρχισε να ξημερώνει, ο Ιησούς στάθηκε στην ακρογιαλιά, αλλά οι μαθητές δεν κατάλαβαν ότι ήταν αυτός.  Τότε ο Ιησούς τούς είπε: «Παιδιά μου, μήπως έχετε τίποτα φαγώσιμο;» Εκείνοι απάντησαν: «Όχι!»  Αυτός τους είπε: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά μεριά του πλοιαρίου και θα βρείτε». Το έριξαν λοιπόν, αλλά δεν μπορούσαν να το τραβήξουν επειδή τα ψάρια ήταν πάρα πολλά.  Τότε ο μαθητής τον οποίο αγαπούσε ο Ιησούς είπε στον Πέτρο: «Ο Κύριος είναι!» Και ο Σίμων Πέτρος, μόλις άκουσε ότι ήταν ο Κύριος, φόρεσε το εξωτερικό του ρούχο, γιατί ήταν γυμνός, και έπεσε στη θάλασσα.  Οι άλλοι μαθητές όμως ήρθαν με το μικρό πλοιάριο, σέρνοντας το δίχτυ με τα ψάρια, γιατί δεν βρίσκονταν μακριά από τη στεριά, μόνο 90 μέτρα περίπου" (Ιωάννης 21:4-8).

Ο Ιησούς Χριστός έκανε πολλά άλλα θαύματα. Μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε την πίστη μας, να μας ενθαρρύνουμε και να πάρουμε μια ματιά στις πολλές ευλογίες που θα υπάρχουν στον παράδεισο. Τα γραπτά λόγια του αποστόλου Ιωάννη συνοψίζουν πολύ καλά τον θαυμαστό αριθμό των θαυμάτων που έκανε ο Ιησούς Χριστός, ως εγγύηση για το τι θα συμβεί στον παράδεισο: "Υπάρχουν μάλιστα και άλλα πολλά τα οποία έκανε ο Ιησούς που, αν γράφονταν με κάθε λεπτομέρεια, νομίζω ότι ολόκληρος ο κόσμος δεν θα μπορούσε να χωρέσει τους ρόλους που θα γράφονταν" (Ιωάννης 21:25).

Η στοιχειώδης διδασκαλία της Αγίας Γραφής

SOLA SCRIPTURA

• Ο Θεός έχει ένα Όνομα: Ιεχωβά (The Revealed Name). Μόνο πρέπει να λατρεύουμε μόνο τον Ιεχωβά. Πρέπει να τον αγαπάμε με όλη μας τη δύναμη ζωής (Ησαΐας 42: 8, Αποκάλυψη 4:11, Ματθαίος 22:37). Ο Θεός δεν είναι Τριάδα: "Άξιος είσαι, Ιεχωβά Θεέ μας, να λάβεις τη δόξα, την τιμή και τη δύναμη, επειδή εσύ δημιούργησες τα πάντα, και λόγω του θελήματός σου ήρθαν σε ύπαρξη και δημιουργήθηκαν" (Αποκάλυψη 4:11) (Worship Jehovah; In Congregation).

• Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Υιός του Θεού υπό την έννοια ότι είναι ο μόνος Υιός του Θεού που δημιουργείται άμεσα από τον Θεό (Ματθαίος 16:13-17, Ιωάννης 1:1-3). Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι ο Παντοδύναμος Θεός και δεν είναι μέρος μιας Τριάδας: "Ποιος λένε οι άνθρωποι ότι είναι ο Γιος του ανθρώπου;» Αυτοί είπαν: «Μερικοί λένε ο Ιωάννης ο Βαφτιστής, άλλοι ο Ηλίας και άλλοι ο Ιερεμίας ή ένας από τους προφήτες». Αυτός τους είπε: «Εσείς όμως ποιος λέτε ότι είμαι;» Ο Σίμων Πέτρος απάντησε: «Είσαι ο Χριστός, ο Γιος του ζωντανού Θεού». Και ο Ιησούς τού απάντησε: «Ευτυχισμένος είσαι, Σίμων, γιε του Ιωνά, επειδή αυτό δεν σου το αποκάλυψε σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς" (Ματθαίο 16:13-17) (The King Jesus Christ; Jesus Christ is The Only Path).

• Το άγιο πνεύμα είναι η ενεργός δύναμη του Θεού. Δεν είναι άτομο, αλλά απρόσωπη δύναμη. Το Άγιο Πνεύμα δεν είναι μέρος μιας Τριάδας: "Και εμφανίστηκαν σε αυτούς γλώσσες που έμοιαζαν πύρινες και διαμοιράστηκαν, και κάθισε από μία πάνω στον καθέναν τους" (Πράξεις 2:3).

• Η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού . Πρέπει να το διαβάσουμε, να το μελετήσουμε και να το εφαρμόσουμε στη ζωή μας (Ψαλμοί 1:1-3): "Όλη η Γραφή είναι θεόπνευστη και ωφέλιμη για διδασκαλία, για έλεγχο, για τακτοποίηση ζητημάτων, για διαπαιδαγώγηση στη δικαιοσύνη, ώστε ο άνθρωπος του Θεού να είναι πλήρως ικανός, απόλυτα εξοπλισμένος για κάθε καλό έργο" (2 Τιμόθεο 3: 16,17) (Read the Bible Daily).

• Μόνο πίστη στη θυσία του Χριστού επιτρέπει τη συγχώρεση των αμαρτιών και αργότερα τη θεραπεία και την ανάσταση των νεκρών (Ιωάννης 3:16, Ματθαίος 20:28): "Διότι ο Θεός αγάπησε τον κόσμο τόσο πολύ ώστε έδωσε τον μονογενή του Γιο, για να μην καταστραφεί όποιος εκδηλώνει πίστη σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή" (Ιωάννης 3:16) (Το μνημείο του θανάτου του Ιησού Χριστού (άρθρο); The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow)).

• Η Βασιλεία του Θεού είναι μια ουράνια κυβέρνηση που ιδρύθηκε στον ουρανό το 1914 και του οποίου ο Βασιλιάς είναι ο Ιησούς Χριστός με 144.000 βασιλιάδες και ιερείς που συνθέτουν τη «Νέα Ιερουσαλήμ», τη νύφη του Χριστού. Αυτή η ουράνια κυβέρνηση του Θεού θα τελειώσει την τρέχουσα ανθρώπινη κυριαρχία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Θλίψης, και θα δημιουργηθεί στη γη (Αποκάλυψη 12:7-12; 21:1-4; Ματθαίος 6: 9-10): "Στις ημέρες εκείνων των βασιλιάδων, ο Θεός του ουρανού θα εγκαθιδρύσει μια βασιλεία η οποία δεν θα καταστραφεί ποτέ. Αυτή η βασιλεία δεν θα περάσει σε άλλον λαό. Θα συντρίψει και θα βάλει τέλος σε όλες αυτές τις βασιλείες και μόνο αυτή θα παραμείνει για πάντα" (Δανιήλ 2: 44) (The End of Patriotism; The Earthly Administration of the Kingdom of God; The King Jesus Christ).

• Ο θάνατος είναι το αντίθετο της ζωής. Η ψυχή πεθαίνει και το πνεύμα (η δύναμη της ζωής) εξαφανίζεται (Εκκλησιαστής 3: 19,20; 9: 5,10): "Μην εμπιστεύεστε σε άρχοντες ούτε σε γιο ανθρώπου, ο οποίος δεν μπορεί να φέρει σωτηρία. Το πνεύμα* του βγαίνει, αυτός επιστρέφει στο χώμα·την ίδια εκείνη ημέρα οι σκέψεις του αφανίζονται" (Ψαλμός 146:3,4).

• Θα υπάρξει ανάσταση των δίκαιων και των άδικων (Ιωάννης 5: 28,29, Πράξεις 24:15). Η άδικοι θα κριθεί με βάση τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της βασιλείας 1000 ετών (και όχι με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά τους), η οποία θα αρχίσει μετά τη Μεγάλη Θλίψη: "Έπειτα είδα έναν μεγάλο λευκό θρόνο και Εκείνον που καθόταν σε αυτόν. Από μπροστά του έφυγε η γη και ο ουρανός, και δεν βρέθηκε τόπος για αυτά. Και είδα τους νεκρούς, τους μεγάλους και τους μικρούς, να στέκονται ενώπιον του θρόνου, και ανοίχτηκαν ρόλοι. Επίσης ανοίχτηκε και ένας άλλος ρόλος· αυτός είναι ο ρόλος της ζωής. Οι νεκροί κρίθηκαν με βάση εκείνα που ήταν γραμμένα στους ρόλους σύμφωνα με τα έργα τους. Η θάλασσα έδωσε τους νεκρούς που βρίσκονταν σε αυτήν, και ο θάνατος και ο Τάφος έδωσαν τους νεκρούς που βρίσκονταν σε αυτούς, και εκείνοι κρίθηκαν ατομικά σύμφωνα με τα έργα τους" (Αποκάλυψη 20:11-13) (The Administration of the Earthly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Judgment of the unrighteous).

• Μόνο 144.000 άνθρωποι θα πάνε στον ουρανό με τον Ιησού Χριστό (Αποκάλυψη 7: 3-8, 14: 1-5). Το μεγάλο πλήθος που αναφέρεται στην Αποκάλυψη 7: 9-17 είναι αυτοί που θα επιβιώσουν στη Μεγάλη Θλίψη και θα ζήσουν για πάντα στο Γήινο Παράδεισο: "Και άκουσα τον αριθμό των σφραγισμένων, 144.000, σφραγισμένοι από κάθε φυλή των γιων του Ισραήλ. (...) Έπειτα, είδα ένα μεγάλο πλήθος, το οποίο κανένας άνθρωπος δεν μπορούσε να αριθμήσει, από όλα τα έθνη και τις φυλές και τους λαούς και τις γλώσσες, οι οποίοι στέκονταν ενώπιον του θρόνου και ενώπιον του Αρνιού, ντυμένοι με λευκές στολές· και είχαν φοινικόκλαδα στα χέρια τους. (...) Αμέσως λοιπόν του είπα: «Κύριέ μου, εσύ γνωρίζεις». Εκείνος μου είπε: «Αυτοί είναι που έρχονται από τη μεγάλη θλίψη, και έπλυναν τις στολές τους και τις έκαναν λευκές με το αίμα του Αρνιού" (Αποκάλυψη 7:4,9,14) (The Heavenly Resurrection (144000); The Great Crowd).

• Τώρα ζούμε στις τελευταίες ημέρες αυτού του συστήματος των πραγμάτων που θα τελειώσει στη Μεγάλη Θλίψη (Ματθαίος 24,25, Μάρκος 13, Λουκάς 21, Αποκάλυψη 19:11-21). Η Παρουσία του Χριστού άρχισε αόρατα από το 1914 και θα τελειώσει στα χίλια χρόνια: "Ενώ καθόταν στο Όρος των Ελαιών, οι μαθητές τον πλησίασαν ιδιαιτέρως, λέγοντας: «Πες μας, πότε θα γίνουν αυτά, και ποιο θα είναι το σημείο της παρουσίας σου και της τελικής περιόδου του συστήματος πραγμάτων;" (Ματθαίος 24:3) (The King Jesus Christ; The Great Tribulation).

• Tον παράδεισο θα είναι επίγειος (Ησαΐας 11,35,65, Αποκάλυψη 21: 1-5): "Τότε άκουσα μια δυνατή φωνή από τον θρόνο να λέει: «Δείτε! Η σκηνή του Θεού είναι με τους ανθρώπους, και αυτός θα κατοικεί μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαός του. Ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους. Θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει" (Αποκάλυψη 21:3,4) (The Release).

• Ο Θεός επέτρεψε το κακό. Αυτό έδωσε απάντηση στον Σατανά την πρόκληση του διαβόλου για τη νομιμότητα της Κυριαρχίας του Ιεχωβά (Γένεση 3: 1-6). Και επίσης να δώσει μια απάντηση στην κατηγορία του Διαβόλου σχετικά με την ακεραιότητα των ανθρώπινων πλασμάτων (Ιώβ 1: 7-12 · 2: 1-6). Ο Θεός δεν κάνει κακό, το επιτρέπει (Ιακώβου 1: 13). Τα βάσανα είναι αποτέλεσμα τεσσάρων κύριων παραγόντων: ο Σατανάς ο διάβολος μπορεί να είναι αυτός που προκαλεί τα βάσανα (αλλά όχι πάντα) (Ιώβ 1: 7-12 · 2: 1-6) (Satan Hurled). Ο πόνος είναι το αποτέλεσμα της γενικής μας κατάστασης αμαρτωλούς απόγονος του Αδάμ που μας οδηγεί σε γήρας, ασθένεια και θάνατο (Ρωμαίους 5:12, 6:23). Ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακών ανθρώπινων αποφάσεων (από την πλευρά μας ή από άλλους ανθρώπους) εξαιτίας της αμαρτωλής μας κατάστασης που κληρονόμησε από τον Αδάμ (Δευτερονόμιο 32: 5, Ρωμαίους 7:19). Ο πόνος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των "απρόβλεπτων χρόνων και γεγονότων" που προκαλούν το άτομο να βρίσκεται σε λάθος μέρος σε λάθος χρόνο (Εκκλησιαστής 9:11). Το πεπρωμένο δεν είναι βιβλική διδασκαλία, δεν είμαστε «προορισμένοι» να κάνουμε καλό ή κακό, αλλά με βάση την ελεύθερη βούληση, επιλέγουμε να κάνουμε «καλό» ή «κακό» ( Δευτερονόμιο 30:15).

• Πρέπει να υποστηρίξουμε σταθερά τη Βασιλεία του Θεού, είναι βαφτισμένοι και να ενεργούμε σύμφωνα με ό, τι είναι γραμμένο στη Βίβλο (Ματθαίος 28:19,20) (Baptism). Αυτή η σταθερή στάση προς όφελος του Βασιλείου αποδεικνύεται δημόσια με την τακτική διακήρυξη των καλών ειδήσεων (Ματθαίος 24:14) (The Good News).

 

Απαγορεύεται στη Βίβλο

 

Το μίσος απαγορεύεται: "Όποιος μισεί τον αδελφό του είναι δολοφόνος, και γνωρίζετε ότι κανένας δολοφόνος δεν θα λάβει αιώνια ζωή" (1 Ιωάννη 3:15). Η δολοφονία και η ανθρωποκτονία απαγορεύονται για προσωπικούς λόγους, από θρησκευτικό πατριωτισμό ή από κρατικό πατριωτισμό: "Τότε ο Ιησούς τού είπε: "Βάλε το σπαθί σου πίσω στη θέση του, γιατί όλοι όσοι παίρνουν σπαθί θα αφανιστούν από σπαθί" (Ματθαίος 26:52) (The End of Patriotism).
Η κλοπή απαγορεύεται: "Αυτός που κλέβει ας μην κλέβει πια· απεναντίας, ας εργάζεται σκληρά, κάνοντας καλό έργο με τα χέρια του, ώστε να έχει να μοιραστεί με κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη" (Εφεσίους 4:28).
Το ψέμα απαγορεύεται: "Μη λέτε ψέματα ο ένας στον άλλον. Βγάλτε από πάνω σας την παλιά προσωπικότητα με τις συνήθειές της" (Κολοσσαείς 3:9).

Άλλες απαγορεύσεις:

"Επομένως, η απόφασή μου είναι να μην αναστατώνουμε εκείνους από τα έθνη οι οποίοι στρέφονται στον Θεό, αλλά να τους γράψουμε να απέχουν από πράγματα μολυσμένα από είδωλα, από σεξουαλική ανηθικότητα, από πνιχτά και από αίμα" (Πράξεις 15:19,20,28,29).

Πράγματα που έχουν προσβληθεί από είδωλα: Αυτά είναι "πράγματα" που σχετίζονται με θρησκευτικές πρακτικές αντίθετες με τη Βίβλο, τον εορτασμό των παγανιστικών διακοπών. Αυτό μπορεί να είναι θρησκευτικές τελετές πριν από τη σφαγή ή την κατανάλωση κρέατος: "Να τρώτε οτιδήποτε πουλιέται σε μια κρεαταγορά, χωρίς να ζητάτε πληροφορίες λόγω της συνείδησής σας,  διότι «στον Ιεχωβά ανήκει η γη και τα πάντα σε αυτήν». Αν σας καλέσει ένας άπιστος και θέλετε να πάτε, να τρώτε ό,τι σας προσφέρεται, χωρίς να ζητάτε πληροφορίες λόγω της συνείδησής σας. Αλλά αν κάποιος σας πει: «Αυτό προσφέρθηκε ως θυσία», μην το φάτε λόγω εκείνου που σας το είπε και λόγω συνείδησης. Δεν εννοώ τη δική σου συνείδηση, αλλά του άλλου. Γιατί άλλωστε να επικρίνεται η ελευθερία μου από τη συνείδηση κάποιου άλλου; Αν εγώ τρώω με ευχαριστίες, γιατί να λένε για εμένα υβριστικά λόγια σχετικά με εκείνο για το οποίο κάνω ευχαριστήρια προσευχή;" (1 Κορινθίους 10:25-30).

Όσον αφορά τις θρησκευτικές πρακτικές που καταδικάζει η Αγία Γραφή: "Μην μπαίνετε άνισα κάτω από τον ίδιο ζυγό με απίστους. Διότι τι σχέση έχουν η δικαιοσύνη και η ανομία; Ή τι συμμετοχή έχει το φως με το σκοτάδι; Ακόμη, τι αρμονία υπάρχει μεταξύ του Χριστού και του Βελίαλ; Ή τι το κοινό έχει ένα πιστό άτομο με ένα άπιστο; Και τι συμφωνία έχει ο ναός του Θεού με τα είδωλα; Διότι εμείς είμαστε ναός ενός ζωντανού Θεού, όπως είπε ο Θεός: «Θα κατοικήσω ανάμεσά τους και θα περπατώ ανάμεσά τους· εγώ θα είμαι Θεός τους, και αυτοί θα είναι λαός μου». «“Γι’ αυτό, βγείτε από ανάμεσά τους και αποχωριστείτε”, λέει ο Ιεχωβά, “και πάψτε να αγγίζετε αυτό που είναι ακάθαρτο”»· «“και εγώ θα σας δεχτώ”». «“Εγώ θα γίνω πατέρας για εσάς, και εσείς θα γίνετε γιοι και κόρες για εμένα”, λέει ο Ιεχωβά, ο Παντοδύναμος" (2 Κορινθίους 6:14-18).

Μην ασκείτε ειδωλολατρία. Είναι απαραίτητο να καταστρέψουμε όλα τα ειδωλολατρικά αντικείμενα ή εικόνες, σταυρούς, αγάλματα για θρησκευτικούς σκοπούς (Ματθαίος 7: 13-23). Μην ασκείτε πνευματισμό: μαντεία, μαγεία, αστρολογία ... Πρέπει να καταστρέψουμε όλα τα αντικείμενα που σχετίζονται με τον αποκρυφισμό (Πράξεις 19:19, 20).

Οι θρησκευτικοί εορτασμοί που δεν σέβονται τις βιβλικές αρχές δεν πρέπει να παρακολουθούνται (1 Κορινθίους 10: 20-22). Πρέπει να εγκαταλείψουμε την πορνογραφία, δεν πρέπει να παρακολουθούμε βίαιες και εξευτελιστικές ταινίες, τυχερά παιχνίδια, χρήση ναρκωτικών, όπως μαριχουάνα, betel, καπνό, υπερβολικό αλκοόλ, μεθυστικότητα, οργίες: "Γι’ αυτό, σας παρακαλώ μέσω της συμπόνιας του Θεού, αδελφοί, να παρουσιάσετε το σώμα σας ως ζωντανή θυσία, άγια και ευπρόσδεκτη στον Θεό, ως ιερή υπηρεσία με τη δύναμη της λογικής σας" (Ρωμαίους 12: 1, Ματθαίος 5: 27-30, Ψαλμός 11: 5).

Σεξουαλική ανηθικότητα: μοιχεία, ανύπαντρες σεξουαλικές (αρσενικές / θηλυκές), ομοφυλοφυλία ανδρών και γυναικών, διεστραμμένες σεξουαλικές πρακτικές: "Ή δεν ξέρετε ότι άδικοι άνθρωποι δεν θα κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού; Μην παροδηγείστε. Αυτοί που είναι σεξουαλικά ανήθικοι, ειδωλολάτρες, μοιχοί, άντρες που υφίστανται με τη θέλησή τους ομοφυλοφιλικές πράξεις, άντρες που διαπράττουν ομοφυλοφιλία, κλέφτες, άπληστοι, μέθυσοι, υβριστές και άρπαγες δεν θα κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού" (1 Κορινθίους 6:9,10). "Ο γάμος ας είναι άξιος τιμής μεταξύ όλων και το συζυγικό κρεβάτι ας είναι αμόλυντο, γιατί ο Θεός θα κρίνει τους σεξουαλικά ανήθικους ανθρώπους και τους μοιχούς" (Εβραίους 13:4).

Η Αγία Γραφή καταδικάζει την πολυγαμία, κάθε άνθρωπος που θέλει να ευχαριστήσει τον Θεό πρέπει να τακτοποιήσει την κατάστασή του παραμένοντας μόνο με την πρώτη σύζυγό του την οποία έχει παντρευτεί (1 Τιμόθεο 3: 2 "σύζυγος μιας συζύγου" ). Η πρακτική του αυνανισμού απαγορεύεται στη Βίβλο: "Νεκρώστε λοιπόν τα μέλη του σώματός σας τα οποία είναι πάνω στη γη όσον αφορά τη σεξουαλική ανηθικότητα, την ακαθαρσία, το αχαλίνωτο σεξουαλικό πάθος, τη βλαβερή επιθυμία και την απληστία, η οποία είναι ειδωλολατρία" (Κολοσσαείς 3:5).

Απαγορεύεται να τρώτε αίμα (ακόμη και στο θεραπευτικό πλαίσιο) αλλά και να μην τρώγεται το κρέας ενός ζώου το οποίο δεν έχει υποβληθεί σωστά σε αιμορραγία: "Αλλά κρέας με τη ζωή του—το αίμα του—δεν πρέπει να φάτε" (Γένεση 9:4).

Όλα τα πράγματα που καταδικάζονται από τη Βίβλο δεν διευκρινίζονται σε αυτή τη μελέτη της Βίβλου. Ο ώριμος Χριστιανός και η καλή γνώση των βιβλικών αρχών θα γνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ του «καλού» και του «κακού», ακόμα κι αν δεν είναι άμεσα σημειωμένες στη Βίβλο: "Αλλά η στερεή τροφή είναι για ώριμους ανθρώπους, για εκείνους που μέσω χρήσης έχουν τις δυνάμεις διάκρισης γυμνασμένες για να ξεχωρίζουν το ορθό από το εσφαλμένο" (Εβραίους 5:14) (SPIRITUAL MATURITY).

 MIÉRT?

Kύριο στόχο

Η μνήμη του θανάτου του Χριστού

Τι να κάνετε;

Κύριο μενού (Αγγλικά)

 

MENÚ PRINCIPAL DEL SITIO BÍBLICO EN ESPAÑOL

O MENU PRINCIPAL DO SITE BÍBLICO EM PORTUGUÊS

MAIN MENU OF THE BIBLICAL WEBSITE IN ENGLISH

MENU PRINCIPAL DU SITE BIBLIQUE EN FRANÇAIS

 

TWITTER

FACEBOOK

FACEBOOK BLOG