Οι προτάσεις με μπλε χρώμα σας δίνουν πρόσθετες βιβλικές εξηγήσεις. Απλά κάντε κλικ στην υπερσύνδεση με μπλε χρώμα. Τα βιβλικά άρθρα είναι γραμμένα κυρίως σε τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά και Γαλλικά

ΓΙΑΤΙ

Γιατί ο Θεός επέτρεψε μέχρι σήμερα τα δεινά και την κακία;

Γιατί ο Θεός επέτρεψε μέχρι σήμερα τα δεινά και την κακία;

"Ως πότε, Ιεχωβά, θα κραυγάζω για βοήθεια και εσύ δεν θα ακούς; Ως πότε θα ζητώ βοήθεια λόγω της βίας και εσύ δεν θα παρεμβαίνεις; Γιατί με αναγκάζεις να βλέπω τόση αδικοπραγία; Γιατί ανέχεσαι την καταπίεση; Γιατί υπάρχει μπροστά μου καταστροφή και βία; Γιατί αφθονεί η φιλονικία και η έριδα; Γι’ αυτό παραλύει ο νόμος και δεν αποδίδεται ποτέ δικαιοσύνη. Εφόσον οι πονηροί περικυκλώνουν τον δίκαιο, η δικαιοσύνη διαστρεβλώνεται"

(Αββακούμ 1:2-4)

"Έστρεψα πάλι την προσοχή μου σε όλες τις πράξεις καταπίεσης που γίνονται κάτω από τον ήλιο. Είδα τα δάκρυα των καταπιεσμένων, και δεν υπήρχε κανείς να τους παρηγορήσει. Οι καταπιεστές τους είχαν την εξουσία, και δεν υπήρχε κανείς να τους παρηγορήσει. (…)  Στη διάρκεια της μάταιης ζωής μου έχω δει τα πάντα—από τον δίκαιο που αφανίζεται παρά τη δικαιοσύνη του ως τον πονηρό που ζει πολύ παρά την κακία του. (…) Όλα αυτά τα είδα, και προσήλωσα την καρδιά μου σε κάθε έργο που γίνεται κάτω από τον ήλιο, ενόσω άνθρωπος εξουσιάζει άνθρωπο προξενώντας του βλάβη. (...) Στη γη συμβαίνει κάτι μάταιο: Υπάρχουν δίκαιοι τους οποίους μεταχειρίζονται σαν να είχαν ενεργήσει με πονηρία, ενώ υπάρχουν πονηροί τους οποίους μεταχειρίζονται σαν να είχαν ενεργήσει δίκαια. Λέω ότι και αυτό επίσης είναι ματαιότητα. (…) Είδα υπηρέτες έφιππους, αλλά άρχοντες να πηγαίνουν με τα πόδια σαν υπηρέτες"

(Εκκλησιαστής 4:1; 7:15; 8:9,14; 10:7)

"Διότι η δημιουργία υποτάχθηκε στη ματαιότητα, όχι με τη θέλησή της, αλλά μέσω εκείνου που την υπέταξε, με βάση την ελπίδα"

(Ρωμαίους 8:20)

"Κανείς όταν περνάει δοκιμασία να μη λέει: «Από τον Θεό δοκιμάζομαι». Διότι ο Θεός δεν μπορεί να δοκιμαστεί με κακά πράγματα ούτε και δοκιμάζει ο ίδιος κανέναν"

(Ιακώβου 1:13)

Γιατί ο Θεός επέτρεψε μέχρι σήμερα τα δεινά και την κακία;

Ο πραγματικός ένοχος σε αυτήν την κατάσταση είναι ο Σατανάς ο διάβολος, που αναφέρεται στη Βίβλο ως κατήγορος (Αποκάλυψη 12:9). Ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού, είπε ότι ήταν ψεύτης ή δολοφόνος της ανθρωπότητας (Ιωάννης 8:44). Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες:

1 - Μια κατηγορία κατά του δικαιώματος του Θεού να κυβερνά τα πλάσματά του, τόσο αόρατα όσο και ορατά.

2 - Μια κατηγορία σχετικά με την ακεραιότητα της δημιουργίας, ειδικά των ανθρώπων, που έγινε σύμφωνα με την εικόνα του Θεού (Γένεση 1:26).

Όταν υποβάλλεται καταγγελία και επιβάλλονται σοβαρές κατηγορίες, απαιτείται πολύς χρόνος για να διερευνηθεί η δίωξη ή η υπεράσπιση, πριν από τη δίκη και την τελική απόφαση. Η προφητεία του Δανιήλ κεφάλαιο 7 παρουσιάζει την κατάσταση, στην οποία εμπλέκεται η κυριαρχία του Θεού και η ακεραιότητα του ανθρώπου, σε ένα δικαστήριο όπου λαμβάνει χώρα η κρίση: "Ένα ποτάμι φωτιάς έρρεε και έβγαινε από μπροστά του. Χίλιες χιλιάδες τον διακονούσαν και δέκα χιλιάδες επί δέκα χιλιάδες στέκονταν μπροστά του. Το Δικαστήριο κάθισε και βιβλία ανοίχτηκαν. (…) Αλλά το Δικαστήριο κάθισε, και αφαίρεσε τη διακυβέρνηση από αυτόν τον βασιλιά, ώστε να αφανιστεί και να καταστραφεί ολοσχερώς" (Δανιήλ 7:10,26). Όπως γράφεται σε αυτό το κείμενο, η κυριαρχία της γης που πάντα ανήκε στον Θεό θα αφαιρεθεί από τον διάβολο και επίσης από τον άνθρωπο. Αυτή η εικόνα του δικαστηρίου παρουσιάζεται στο κεφάλαιο 43 του Ησαΐα, όπου είναι γραμμένο ότι εκείνοι που παίρνουν πλευρές για τον Θεό, είναι οι «μάρτυρες» του: "«Εσείς είστε μάρτυρές μου», δηλώνει ο Ιεχωβά, «ναι, ο υπηρέτης μου τον οποίο επέλεξα, για να με γνωρίσετε και να έχετε πίστη σε εμένα και να κατανοήσετε ότι εγώ είμαι ο Ίδιος. Πριν από εμένα δεν πλάστηκε Θεός, και έπειτα από εμένα δεν υπήρξε κανένας. Εγώ—εγώ είμαι ο Ιεχωβά, και εκτός από εμένα δεν υπάρχει σωτήρας»" (Ησαΐας 43:10,11). Ο Ιησούς Χριστός ονομάζεται επίσης «πιστός μάρτυρας» του Θεού (Αποκάλυψη 1:5).

Σε σχέση με αυτές τις δύο σοβαρές κατηγορίες, ο Ιεχωβά Θεός επέτρεψε στον Σατανά τον διάβολο και την ανθρωπότητα χρόνο, πάνω από 6.000 χρόνια, να παρουσιάσουν τις αποδείξεις τους για το αν μπορούν να κυβερνήσουν ή να διαχειριστούν τη γη χωρίς την κυριαρχία Θεός. Βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της εμπειρίας όπου το ψέμα του διαβόλου αποκαλύπτεται από την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα, στα πρόθυρα της πλήρους καταστροφής (Ματθαίος 24:22). Η κρίση και η εκτέλεση της ποινής θα πραγματοποιηθούν στη μεγάλη δοκιμασία (Ματθαίος 24:21 · 25:31-46). Τώρα ας εξετάσουμε τις δύο κατηγορίες του διαβόλου πιο συγκεκριμένα εξετάζοντας τι συνέβη στην Εδέμ, στα κεφάλαια Γένεση 2 και 3, και στο βιβλίο των κεφαλαίων Ιώβ 1 και 2.

1 - Μια κατηγορία κατά του δικαιώματος του Θεού να κυβερνά τα πλάσματά του, τόσο αόρατα όσο και ορατά

Το κεφάλαιο 2 της Γένεσης μας ενημερώνει ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και τον έβαλε σε έναν «κήπο» που ονομάζεται Εδέμ αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων, αν όχι περισσότερο. Ο Αδάμ ήταν σε ιδανικές συνθήκες.  Σε αυτό το παραδεισένιο, απολάμβανε μεγάλη ελευθερία (Ιωάννης 8:32). Ωστόσο, ο Θεός έθεσε ένα όριο σε αυτήν την τεράστια ελευθερία: ένα δέντρο: "Ο Ιεχωβά Θεός πήρε τον άνθρωπο και τον εγκατέστησε στον κήπο της Εδέμ για να τον καλλιεργεί και να τον φροντίζει. Επίσης, ο Ιεχωβά Θεός έδωσε την εξής εντολή στον άνθρωπο: «Από κάθε δέντρο του κήπου μπορείς να τρως μέχρι να χορτάσεις.  Αλλά από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού δεν πρέπει να φας, διότι την ημέρα που θα φας από αυτό οπωσδήποτε θα πεθάνεις»" (Γένεση 2:15-17). «Το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού» ήταν απλώς η συγκεκριμένη αναπαράσταση της αφηρημένης έννοιας του καλού και του κακού. Στο εξής, αυτό το πραγματικό δέντρο, που εκπροσωπείται για τον Αδάμ, το συγκεκριμένο όριο, μια «(συγκεκριμένη) γνώση του καλού και του κακού», που καθορίζεται από τον Θεό, μεταξύ του «καλού», να Τον υπακούει και να μην τρώει από αυτό και το «κακό», το ανυπακοή.

Είναι προφανές ότι αυτή η εντολή του Θεού δεν ήταν βαρύ (σε σύγκριση με τον Κατά Ματθαίον 11:28-30 "γιατί ο ζυγό μου είναι εύκολος και το βάρος μου είναι ελαφρύ" και 1 Ιωάννης 5:3 "Οι εντολές του δεν είναι βαριές" αυτά του Θεού)). Παρεμπιπτόντως, ορισμένοι είπαν ότι ο «απαγορευμένος καρπός» σημαίνει σαρκικές σχέσεις: αυτό είναι λάθος, γιατί όταν ο Θεός έδωσε αυτήν την εντολή, η Εύα δεν υπήρχε. Ο Θεός δεν θα απαγόρευε κάτι που δεν μπορούσε να γνωρίζει ο Αδάμ (Συγκρίνετε τη χρονολογία των γεγονότων Γένεση 2:15-17 (εντολή του Θεού) με το 2:18-25 (δημιουργία της Εύας)).

Ο πειρασμός του διαβόλου

"Το φίδι ήταν το πιο προσεκτικό από όλα τα άγρια ζώα της υπαίθρου που είχε κάνει ο Ιεχωβά Θεός. Αυτό λοιπόν ρώτησε τη γυναίκα: «Είπε πράγματι ο Θεός ότι δεν πρέπει να τρώτε από κάθε δέντρο του κήπου;»  Τότε η γυναίκα είπε στο φίδι: «Από τον καρπό των δέντρων του κήπου μπορούμε να τρώμε.  Για τον καρπό του δέντρου, όμως, που είναι στη μέση του κήπου ο Θεός είπε: “Δεν πρέπει να φάτε από αυτόν ούτε και να τον αγγίξετε· αλλιώς θα πεθάνετε”». Τότε το φίδι είπε στη γυναίκα: «Οπωσδήποτε δεν θα πεθάνετε.  Διότι ο Θεός γνωρίζει πως, την ίδια ημέρα που θα φάτε από αυτόν, τα μάτια σας θα ανοιχτούν και θα γίνετε σαν τον Θεό, γνωρίζοντας το καλό και το κακό». Ως αποτέλεσμα, η γυναίκα είδε ότι το δέντρο ήταν καλό για τροφή και επιθυμητό στα μάτια, ναι, ήταν ευχάριστο να το βλέπει κανείς. Γι’ αυτό, πήρε από τον καρπό του και έφαγε.  Ύστερα έδωσε και στον σύζυγό της όταν συναντήθηκαν, και έφαγε και αυτός" (Γένεση 3:1-6).

Η κυριαρχία του Θεού έχει επιτεθεί ανοιχτά από τον διάβολο. Ο Σατανάς υπονοούσε ανοιχτά ότι ο Θεός κρύβει πληροφορίες με σκοπό να βλάψει τα πλάσματά του: «Γιατί ο Θεός ξέρει» (υπονοώντας ότι ο Αδάμ και η Εύα δεν γνώριζαν και ότι τους προκαλούσε βλάβη). Ωστόσο, ο Θεός παρέμενε πάντα στον έλεγχο της κατάστασης.

Γιατί ο Σατανάς μίλησε στην Εύα και όχι στον Αδάμ; Για να χρησιμοποιήσει την εμπνευσμένη έκφραση του αποστόλου Παύλου, για να την «εξαπατήσει»: "Και ο Αδάμ δεν εξαπατήθηκε, αλλά η γυναίκα εξαπατήθηκε πλήρως και διέπραξε παράβαση" (1 Τιμόθεο 2:14 ). Με ποιον τρόπο εξαπατήθηκε η Εύα; Λόγω της μικρής ηλικίας της επειδή είχε πολύ λίγα χρόνια εμπειρίας, ενώ ο Αδάμ ήταν τουλάχιστον άνω των σαράντα ετών. Στην πραγματικότητα, η Εύα δεν εκπλήχθηκε, σε νεαρή ηλικία, που της μίλησε ένα φίδι. Συνέχισε κανονικά αυτήν την ασυνήθιστη συνομιλία. Επομένως, ο Σατανάς εκμεταλλεύτηκε την απειρία της Εύας για να την προκαλέσει στην αμαρτία. Ωστόσο, ο Αδάμ ήξερε τι έκανε, πήρε την απόφαση να αμαρτήσει με εσκεμμένο τρόπο. Αυτή η πρώτη κατηγορία του διαβόλου ήταν σε σχέση με το φυσικό δικαίωμα του Θεού να κυβερνά τα πλάσματά του, τόσο αόρατα όσο και ορατά (Αποκάλυψη 4:11).

Λίγο πριν από το τέλος αυτής της ημέρας, πριν από το ηλιοβασίλεμα, ο Θεός έκρινε τους τρεις ενόχους (Γένεση 3: 8-19). Πριν αποφασίσει για την ενοχή του Αδάμ και της Εύας, ο Ιεχωβά Θεός τους έκανε μια ερώτηση σχετικά με τη χειρονομία τους και απάντησαν: "Και ο άνθρωπος είπε: «Η γυναίκα που μου έδωσες να είναι μαζί μου, αυτή μου έδωσε καρπό από το δέντρο και έφαγα». Τότε ο Ιεχωβά Θεός είπε στη γυναίκα: «Τι είναι αυτό που έκανες;» Και η γυναίκα απάντησε: «Το φίδι με εξαπάτησε και έφαγα»" (Γένεση 3:12,13). Μακριά από την αναγνώριση της ενοχής τους, τόσο ο Αδάμ όσο και η Εύα προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους. Ο Αδάμ μάλιστα κατηγόρησε έμμεσα τον Θεό που του έδωσε μια γυναίκα που τον έκανε λάθος: «Η γυναίκα που έδωσες να είναι μαζί μου». Στη Γένεση 3:14-19 μπορούμε να διαβάσουμε την κρίση του Θεού με μια υπόσχεση για την εκπλήρωση του σκοπού του: "Και εγώ θα βάλω έχθρα ανάμεσα σε εσένα και στη γυναίκα και ανάμεσα στον απόγονό σου και στον απόγονό της. Εκείνος θα σου συντρίψει το κεφάλι και εσύ θα τον πλήξεις στη φτέρνα" (Γένεση 3:15). Με αυτήν την υπόσχεση, ο Ιεχωβά Θεός σήμαινε ιδιαίτερα ότι ο σκοπός του θα πραγματοποιηθεί αναπόφευκτα, ενημερώνοντας τον Σατανά τον διάβολο ότι θα καταστραφεί. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, η αμαρτία μπήκε στον κόσμο, καθώς και η κύρια συνέπεια της, ο θάνατος: "Γι’ αυτό, όπως μέσω ενός ανθρώπου μπήκε η αμαρτία στον κόσμο και μέσω της αμαρτίας ο θάνατος, και έτσι ο θάνατος απλώθηκε σε όλους τους ανθρώπους, επειδή όλοι είχαν αμαρτήσει" (Ρωμαίους 5:12).

2 - Η κατηγορία του διαβόλου για την ακεραιότητα του ανθρώπου, που έγινε σύμφωνα με την εικόνα του Θεού

Η πρόκληση του διαβόλου

Ο διάβολος υπαινίχθηκε ότι υπήρχε ένα ελάττωμα στην ανθρώπινη φύση. Αυτό είναι εμφανές στην πρόκληση του διαβόλου σχετικά με την ακεραιότητα του πιστού υπηρέτη Ιώβ:

"Τότε ο Ιεχωβά ρώτησε τον Σατανά: «Από πού έρχεσαι;» Εκείνος απάντησε στον Ιεχωβά: «Από περιήγηση στη γη και από περίπατο σε αυτήν».  Και ο Ιεχωβά είπε στον Σατανά: «Μήπως πρόσεξες τον υπηρέτη μου τον Ιώβ; Δεν υπάρχει όμοιός του στη γη. Είναι ευθύς και ακέραιος άνθρωπος, φοβάται τον Θεό και κρατιέται μακριά από καθετί κακό».  Τότε ο Σατανάς απάντησε στον Ιεχωβά: «Μήπως δωρεάν φοβάται ο Ιώβ τον Θεό; Δεν έστησες προστατευτική περίφραξη γύρω από τον ίδιο, το σπίτι του και όλα όσα έχει; Το έργο των χεριών του το ευλόγησες, και τα ζωντανά του κατέκλυσαν τον τόπο. Άπλωσε όμως τώρα το χέρι σου και πλήξε όλα όσα έχει· τότε σίγουρα θα σε καταραστεί καταπρόσωπο». Και ο Ιεχωβά είπε στον Σατανά: «Ορίστε! Όλα όσα έχει είναι στο χέρι σου. Μόνο πάνω στον ίδιο μην απλώσεις το χέρι σου!» Κατόπιν ο Σατανάς έφυγε από την παρουσία του Ιεχωβά. (...) Τότε ο Ιεχωβά ρώτησε τον Σατανά: «Από πού έρχεσαι;» Εκείνος απάντησε στον Ιεχωβά: «Από περιήγηση στη γη και από περίπατο σε αυτήν».  Και ο Ιεχωβά είπε στον Σατανά: «Μήπως πρόσεξες τον* υπηρέτη μου τον Ιώβ; Δεν υπάρχει όμοιός του στη γη. Είναι ευθύς και ακέραιος* άνθρωπος, φοβάται τον Θεό και κρατιέται μακριά από καθετί κακό. Διατηρεί ακόμη την ακεραιότητά του, παρ’ όλο που προσπαθείς να με υποκινήσεις εναντίον του για να τον καταστρέψω χωρίς λόγο». Αλλά ο Σατανάς απάντησε στον Ιεχωβά: «Ο άνθρωπος θα δώσει δέρμα αντί δέρματος. Όλα όσα έχει θα τα δώσει για χάρη της ζωής του. Άπλωσε όμως τώρα το χέρι σου και πλήξε τα κόκαλά του και τη σάρκα του· τότε σίγουρα θα σε καταραστεί καταπρόσωπο». Και ο Ιεχωβά είπε στον Σατανά: «Ορίστε! Αυτός είναι στο χέρι σου! Μόνο τη ζωή του μην πάρεις!»" (Ιώβ 1:7-12 · 2:2-6).

Το σφάλμα των ανθρώπων, σύμφωνα με τον Σατανά τον διάβολο, είναι ότι υπηρετούν τον Θεό, όχι από την αγάπη για τον Δημιουργό τους, αλλά από το συμφέρον και τον οπορτουνισμό. Υπό πίεση, λόγω της απώλειας των αγαθών του και του φόβου του θανάτου, ακόμα σύμφωνα με τον Σατανά τον διάβολο, ο άνθρωπος μπορούσε μόνο να απομακρυνθεί από την πίστη του στον Θεό. Αλλά ο Ιώβ έδειξε ότι ο Σατανάς είναι ψεύτης: ο Ιώβ έχασε όλα τα υπάρχοντά του, έχασε τα 10 παιδιά του και ήρθε κοντά στο θάνατο με «μεγάλα σπυριά» (Ιστορία του Ιώβ 1 και 2). Τρεις ψεύτικοι παρηγορητές ανέλαβαν τον ψυχολογικά βασανισμό του Ιώβ, λέγοντας ότι όλες οι ατυχίες του προέρχονταν από κρυμμένες αμαρτίες εκ μέρους του, και ότι ο Θεός τον τιμωρούσε για την ενοχή και την κακία του. Ωστόσο, ο Ιώβ δεν αποχώρησε από την ακεραιότητά του και απάντησε: "Μου είναι αδιανόητο να σας ανακηρύξω δίκαιους! Ώσπου να πεθάνω, δεν θα απαρνηθώ την ακεραιότητά μου!" (Ιώβ 27:5).

Ωστόσο, η πιο σημαντική ήττα του διαβόλου σχετικά με τη διατήρηση της ακεραιότητας του ανθρώπου μέχρι το θάνατο, αφορούσε τον Ιησού Χριστό που ήταν υπάκουος στον Πατέρα του, μέχρι το θάνατο: "Μάλιστα, όταν ήρθε ως άνθρωπος, ταπείνωσε τον εαυτό του και έγινε υπάκουος μέχρι θανάτου, ναι, θανάτου πάνω σε ξύλο βασανισμού" (Φιλιππησίους 2:8). Ο Ιησούς Χριστός, με την ακεραιότητά του ακόμη και μέχρι θανάτου, πρόσφερε στον Πατέρα του μια πολύ πολύτιμη πνευματική νίκη, γι 'αυτό και ανταμείφθηκε: "Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Θεός τον εξύψωσε σε ανώτερη θέση και του έδωσε με καλοσύνη το όνομα που είναι πάνω από κάθε άλλο όνομα,  ώστε στο όνομα του Ιησού να λυγίσει κάθε γόνατο—εκείνων που είναι στον ουρανό, εκείνων που είναι στη γη και εκείνων που είναι κάτω από το έδαφος —  και κάθε γλώσσα να αναγνωρίσει δημόσια ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος για τη δόξα του Θεού του Πατέρα" (Φιλιππησίους 2:9-11).

Στην απεικόνιση του άσωτου γιου, ο Ιησούς Χριστός μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο του Πατέρα του να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπου τα πλάσματά του για μια στιγμή αμφισβητούν την εξουσία του (Λουκάς 15:11-24). Ο άσωτος γιος ζήτησε από τον πατέρα του για την κληρονομιά του και να φύγει από το σπίτι. Ο πατέρας επέτρεψε στον ήδη αυξημένο γιο του να λάβει αυτή την απόφαση, αλλά και να υποστεί τις συνέπειες. Ομοίως, ο Θεός άφησε τον Αδάμ να χρησιμοποιήσει την ελεύθερη επιλογή του, αλλά και να υποστεί τις συνέπειες. Αυτό μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση σχετικά με τα δεινά της ανθρωπότητας.

Οι αιτίες του ταλαιπωρίας

Το βάσανο είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων κύριων παραγόντων

1 - Ο διάβολος είναι αυτός που προκαλεί ταλαιπωρία (αλλά όχι πάντα) (Ιώβ 1:7-12, 2:1-6). Σύμφωνα με τον Ιησού Χριστό, είναι ο κυβερνήτης αυτού του κόσμου: "Τώρα γίνεται κρίση αυτού του κόσμου· τώρα ο άρχοντας αυτού του κόσμου θα ριχτεί έξω" (Ιωάννης 12:31 · 1 Ιωάννης 5:19). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανθρωπότητα στο σύνολό της είναι δυστυχισμένη: "Διότι γνωρίζουμε ότι όλη μαζί η δημιουργία στενάζει και πονάει μέχρι τώρα" (Ρωμαίους 8:22).

2 - Η ταλαιπωρία είναι το αποτέλεσμα της κατάστασής μας του αμαρτωλού, η οποία μας οδηγεί σε γηρατειά, ασθένεια και θάνατο: "Γι’ αυτό, όπως μέσω ενός ανθρώπου μπήκε η αμαρτία στον κόσμο και μέσω της αμαρτίας ο θάνατος, και έτσι ο θάνατος απλώθηκε σε όλους τους ανθρώπους, επειδή όλοι είχαν αμαρτήσει —. (...) Διότι ο μισθός που πληρώνει η αμαρτία είναι θάνατος" (Ρωμαίους 5:12 · 6:23).

3 - Η ταλαιπωρία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κακών ανθρώπινων αποφάσεων (εκ μέρους μας ή άλλων ανθρώπων): "Διότι δεν κάνω το καλό που θέλω, αλλά το κακό που δεν θέλω, αυτό κάνω" (Δευτερονόμιο 32:5 · Ρωμαίους 7:19). Η ταλαιπωρία δεν είναι το αποτέλεσμα ενός «υποτιθέμενου νόμου του κάρμα». Εδώ είναι αυτό που μπορούμε να διαβάσουμε στο κεφάλαιο 9 του Ιωάννη: "Καθώς προχωρούσε, είδε έναν άνθρωπο που ήταν τυφλός εκ γενετής. Και οι μαθητές του τον ρώτησαν: «Ραββί, ποιος αμάρτησε, αυτός ή οι γονείς του, και γεννήθηκε τυφλός;» Ο Ιησούς απάντησε: «Ούτε αυτός αμάρτησε ούτε οι γονείς του, αλλά αυτό έγινε για να φανερωθούν τα έργα του Θεού στην περίπτωσή του" (Ιωάννης 9:1-3). Τα «έργα του Θεού», στην περίπτωσή του, ήταν η το θαύμα του.

4 - Η ταλαιπωρία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα «απρόβλεπτων χρόνων και γεγονότων», που προκαλεί το άτομο να βρίσκεται σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή: "Είδα και κάτι άλλο κάτω από τον ήλιο: Δεν κερδίζουν πάντα οι ταχείς τον αγώνα δρόμου ούτε νικούν πάντα οι κραταιοί στη μάχη ούτε έχουν πάντα οι σοφοί την τροφή ούτε διαθέτουν πάντα οι ευφυείς τα πλούτη ούτε είναι πάντα επιτυχημένοι εκείνοι που έχουν γνώση, επειδή σε όλους προκύπτουν απροσδόκητες καταστάσεις σε ανύποπτο χρόνο. Διότι ο άνθρωπος δεν γνωρίζει πότε έρχεται ο καιρός του. Σαν τα ψάρια που πιάνονται σε κακό δίχτυ και τα πουλιά που πιάνονται σε παγίδα, έτσι και οι γιοι των ανθρώπων παγιδεύονται σε καιρό συμφοράς, όταν αυτή τους βρίσκει ξαφνικά" (Εκκλησιαστής 9:11,12).

Εδώ είναι που είπε ο Ιησούς Χριστός για δύο τραγικά γεγονότα που προκάλεσαν πολλούς θανάτους: "Τότε κάποιοι που ήταν εκεί του μίλησαν για τους Γαλιλαίους, το αίμα των οποίων ο Πιλάτος είχε αναμείξει με τις θυσίες τους. Αυτός αποκρίθηκε: «Νομίζετε ότι εκείνοι οι Γαλιλαίοι που τα έπαθαν αυτά ήταν χειρότεροι αμαρτωλοί από όλους τους άλλους Γαλιλαίους; Όχι, σας λέω· αλλά αν δεν μετανοήσετε, όλοι θα καταστραφείτε παρόμοια.  Ή εκείνοι οι 18 πάνω στους οποίους έπεσε ο πύργος στον Σιλωάμ και τους σκότωσε—νομίζετε ότι ήταν πιο ένοχοι από όλους τους άλλους κατοίκους της Ιερουσαλήμ; Όχι, σας λέω· αλλά αν δεν μετανοήσετε, όλοι θα καταστραφείτε όπως εκείνοι»" (Λουκάς 13:1-5). Σε καμία περίπτωση ο Ιησούς Χριστός δεν πρότεινε ότι οι άνθρωποι που ήταν θύματα ατυχημάτων ή φυσικών καταστροφών αμάρτησαν περισσότερο από άλλους, ή ακόμα και ότι ο Θεός προκάλεσε τέτοια γεγονότα σε τιμωρία αμαρτωλών. Είτε πρόκειται για ασθένειες, ατυχήματα ή φυσικές καταστροφές, δεν είναι ο Θεός που τα προκαλεί και εκείνοι που είναι θύματα δεν έχουν αμαρτήσει περισσότερο από άλλους.

Ο Θεός θα καταργήσει όλα αυτά τα δεινά: "Τότε άκουσα μια δυνατή φωνή από τον θρόνο να λέει: «Δείτε! Η σκηνή του Θεού είναι με τους ανθρώπους, και αυτός θα κατοικεί μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαός του. Ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους.  Θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει»" (Αποκάλυψη 21:3,4).

Μοίρα και ελεύθερη επιλογή

Η "μοίρα" δεν είναι διδασκαλία της Βίβλου. Δεν είμαστε «προοριζόμενοι» να κάνουμε καλό ή κακό, αλλά σύμφωνα με την «ελεύθερη επιλογή» επιλέγουμε να κάνουμε καλό ή κακό (Δευτερονόμιο 30:15). Αυτή η άποψη της μοίρας συνδέεται στενά με την ιδέα που έχουν πολλοί άνθρωποι για την παντογνωσία του Θεού και την ικανότητά του να γνωρίζει το μέλλον. Θα δούμε πώς χρησιμοποιεί ο Θεός την παντογνωσία του ή την ικανότητά του να γνωρίζει εκ των προτέρων τα γεγονότα. Θα δούμε από τη Βίβλο ότι ο Θεός τη χρησιμοποιεί επιλεκτικά και κατά την κρίση ή για συγκεκριμένο σκοπό, μέσω διαφόρων παραδειγμάτων της Βίβλου.

Ο Θεός χρησιμοποιεί την παντογνωσία του με διακριτικό και επιλεκτικό τρόπο

Ήξερε ο Θεός ότι ο Αδάμ επρόκειτο να αμαρτήσει; Από το πλαίσιο της Γένεσης 2 και 3, είναι προφανές όχι. Πώς θα μπορούσε ο Θεός να είχε δώσει μια εντολή ότι ήξερε εκ των προτέρων ότι ο Αδάμ δεν πρόκειται να υπακούσει; Αυτό θα ήταν αντίθετο με την αγάπη του και όλα είχαν γίνει έτσι ώστε αυτή η εντολή να μην είναι βαριά (1 Ιωάννης 4:8 · 5:3). Εδώ είναι δύο βιβλικά παραδείγματα που δείχνουν ότι ο Θεός χρησιμοποιεί την ικανότητά του να γνωρίζει το μέλλον με επιλεκτικό και διακριτικό τρόπο. Αλλά επίσης, ότι χρησιμοποιεί πάντα αυτήν την ικανότητα για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Πάρτε το παράδειγμα του Αβραάμ. Στη Γένεση 22:1-14 υπάρχει η περιγραφή του αιτήματος του Θεού προς τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του, τον Ισαάκ. Ζητώντας από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του, ήξερε εκ των προτέρων αν θα μπορούσε να υπακούσει; Ανάλογα με το άμεσο πλαίσιο της ιστορίας, όχι. Ενώ την τελευταία στιγμή ο Θεός εμπόδισε τον Αβραάμ να κάνει μια τέτοια πράξη, γράφεται αυτό: "Και εκείνος είπε: «Μην απλώσεις το χέρι σου στο αγόρι και μην του κάνεις κανένα κακό, γιατί τώρα γνωρίζω ότι είσαι θεοφοβούμενος επειδή δεν αρνήθηκες να δώσεις τον γιο σου τον μονάκριβο σε εμένα»" (Γένεση 22:12). Είναι γραμμένο "τώρα ξέρω πραγματικά ότι φοβάσαι τον Θεό". Η φράση "τώρα" δείχνει ότι ο Θεός δεν ήξερε αν ο Αβραάμ θα ακολουθούσε αυτό το αίτημα.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά την καταστροφή του Σόδομ και της Γόμορρας. Το γεγονός ότι ο Θεός στέλνει δύο αγγέλους για να επαληθεύσει μια σκανδαλώδη κατάσταση δείχνει για άλλη μια φορά ότι στην αρχή δεν είχε όλα τα στοιχεία για να πάρει μια απόφαση, και σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποίησε την ικανότητά του να γνωρίζει μέσω δύο αγγέλων (Γένεση 18:20,21).

Εάν διαβάσουμε τα διάφορα προφητικά βιβλία της Βίβλου, θα διαπιστώσουμε ότι ο Θεός εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ικανότητά του να γνωρίζει το μέλλον για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό (Η προφητεία του Ζαχαρία · η προφητεία του Δανιήλ). Ας πάρουμε ένα απλό βιβλικό παράδειγμα. Ενώ η Ρεβέκκα ήταν έγκυος με δίδυμα, το πρόβλημα ήταν, ποιο από τα δύο παιδιά θα ήταν ο πρόγονος του έθνους που επέλεξε ο Θεός (Γένεση 25:21-26). Ο Ιεχωβά Θεός έκανε μια απλή παρατήρηση της γενετικής σύνθεσης του Esau και του Jacob (αν και δεν είναι η γενετική που ελέγχει εξ ολοκλήρου τη μελλοντική συμπεριφορά), και στη συνέχεια στην πρόγνωσή του, έκανε μια προβολή στο μέλλον να μάθουν τι είδους άντρες θα γίνονταν: "Τα μάτια σου με είδαν ακόμη και όταν ήμουν έμβρυο· όλα τα μέρη μου ήταν γραμμένα στο βιβλίο σου σχετικά με τις ημέρες κατά τις οποίες σχηματίζονταν, προτού υπάρξει έστω και ένα από αυτά" (Ψαλμοί 139:16). Με βάση αυτήν την προγνωστική γνώση, ο Θεός έκανε την επιλογή του (Ρωμαίους 9:10-13 · Πράξεις 1:24-26 «Εσείς, Ιεχωβά, που γνωρίζετε τις καρδιές όλων»).

Μας προστατεύει ο Θεός;

Πριν κατανοήσετε τη σκέψη του Θεού σχετικά με το θέμα της προσωπικής μας προστασίας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τρία σημαντικά σημεία της Γραφής (1 Κορινθίους 2:16):

1 - Ο Ιησούς Χριστός έδειξε ότι η παρούσα ζωή που τελειώνει στο θάνατο έχει μια προσωρινή αξία για όλους τους ανθρώπους (Ιωάννης 11:11 (Ο θάνατος του Λάζαρου περιγράφεται ως «ύπνος»)). Επιπλέον, ο Ιησούς Χριστός έδειξε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσουμε την προοπτική μας για αιώνια ζωή παρά να επιδιώξουμε να «επιβιώσουμε» μια δοκιμασία μέσω συμβιβασμού (Ματθαίος 10:39, «ψυχή» = ζωή (Γένεση 35:16-19)). Ο απόστολος Παύλος, υπό έμπνευση, έδειξε ότι η «αληθινή ζωή» είναι αυτή που επικεντρώνεται στην ελπίδα της αιώνιας ζωής (1 Τιμόθεο 6:19).

Όταν διαβάζουμε το βιβλίο των Πράξεων, διαπιστώνουμε ότι μερικές φορές ο Θεός επέτρεπε στο τέλος του τεστ του Χριστιανού στο θάνατό του, στην περίπτωση του αποστόλου Ιακώβου και του μαθητή Στεφάνου (Πράξεις 7:54-60 · 12:2) . Σε άλλες περιπτώσεις, ο Θεός αποφάσισε να προστατεύσει τον μαθητή. Για παράδειγμα, μετά το θάνατο του αποστόλου Ιακώβου, ο Θεός αποφάσισε να προστατεύσει τον απόστολο Πέτρο από τον ίδιο θάνατο (Πράξεις 12:6-11). Σε γενικές γραμμές, στο βιβλικό πλαίσιο, η προστασία ενός υπηρέτη του Θεού συνδέεται συχνά με τον σκοπό του. Για παράδειγμα, ενώ βρισκόταν στη μέση ενός ναυαγίου, υπήρχε συλλογική θεϊκή προστασία από τον απόστολο Παύλο και από όλους τους ανθρώπους στο πλοίο (Πράξεις 27:23, 24). Η συλλογική θεϊκή προστασία ήταν μέρος ενός υψηλότερου θεϊκού σκοπού, δηλαδή ότι ο Παύλος επρόκειτο να κηρύττει στους βασιλιάδες (Πράξεις 9:15,16).

3 - Έχουμε δει παραπάνω ότι η ταλαιπωρία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα «απρόβλεπτων χρόνων και γεγονότων» που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν σε λάθος χρόνο, σε λάθος μέρος (Εκκλησιαστής 9:11,12). Έτσι, σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν προστατεύονται από τον Θεό από τις συνέπειες της επιλογής που έγινε αρχικά από τον Αδάμ. Ο άνθρωπος γερνά, αρρωσταίνει και πεθαίνει (Ρωμαίους 5:12). Μπορεί να είναι θύμα ατυχημάτων ή φυσικών καταστροφών (Ρωμαίους 8:20 · το βιβλίο του Εκκλησιαστού περιέχει μια πολύ λεπτομερή περιγραφή της ματαιότητας της σημερινής ζωής που αναπόφευκτα οδηγεί στο θάνατο: "«Απόλυτη ματαιότητα!» λέει ο συναθροιστής, «απόλυτη ματαιότητα! Όλα είναι μάταια!»" (Εκκλησιαστής 1:2)).

Επιπλέον, ο Θεός δεν προστατεύει τους ανθρώπους από τις συνέπειες των κακών αποφάσεών τους: "Μην παροδηγείστε: ο Θεός δεν εμπαίζεται. Επειδή ό,τι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό και θα θερίσει·  διότι αυτός που σπέρνει μεριμνώντας για τη σάρκα του θα θερίσει φθορά από τη σάρκα του, ενώ αυτός που σπέρνει μεριμνώντας για το πνεύμα θα θερίσει αιώνια ζωή από το πνεύμα" (Γαλάτες 6:7,8). Εάν ο Θεός έχει υποβάλει την ανθρωπότητα στη ματαιότητα για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι έχει αποσύρει την προστασία Του από τις συνέπειες της αμαρτωλής κατάστασής μας. Φυσικά, αυτή η επικίνδυνη κατάσταση για όλη την ανθρωπότητα θα είναι προσωρινή (Ρωμαίους 8:21). Τότε, όλη η ανθρωπότητα, μετά την επίλυση της διαφοράς του διαβόλου, θα ανακτήσει την καλοπροαίρετη προστασία του Θεού στον επίγειο παράδεισο (Ψαλμός 91:10-12).

Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν, δεν είμαστε πλέον ατομικά προστατευμένοι από τον Θεό; Η προστασία που μας δίνει ο Θεός είναι αυτή του αιώνιου μέλλοντός μας, από την άποψη της ελπίδας της αιώνιας ζωής, είτε με την επιβίωση της μεγάλης θλίψης είτε με την ανάσταση, όσο αντέχουμε μέχρι το τέλος (Ματθαίος 24: 13 · Ιωάννης 5:28,29 · Πράξεις 24:15 · Αποκάλυψη 7:9-17). Επιπλέον, ο Ιησούς Χριστός στην περιγραφή του για το σημάδι των τελευταίων ημερών (Ματθαίος 24, 25, Μάρκος 13 και Λουκάς 21), και το βιβλίο της Αποκάλυψης (ιδιαίτερα στα κεφάλαια 6:1-8 και 12:12), δείχνουν ότι η ανθρωπότητα θα περνούσε από μεγάλες δυστυχίες από το 1914, πράγμα που υποδηλώνει ότι για έναν καιρό, ο Θεός δεν θα την προστατεύσει. Ωστόσο, ο Θεός δεν μας άφησε χωρίς τη δυνατότητα να προστατευτούμε ατομικά μέσω της εφαρμογής της καλοπροαίρετης καθοδήγησής του που περιέχεται στη Βίβλο, στον Λόγο του. Σε γενικές γραμμές, η εφαρμογή αρχών της Βίβλου βοηθά στην αποφυγή περιττών κινδύνων που θα μπορούσαν παράλογα να συντομεύσουν τη ζωή μας (Παροιμίες 3:1,2). Είδαμε παραπάνω ότι η μοίρα δεν υπάρχει. Επομένως, η εφαρμογή των αρχών της Βίβλου, η καθοδήγηση του Θεού, θα μοιάζει να κοιτάζουμε προσεκτικά προς τα δεξιά και προς τα αριστερά πριν διασχίσουμε το δρόμο, προκειμένου να διατηρώ τη ζωή μας (Παροιμίες 27:12).

Επιπλέον, ο απόστολος Πέτρος συνέστησε να επαγρυπνεί ενόψει της προσευχής: "Το τέλος όμως όλων των πραγμάτων έχει πλησιάσει. Να είστε σώφρονες λοιπόν και να αγρυπνείτε* σε σχέση με τις προσευχές" (1 Πέτρου 4:7). Η προσευχή και ο διαλογισμός μπορούν να προστατεύσουν την πνευματική και διανοητική μας ισορροπία (Φιλιππησίους 4:6,7 · Γένεση 24:63). Μερικοί πιστεύουν ότι υπήρξαν αντικείμενο προστασίας του Θεού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τίποτα στη Βίβλο δεν εμποδίζει να φανεί αυτή η εξαιρετική πιθανότητα, αντίθετα: "θα ευνοήσω εκείνον που ευνοώ και θα ελεήσω εκείνον που ελεώ" (Έξοδος 33:19). Αυτή η εμπειρία παραμένει στη σειρά της αποκλειστικής σχέσης μεταξύ του Θεού και αυτού του ατόμου που θα είχε προστατευτεί από τον Θεό, δεν είναι για εμάς να κρίνουμε: "Ποιος είσαι εσύ που κρίνεις τον υπηρέτη κάποιου άλλου; Για τον δικό του κύριο αυτός στέκεται ή πέφτει. Και ασφαλώς θα σταθεί, γιατί ο Ιεχωβά μπορεί να τον κάνει να σταθεί" (Ρωμαίους 14:4).

Πριν από το τελικό τέλος της ταλαιπωρίας, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να αλληλοβοηθούμε, προκειμένου να ανακουφίσουμε τα δεινά στο περιβάλλον μας: "Σας δίνω μια καινούρια εντολή, να αγαπάτε ο ένας τον άλλον· όπως εγώ σας αγάπησα, να αγαπάτε και εσείς ο ένας τον άλλον.  Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου—αν έχετε αγάπη μεταξύ σας" (Ιωάννης 13:34,35). Ο μαθητής Τζέιμς, αδελφός του Ιησού Χριστού, έγραψε ότι αυτό το είδος αγάπης πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με ενέργειες ή πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τον γείτονά μας που βρίσκεται σε κίνδυνο (Ιακώβου 2:15,16) . Ο Ιησούς Χριστός ενθάρρυνε να βοηθήσει εκείνους που δεν μπορούν ποτέ να το δώσουν πίσω σε μας (Λουκάς 14: 13,14). Κάνοντας αυτό, κατά τρόπο «δανείζουμε» στον Ιεχωβά και θα μας το επιστρέψει... εκατό φορές (Παροιμίες 19:17).

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί αυτό που ο Ιησούς Χριστός αναφέρει ως πράξεις ελέους που θα μας επιτρέψουν ή όχι να έχουμε την έγκρισή του: "Διότι πείνασα και μου δώσατε να φάω· δίψασα και μου δώσατε να πιω. Ήμουν ξένος και με δεχτήκατε φιλόξενα· γυμνός, και με ντύσατε. Αρρώστησα και με φροντίσατε. Ήμουν στη φυλακή και με επισκεφτήκατε" (Ματθαίος 25:31-46). Να δίνουν φαγητό, να πίνουν, να καλωσορίζουν ξένους, να δωρίζουν ρούχα, να επισκέπτονται τους άρρωστους, να επισκέπτονται φυλακισμένους λόγω της πίστης τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις ενέργειες δεν υπάρχει καμία πράξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί «θρησκευτική». Γιατί ? Συχνά, ο Ιησούς Χριστός επαναλάμβανε αυτή τη συμβουλή: «Θέλω έλεος, όχι θυσία» (Ματθαίος 9:13 · 12: 7). Η γενική έννοια της λέξης «έλεος» είναι συμπόνια ή οίκτο εν δράσει (το στενότερο νόημα είναι η συγχώρεση). Βλέποντας κάποιον που έχει ανάγκη, είτε τον γνωρίζουμε είτε όχι, οι καρδιές μας συγκινημένες, και αν μπορούμε να το κάνουμε, τους προσφέρουμε βοήθεια (Παροιμίες 3:27,28).

Η θυσία αντιπροσωπεύει πνευματικές πράξεις που σχετίζονται άμεσα με τη λατρεία του Θεού. Ενώ φυσικά η σχέση μας με τον Θεό είναι πιο σημαντική, ο Ιησούς Χριστός έδειξε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πρόσχημα της «θυσίας» για να αποφύγουμε να δείξουμε έλεος. Σε μια συγκεκριμένη περίσταση, ο Ιησούς Χριστός καταδίκασε ορισμένους από τους συγχρόνους του που χρησιμοποίησαν το πρόσχημα της «θυσίας», προκειμένου να μην βοηθήσουν ουσιαστικά τους γονείς τους που είχαν γίνει μεγάλοι (Ματθαίος 15:3-9). Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί τι λέει ο Ιησούς Χριστός σε εκείνους που θα ζητήσουν την έγκρισή του και όμως δεν θα το έχουν: "Πολλοί θα μου πουν εκείνη την ημέρα: “Κύριε, Κύριε, δεν προφητεύσαμε στο όνομά σου, και δεν εκβάλαμε δαίμονες στο όνομά σου, και δεν κάναμε πολλά δυναμικά έργα στο όνομά σου;”" (Ματθαίος 7:22) Αν συγκρίνουμε τον Κατά Ματθαίον 7:21-23 με το 25:31-46 και τον Ιωάννη 13:34,35, συνειδητοποιούμε ότι αν και η πνευματική «θυσία» σχετίζεται στενά με το έλεος, η τελευταία δεν είναι λιγότερο σημαντική, από τη σκοπιά του Ιεχωβά Θεού και του Υιού του Ιησού Χριστού (1 Ιωάννη 3:17,18 · Ματθαίος 5:7).

Στην ερώτηση του προφήτη Αββακούμ (1:2-4), σχετικά με το γιατί ο Θεός επέτρεψε την ταλαιπωρία και την κακία, εδώ είναι η απάντηση: «Τότε ο Ιεχωβά μου απάντησε και είπε: "Ο Ιεχωβά μού αποκρίθηκε: «Κατάγραψε το όραμα και χάραξέ το καθαρά πάνω σε πλάκες, ώστε αυτός που το διαβάζει μεγαλόφωνα να μπορεί να το κάνει αυτό εύκολα. Διότι το όραμα μένει για τον προσδιορισμένο καιρό του, σπεύδει προς το τέλος του και δεν θα πει ψέματα. Ακόμη και αν καθυστερήσει, συνέχισε να το προσμένεις! Διότι οπωσδήποτε θα βγει αληθινό. Δεν θα αργήσει!" (Αββακούμ 2:2,3). Εδώ είναι μερικά βιβλικά κείμενα αυτού του πολύ κοντινού μελλοντικού «οράματος» της ελπίδας, το οποίο δεν θα αργήσει:

"Και είδα νέο ουρανό και νέα γη· διότι ο προηγούμενος ουρανός και η προηγούμενη γη είχαν παρέλθει, και η θάλασσα δεν υπάρχει πια.  Είδα επίσης την άγια πόλη, τη Νέα Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον ουρανό, από τον Θεό, και να είναι ετοιμασμένη σαν νύφη στολισμένη για τον σύζυγό της. Τότε άκουσα μια δυνατή φωνή από τον θρόνο να λέει: «Δείτε! Η σκηνή του Θεού είναι με τους ανθρώπους, και αυτός θα κατοικεί μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαός του. Ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους. Θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει»" (Αποκάλυψη 21:1-4).

"Ο λύκος θα κάθεται συντροφιά με το αρνί, και με το κατσικάκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη, το μοσχάρι και το λιοντάρι και το καλοθρεμμένο ζώο θα είναι όλα μαζί· και μικρό αγόρι θα τα οδηγεί. Η αγελάδα και η αρκούδα θα βόσκουν μαζί, και τα μικρά τους θα ξαπλώνουν μαζί. Το λιοντάρι θα τρώει άχυρο όπως ο ταύρος. Το παιδί που θηλάζει θα παίζει πάνω από την κρυψώνα της κόμπρας, και το απογαλακτισμένο παιδί θα ακουμπάει το χέρι του στη φωλιά του δηλητηριώδους φιδιού. Δεν θα προξενούν βλάβη ούτε καταστροφή σε όλο το άγιο βουνό μου, επειδή η γη θα γεμίσει από τη γνώση του Ιεχωβά όπως τα νερά σκεπάζουν τη θάλασσα" (Ησαΐας 11:6-9).

"Εκείνον τον καιρό τα μάτια των τυφλών θα ανοιχτούν και τα αφτιά των κουφών θα πάψουν να είναι κλειστά. Εκείνον τον καιρό ο κουτσός θα χοροπηδάει σαν το ελάφι και η γλώσσα του άλαλου θα φωνάζει από χαρά. Διότι στην έρημο θα αναβλύσουν νερά και στην έρημη πεδιάδα ποτάμια. Το κατάξερο από τη ζέστη έδαφος θα γίνει υγρότοπος καλαμιών, και το διψασμένο έδαφος πηγές νερού. Στα λημέρια όπου αναπαύονταν τα τσακάλια, θα υπάρχει χλωρό χορτάρι και καλάμια και πάπυροι" (Ησαΐας 35:5-7).

"Δεν θα υπάρχει πια εκεί βρέφος που ζει λίγες μόνο ημέρες, ούτε γέρος που δεν συμπληρώνει τις ημέρες της ζωής του. Διότι όποιος θα πεθαίνει στα εκατό του χρόνια θα θεωρείται παιδί, και ο αμαρτωλός θα είναι καταραμένος, ακόμη και αν είναι εκατό χρονών. Θα χτίσουν σπίτια και θα κατοικήσουν σε αυτά, και θα φυτέψουν αμπέλια και θα φάνε τον καρπό τους. Δεν θα χτίζουν αυτοί για να κατοικήσει άλλος ούτε θα φυτεύουν αυτοί για να τρώνε άλλοι. Διότι οι ημέρες του λαού μου θα είναι σαν τις ημέρες του δέντρου, και το έργο των χεριών τους οι εκλεγμένοι μου θα το απολαμβάνουν πλήρως. Δεν θα μοχθούν μάταια ούτε θα γεννούν παιδιά για να υποφέρουν, επειδή είναι λαός ευλογημένος από τον Ιεχωβά, και οι απόγονοί τους μαζί τους. Προτού καν φωνάξουν, εγώ θα απαντώ· ενώ ακόμη μιλούν, εγώ θα ακούω" (Ησαΐας 65:20-24).

"Ας γίνει η σάρκα του πιο δροσερή* από ό,τι στα νιάτα του· ας επιστρέψει στις ημέρες του νεανικού του σφρίγους" (Ιώβ 33:25).

"Σε αυτό το βουνό ο Ιεχωβά των στρατευμάτων θα κάνει για όλους τους λαούς συμπόσιο με πλούσια φαγητά, συμπόσιο με εκλεκτό κρασί, με πλούσια φαγητά γεμάτα μεδούλι, με εκλεκτό κρασί, στραγγισμένο. Σε αυτό το βουνό θα εξαλείψει το πέπλο που τυλίγει όλους τους λαούς και το ύφασμα που σκεπάζει όλα τα έθνη. Θα καταπιεί τον θάνατο για πάντα, και ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά θα σκουπίσει τα δάκρυα από όλα τα πρόσωπα. Την ντροπή του λαού του θα την αφαιρέσει από όλη τη γη, διότι ο ίδιος ο Ιεχωβά το είπε αυτό" (Ησαΐας 25:6-8).

"Οι νεκροί σου θα ζήσουν. Τα πτώματα του λαού μου θα αναστηθούν. Ξυπνήστε και φωνάξτε χαρούμενα, εσείς που κατοικείτε στο χώμα! Διότι η δροσιά σου είναι σαν την πρωινή δροσιά, και η γη θα αφήσει να έρθουν στη ζωή εκείνοι που είναι ανίσχυροι στον θάνατο" (Ησαΐας 26:19).

"Πολλοί από εκείνους που κοιμούνται στο χώμα της γης θα ξυπνήσουν, μερικοί σε αιώνια ζωή ενώ άλλοι σε κατάκριση και σε αιώνια περιφρόνηση" (Δανιήλ 12:2).

"Μην εκπλήσσεστε με αυτό, επειδή έρχεται η ώρα κατά την οποία όλοι όσοι είναι στα μνήματα θα ακούσουν τη φωνή του  και θα βγουν—όσοι έκαναν καλά πράγματα σε ανάσταση ζωής, ενώ όσοι έπραξαν απαίσια πράγματα σε ανάσταση κρίσης" (Ιωάννης 5:28,29).

"Και έχω ελπίδα στον Θεό, την οποία έχουν και αυτοί, ότι θα γίνει ανάσταση δικαίων και αδίκων" (Πράξεις 24:15) (Η συγκομιδή των ζωών · Πρίγκιπας της Γης · Γήινος ιερέας · Ο Λευίτης).

Ποιος είναι ο Σατανάς ο διάβολος;

Ο Ιησούς Χριστός περιέγραψε τον διάβολο πολύ συνοπτικά: "Εκείνος ήταν δολοφόνος από τότε που άρχισε, και δεν έμεινε σταθερός στην αλήθεια, επειδή δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτόν. Όταν λέει το ψέμα, μιλάει σύμφωνα με αυτό που είναι ο ίδιος, επειδή είναι ψεύτης και ο πατέρας του ψέματος" (Ιωάννης 8:44). Ο Σατανάς ο διάβολος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια του κακού, αλλά ένα πραγματικό πνευματικό πλάσμα (Βλέπε την περιγραφή στο Κατά Ματθαίον 4:1-11). Ομοίως, οι δαίμονες είναι επίσης άγγελοι που έχουν γίνει αντάρτες που έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα του διαβόλου (Γένεση 6:1-3, για σύγκριση με το γράμμα του Ιούδα στίχο 6: "Και τους αγγέλους που δεν κράτησαν την αρχική τους θέση αλλά εγκατέλειψαν την πρέπουσα κατοικία τους, τους έχει φυλάξει με αιώνια δεσμά σε πυκνό σκοτάδι για την κρίση της μεγάλης ημέρας").

Όταν γράφεται «δεν στάθηκε σταθερός στην αλήθεια», δείχνει ότι ο Θεός δημιούργησε αυτόν τον άγγελο χωρίς αμαρτία και χωρίς ίχνος κακίας στην καρδιά του. Αυτός ο άγγελος, στην αρχή της ζωής του είχε ένα «όμορφο όνομα» (Εκκλησιαστής 7:1α). Ωστόσο, δεν παρέμεινε όρθιος, καλλιέργησε υπερηφάνεια στην καρδιά του και με την πάροδο του χρόνου έγινε «διάβολος», που σημαίνει συκοφαντία, και Σατανάς, αντίπαλος. το παλιό του όμορφο όνομα, η καλή του φήμη, αντικαταστάθηκε από ένα αιώνιο ντροπή. Στην προφητεία του Ιεζεκιήλ (κεφάλαιο 28), ενάντια στον περήφανο βασιλιά της Τύρου, αναφέρεται σαφώς στην υπερηφάνεια του αγγέλου που έγινε «διάβολος» και «Σατανάς»: "Γιε ανθρώπου, ψάλε θρηνωδία για τον βασιλιά της Τύρου και πες του: “Αυτό λέει ο Υπέρτατος Κύριος Ιεχωβά: «Ήσουν το υπόδειγμα της τελειότητας, γεμάτος σοφία και τέλειος σε ομορφιά. Βρισκόσουν στην Εδέμ, τον κήπο του Θεού. Ήσουν στολισμένος με κάθε πολύτιμη πέτρα —ρουμπίνι, τοπάζι και ίασπη· χρυσόλιθο, όνυχα και νεφρίτη· ζαφείρι, καλλαΐτη και σμαράγδι· τα πλαίσια και τα στηρίγματά τους ήταν από χρυσάφι. Ετοιμάστηκαν την ημέρα που δημιουργήθηκες. Σε διόρισα να είσαι το χρισμένο χερούβ που καλύπτει. Βρισκόσουν στο άγιο βουνό του Θεού+ και περπατούσες ανάμεσα σε πύρινες πέτρες.  Ήσουν άψογος στις οδούς σου από την ημέρα που δημιουργήθηκες, ώσπου βρέθηκε αδικία σε εσένα" (Ιεζεκιήλ 28:12-15). Με την αδικία του στην Εδέμ έγινε «ψεύτης» που προκάλεσε το θάνατο όλων των απογόνων του Αδάμ (Γένεση 3 · Ρωμαίους 5:12). Επί του παρόντος, ο Σατανάς ο διάβολος που κυβερνά τον κόσμο: "Τώρα γίνεται κρίση αυτού του κόσμου· τώρα ο άρχοντας αυτού του κόσμου θα ριχτεί έξω" (Ιωάννης 12:31 · Εφεσίους 2:2 · 1 Ιωάννης 5:19) .

Ο Σατανάς ο διάβολος θα καταστραφεί μόνιμα: "Ο Θεός που δίνει ειρήνη θα συντρίψει τον Σατανά κάτω από τα πόδια σας σύντομα" (Γένεση 3:15 · Ρωμαίους 16:20).

Share this page