Οι προτάσεις με μπλε χρώμα (μεταξύ δύο παραγράφων) σας δίνουν πρόσθετες βιβλικές εξηγήσεις. Απλά κάντε κλικ στην υπερσύνδεση με μπλε χρώμα. Τα βιβλικά άρθρα είναι γραμμένα κυρίως σε τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά και Γαλλικά. Αν έπρεπε να είναι γραμμένο στα ελληνικά, θα αναγράφεται μεταξύ παρενθέσεων

Η υπόσχεση του Θεού

«Και εγώ θα βάλω έχθρα ανάμεσα σε εσένα και στη γυναίκα και ανάμεσα στον απόγονό σου και στον απόγονό της. Εκείνος θα σου συντρίψει το κεφάλι και εσύ θα τον πλήξεις στη φτέρνα»

(Γένεση 3:15)

Κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να δείτε τη σύνοψη του άρθρου

Τα άλλα πρόβατα

"Και άλλα πρόβατα έχω, που δεν είναι από αυτή τη μάντρα· και εκείνα πρέπει να τα βάλω μέσα, και θα ακούσουν τη φωνή μου και θα γίνουν ένα ποίμνιο, ένας ποιμένας"

(Ιωάννης 10:16)

Μια προσεκτική ανάγνωση των εδαφίων Ιωάννης 10:1-16 αποκαλύπτει ότι το κεντρικό θέμα είναι η ταύτιση του Μεσσία ως αληθινού ποιμένα για τους μαθητές του, τα πρόβατα.

Στο κατά Ιωάννη 10:1 και Ιωάννη 10:16, είναι γραμμένο: "Αληθινά, αληθινά σας λέω: Αυτός που δεν μπαίνει στη μάντρα των προβάτων από την πόρτα, αλλά σκαρφαλώνει από αλλού, είναι κλέφτης και λεηλατητής. (… ) Και άλλα πρόβατα έχω, που δεν είναι από αυτή τη μάντρα· και εκείνα πρέπει να τα βάλω μέσα, και θα ακούσουν τη φωνή μου και θα γίνουν ένα ποίμνιο, ένας ποιμένας". Αυτό το «περίβολο» αντιπροσωπεύει την περιοχή όπου κήρυξε ο Ιησούς Χριστός, το Έθνος του Ισραήλ, στο πλαίσιο του Μωσαϊκού νόμου: "Αυτούς τους 12 απέστειλε ο Ιησούς, δίνοντάς τους τις εξής οδηγίες: "Μην πάτε στον δρόμο των εθνών και μην μπείτε σε πόλη Σαμαρειτών,  αλλά αντίθετα να πηγαίνετε στα χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ"" (Ματθαίος 10:5,6). "Αυτός αποκρίθηκε: "Εγώ στάλθηκα μόνο στα χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ"" (Ματθαίος 15:24). Αυτός ο περίβολος είναι και ο "οίκος του Ισραήλ".

Στο Ιωάννη 10:1-6 είναι γραμμένο ότι ο Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε μπροστά στην πύλη του περιβόλου. Αυτό συνέβη την ώρα της βάπτισής του. Ο «φύλακας» ήταν ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Ματθαίος 3:13). Βαπτίζοντας τον Ιησού, ο οποίος έγινε ο Χριστός, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής του άνοιξε την πόρτα και μαρτύρησε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός και ο Αμνός του Θεού: "Την επόμενη ημέρα είδε τον Ιησού να έρχεται προς αυτόν και είπε: "Να το Αρνί του Θεού το οποίο αφαιρεί την αμαρτία του κόσμου!"" (Ιωάννης 1:29-36).

Στο Ιωάννη 10:7-15, ενώ παραμένει στο ίδιο μεσσιανικό θέμα, ο Ιησούς Χριστός χρησιμοποιεί μια άλλη παραβολή, προσδιορίζοντας τον εαυτό του ως την "Πύλη", το μόνο σημείο πρόσβασης με τον ίδιο τρόπο όπως το Ιωάννης 14:6: "Ο Ιησούς τού είπε: "Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή. Κανείς δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μόνο μέσω εμού"". Το κύριο θέμα του θέματος είναι πάντα ο Ιησούς Χριστός ως Μεσσίας. Από τον στίχο 9, του ίδιου αποσπάσματος (αλλάζει την απεικόνιση άλλη φορά), αυτοπροσδιορίζεται ως ο βοσκός που βόσκει τα πρόβατά του βάζοντάς τα «μέσα ή έξω» για να τα ταΐσει. Η διδασκαλία επικεντρώνεται τόσο σε αυτόν όσο και στον τρόπο που πρέπει να φροντίζει τα πρόβατά του. Ο Ιησούς Χριστός ορίζει τον εαυτό του ως τον εξαιρετικό ποιμένα που θα δώσει τη ζωή του για τους μαθητές του και που αγαπά τα πρόβατά του (σε αντίθεση με τον έμμισθο ποιμένα που δεν θα διακινδυνεύσει τη ζωή του για πρόβατα που δεν του ανήκουν). Και πάλι το επίκεντρο της διδασκαλίας του Χριστού είναι ο Ίδιος ως ποιμένας που θα θυσιαστεί για τα πρόβατά του (Ματθαίος 20:28).

Ιωάννης 10:16-18: "Και άλλα πρόβατα έχω, που δεν είναι από αυτή τη μάντρα και εκείνα πρέπει να τα βάλω μέσα, και θα ακούσουν τη φωνή μου και θα γίνουν ένα ποίμνιο, ένας ποιμένας.  Γι’ αυτό με αγαπάει ο Πατέρας, επειδή παραδίδω τη ζωή μου, για να τη λάβω πάλι. Κανείς δεν την αφαιρεί από εμένα, αλλά εγώ την παραδίδω από μόνος μου. Έχω εξουσία να την παραδώσω και έχω εξουσία να τη λάβω πάλι. Αυτή την εντολή έλαβα από τον Πατέρα μου".

Διαβάζοντας αυτά τα εδάφια, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των προηγούμενων στίχων, ο Ιησούς Χριστός ανακοινώνει μια επαναστατική ιδέα εκείνη την εποχή, ότι θα θυσίαζε τη ζωή του όχι μόνο υπέρ των Εβραίων μαθητών του, αλλά και υπέρ των μη Εβραίων. Η απόδειξη είναι ότι η τελευταία εντολή που δίνει στους μαθητές του, σχετικά με το κήρυγμα, είναι η εξής: "Αλλά θα λάβετε δύναμη όταν το άγιο πνεύμα έρθει πάνω σας και θα είστε μάρτυρές μου στην Ιερουσαλήμ, σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, και ως το πιο απομακρυσμένο μέρος της γης" (Πράξεις Αποστόλων 1:8). Είναι ακριβώς στο βάπτισμα του Κορνήλιου που τα λόγια του Χριστού στο Ιωάννη 10:16 θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται (Βλέπε την ιστορική αφήγηση των Πράξεων, κεφάλαιο 10).

Έτσι, τα "άλλα πρόβατα" του εδαφίου Ιωάννης 10:16 ισχύουν για τους μη Εβραίους Χριστιανούς κατά τη σάρκα. Στο Ιωάννη 10:16-18, περιγράφει την ενότητα στην υπακοή των προβάτων στον Ποιμένα Ιησού Χριστό. Μίλησε επίσης για όλους τους μαθητές του στην εποχή του ως "μικρό ποίμνιο": "Μη φοβάσαι, μικρό ποίμνιο, επειδή ο Πατέρας σας ευαρεστήθηκε να σας δώσει τη Βασιλεία" (Λουκάς 12:32). Την Πεντηκοστή του έτους 33, οι μαθητές του Χριστού αριθμούσαν μόνο 120 (Πράξεις 1:15). Στη συνέχεια της αφήγησης των Πράξεων, μπορούμε να διαβάσουμε ότι ο αριθμός τους θα ανέλθει σε μερικές χιλιάδες (Πράξεις 2:41 (3000 ψυχές)· Πράξεις 4:4 (5000)). Όπως και να έχει, οι νέοι Χριστιανοί, είτε στην εποχή του Χριστού είτε στην εποχή των αποστόλων, αντιπροσώπευαν ένα "μικρό ποίμνιο" σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό του έθνους του Ισραήλ και μετά σε όλα τα άλλα έθνη της εποχής.

Ας μείνουμε ενωμένοι όπως ζήτησε ο Χριστός από τον Πατέρα του

"Δεν παρακαλώ για αυτούς μόνο, αλλά και για εκείνους που πιστεύουν σε εμένα μέσω του λόγου τους, ώστε να είναι όλοι ένα, όπως εσύ, Πατέρα, είσαι σε ενότητα με εμένα και εγώ σε ενότητα με εσένα, να είναι και αυτοί σε ενότητα με εμάς και έτσι να πιστέψει ο κόσμος ότι εσύ με έστειλες" (Ιωάννης 17:20,21).

Ποιο είναι το μήνυμα αυτού του προφητικού αίνιγμα; Ο Ιεχωβά Θεός πληροφορεί ότι το σχέδιό του να κατοικήσει τη γη με μια δίκαιη ανθρωπότητα θα πραγματοποιηθεί με βεβαιότητα (Γένεση 1: 26-28). Ο Θεός θα εξαγοράσει τους απογόνους του Αδάμ μέσω του "σπόρου της γυναίκας" (Γένεση 3:15). Αυτή η προφητεία ήταν ένα "ιερό μυστικό" για ηλικίες (Μάρκο 4:11? Ρωμαίοι 11: 25? 16: 25? 1 Κορινθίους 2:1,7 "ιερό μυστικό"). Ο Ιεχωβά Θεός το αποκάλυψε σταδιακά κατά τη διάρκεια των αιώνων. Εδώ είναι η έννοια αυτού του προφητικού αίνιγμα:

Η γυναίκα: εκπροσωπεί τα ουράνια λαό του Θεού, είναι άγγελοι στον ουρανό: "Τότε φάνηκε στον ουρανό ένα μεγάλο σημείο: Μια γυναίκα ήταν ντυμένη με τον ήλιο, κάτω από τα πόδια της βρισκόταν η σελήνη, στο κεφάλι της είχε ένα στεφάνι από 12 άστρα" (Αποκάλυψη 12:1). Αυτή η γυναίκα περιγράφεται ως «Ιερουσαλήμ από τα πάνω»: "Αλλά η άνω Ιερουσαλήμ είναι ελεύθερη, και είναι η μητέρα μας" (Γαλάτας 4:26). Έχει χαρακτηριστεί ως η «ουράνια Ιερουσαλήμ»: "Εσείς όμως έχετε πλησιάσει ένα όρος Σιών και μια πόλη του ζωντανού Θεού, την ουράνια Ιερουσαλήμ, και μυριάδες αγγέλων" (Εβραίους 12:22). Για χιλιετίες, όπως η Σάρα, η γυναίκα του Αβραάμ, ο ουράνιος γυναίκα ήταν άγονο (Γένεση 3:15): "Φώναξε από χαρά, στείρα γυναίκα που δεν γέννησες! Να ευφρανθείς και να κραυγάσεις χαρούμενα, εσύ που δεν είχες ποτέ πόνους γέννας, γιατί οι γιοι της έρημης γυναίκας είναι περισσότεροι από τους γιους της γυναίκας που έχει σύζυγο», λέει ο Ιεχωβά" (Ησαΐας 54:1). Αυτή η προφητεία ανακοίνωσε ότι αυτή η ουράνια γυναίκα θα γεννούσε πολλά παιδιά (ο Βασιλιάς Ιησούς Χριστός και οι 144.000 βασιλιάδες και ιερείς).

Ο απόγονό της γυναίκας: Το βιβλίο Αποκάλυψη αποκαλύπτει ποιος είναι ο γιος: "Τότε φάνηκε στον ουρανό ένα μεγάλο σημείο: Μια γυναίκα ήταν ντυμένη με τον ήλιο, κάτω από τα πόδια της βρισκόταν η σελήνη, στο κεφάλι της είχε ένα στεφάνι από 12 άστρα και ήταν έγκυος. Και φώναζε από τους πόνους και από την αγωνία της να γεννήσει. (...) Και αυτή γέννησε γιο, αρσενικό, ο οποίος θα ποιμάνει όλα τα έθνη με σιδερένιο ραβδί. Και το παιδί της αρπάχθηκε προς τον Θεό και τον θρόνο του" (Αποκάλυψη 12:1,2,5). Αυτή γιος είναι ο Ιησούς Χριστός ως Βασιλιάς της Βασιλείας του Θεού: "Αυτός θα είναι μεγάλος και θα αποκληθεί Γιος του Υψίστου, και ο Ιεχωβά Θεός θα του δώσει τον θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύει στον οίκο του Ιακώβ για πάντα, και η Βασιλεία του δεν θα έχει τέλος" (Λουκάς 1:32,33, Ψαλμοί 2).

Το αρχικό φίδι είναι ο Σατανάς ο Διάβολος: "Ρίχτηκε κάτω λοιπόν ο μεγάλος δράκοντας, το αρχικό φίδι, εκείνος που αποκαλείται Διάβολος και Σατανάς, ο οποίος παροδηγεί ολόκληρη την κατοικημένη γη· ρίχτηκε στη γη, και οι άγγελοί του ρίχτηκαν μαζί του" (Αποκάλυψη 12:9).

Ο απόγονό του φιδιού είναι τα ουράνια και επίγεια εχθρούς, αυτοί που είναι ενεργά αγωνίζονται εναντίον της κυριαρχίας του Θεού, εναντίον του βασιλιά του Ιησού Χριστού και κατά των αγίων στη γη: "Φίδια, παιδιά οχιάς, πώς θα ξεφύγετε από την κρίση της Γέεννας; Γι’ αυτόν τον λόγο, στέλνω σε εσάς προφήτες και σοφούς και δημόσιους δασκάλους. Μερικούς θα τους σκοτώσετε και θα τους κρεμάσετε στο ξύλο και μερικούς θα τους μαστιγώσετε στις συναγωγές σας και θα τους επιφέρετε διωγμό από πόλη σε πόλη, ώστε να έρθει πάνω σας όλο το δίκαιο αίμα που χύθηκε στη γη, από το αίμα του δίκαιου Άβελ ως το αίμα του Ζαχαρία, του γιου του Βαραχία, τον οποίο δολοφονήσατε ανάμεσα στο αγιαστήριο και στο θυσιαστήριο" (Ματθαίος 23:33-35).

Ο τραυματισμός στη φτέρνα της γυναίκας, είναι η θυσία του Υιού του Θεού, ο Ιησούς Χριστός: "Μάλιστα, όταν ήρθε ως άνθρωπος, ταπείνωσε τον εαυτό του και έγινε υπάκουος μέχρι θανάτου, ναι, θανάτου πάνω σε ξύλο βασανισμού" (Φιλιππησίους 2:8). Παρ 'όλα αυτά, η ζημία αυτή φτέρνα θεραπεύτηκε από την ανάσταση του Ιησού Χριστού: "ενώ σκοτώσατε τον Πρώτιστο Παράγοντα της ζωής. Αλλά ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, γεγονός για το οποίο εμείς είμαστε μάρτυρες" (Πράξεις 3:15).

Το θρυμματισμένο κεφάλι του φιδιού είναι η αιώνια καταστροφή του Σατανά, του διαβόλου, και των επίγειων εχθρών της Βασιλείας του Θεού: "Ο Θεός που δίνει ειρήνη θα συντρίψει τον Σατανά κάτω από τα πόδια σας σύντομα" (Ρωμαίους 16:20). "Και ο Διάβολος που τους παροδηγούσε ρίχτηκε στη λίμνη της φωτιάς και του θειαφιού, όπου ήταν ήδη το θηρίο καθώς και ο ψευδοπροφήτης· και θα βασανίζονται ημέρα και νύχτα στους αιώνες των αιώνων" (Αποκάλυψη 20:10).

1 - Ο Θεός κάνει μια διαθήκη με τον Αβραάμ

"Και μέσω του απογόνου σου όλα τα έθνη της γης θα αποκτήσουν ευλογία για τον εαυτό τους επειδή εσύ άκουσες τη φωνή μου"

(Γένεση 22:18)

Τη διαθήκη του Θεού με τον Αβραάμ είναι μια υπόσχεση ότι όλος ο άνθρωπος υπάκουος στον Θεό, θα ευλογηθεί μέσω των απογόνων του Αβραάμ. Ο Αβραάμ είχε έναν γιο, τον Ισαάκ, με τη γυναίκα του Σάρα (για πολύ καιρό χωρίς παιδιά) (Γένεση 17:19). Αβραάμ, η Σάρα και ο Ισαάκ είναι οι κύριοι χαρακτήρες του ένα προφητικό δράμα που αντιπροσωπεύει την ίδια στιγμή, η σημασία του ιερού μυστικού και τα μέσα με τα οποία ο Θεός θα σώσει υπάκουη ανθρωπότητα (Γένεση 3:15).

- Ο Ιεχωβά Θεός είναι ο μεγάλος Αβραάμ: "Διότι εσύ είσαι ο Πατέρας μας· αν και ο Αβραάμ μπορεί να μη μας γνωρίζει και ο Ισραήλ να μη μας αναγνωρίζει, εσύ, Ιεχωβά, είσαι ο Πατέρας μας" (Ησαΐας 63:16, Λουκάς 16:22).

- Η ουράνια γυναίκα αντιπροσωπεύει τη μεγάλη Σάρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς παιδί (Γένεση 3: 15): "Διότι είναι γραμμένο: «Να ευφρανθείς, στείρα γυναίκα που δεν γεννάς· να ξεσπάσεις σε χαρούμενες κραυγές, γυναίκα που δεν έχεις πόνους γέννας· διότι τα παιδιά της έρημης γυναίκας είναι περισσότερα από τα παιδιά εκείνης που έχει σύζυγο». Εσείς, αδελφοί, είστε παιδιά της υπόσχεσης, όπως ήταν και ο Ισαάκ. Αλλά όπως τότε εκείνος που γεννήθηκε με τον φυσικό τρόπο άρχισε να διώκει εκείνον που γεννήθηκε μέσω πνεύματος, έτσι και τώρα. Παρ’ όλα αυτά, τι λέει η Γραφή; «Διώξε την υπηρέτρια και τον γιο της, γιατί ο γιος της υπηρέτριας δεν πρόκειται να είναι κληρονόμος μαζί με τον γιο της ελεύθερης γυναίκας». Επομένως, αδελφοί, εμείς δεν είμαστε παιδιά μιας υπηρέτριας, αλλά της ελεύθερης γυναίκας” (Γαλάτας 4:27-31).

- Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μεγάλος Ισαάκ, ο κύριος σπέρμα του Αβραάμ: "Οι υποσχέσεις δόθηκαν στον Αβραάμ και στον απόγονό του. Δεν λέει «και στους απογόνους σου», σαν να εννοούσε πολλούς. Αντίθετα, λέει «και στον απόγονό σου», εννοώντας έναν, ο οποίος είναι ο Χριστός" (Γαλάτες 3:16).

- Ο τραυματισμός στη φτέρνα της γυναίκας: Ο Ιεχωβά Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει, τον Ισαάκ, τον γιο του. Ο Αβραάμ δεν αρνήθηκε (γιατί πίστευε ότι ο Θεός θα αναστήσει τον Ισαάκ μετά από αυτήν την θυσία) (Εβραίους 11: 17-19)). Λίγο πριν τη θυσία, ο Θεός εμπόδισε τον Αβραάμ να κάνει μια τέτοια πράξη. Ισαάκ αντικαταστάθηκε από ένα θυσιαστικό κριάρι: "Έπειτα από αυτό, ο αληθινός Θεός υπέβαλε τον Αβραάμ σε δοκιμή και του είπε: «Αβραάμ!» Και εκείνος απάντησε: «Ορίστε!» Τότε αυτός είπε: «Πάρε, σε παρακαλώ, τον γιο σου, τον μοναχογιό σου που τόσο αγαπάς, τον Ισαάκ, και ταξίδεψε στη γη Μοριά και πρόσφερέ τον εκεί ως ολοκαύτωμα σε ένα από τα βουνά που θα σου ορίσω». (...) Τελικά έφτασαν στον τόπο που του είχε υποδείξει ο αληθινός Θεός, και ο Αβραάμ έχτισε εκεί ένα θυσιαστήριο και τακτοποίησε τα ξύλα πάνω σε αυτό. Έδεσε χειροπόδαρα τον γιο του τον Ισαάκ και τον έβαλε στο θυσιαστήριο πάνω από τα ξύλα. Κατόπιν ο Αβραάμ άπλωσε το χέρι του και πήρε το μαχαίρι για να θανατώσει τον γιο του. Αλλά άγγελος του Ιεχωβά φώναξε από τους ουρανούς και του είπε: «Αβραάμ, Αβραάμ!» Και αυτός απάντησε: «Ορίστε!» Και εκείνος είπε: «Μην απλώσεις το χέρι σου στο αγόρι και μην του κάνεις κανένα κακό, γιατί τώρα γνωρίζω ότι είσαι θεοφοβούμενος επειδή δεν αρνήθηκες να δώσεις τον γιο σου τον μονάκριβο σε εμένα». Τότε ο Αβραάμ σήκωσε τα μάτια του και είδε λίγο πιο πέρα ένα κριάρι που τα κέρατά του είχαν πιαστεί σε μια συστάδα θάμνων. Πήγε λοιπόν και πήρε το κριάρι και το πρόσφερε ως ολοκαύτωμα αντί για τον γιο του. Και ο Αβραάμ ονόμασε εκείνον τον τόπο Ιεχωβά-ιρέ. Γι’ αυτό λέγεται μέχρι και σήμερα: «Στο βουνό του Ιεχωβά θα γίνει προμήθεια" (Γένεση 22:1-14). Ο Ιεχωβά έκανε αυτή τη θυσία, τον δικό του Υιό Ιησού Χριστό. Αυτή η θυσία ήταν οδυνηρή για τον Ιεχωβά Θεό (επαναλάβετε τη φράση "ο μόνος γιος σας τον οποίο αγαπάτε τόσο πολύ"). ο Ιεχωβά ο Θεός, ο μεγάλος Αβραάμ, θυσίασε τον αγαπημένο του γιο Ιησού Χριστό, τον μεγάλο Ισαάκ για τη σωτηρία της ανθρωπότητας: "Διότι ο Θεός αγάπησε τον κόσμο τόσο πολύ ώστε έδωσε τον μονογενή του Γιο, για να μην καταστραφεί όποιος εκδηλώνει πίστη σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή. (...) Αυτός που εκδηλώνει πίστη στον Γιο έχει αιώνια ζωή· αυτός που παρακούει τον Γιο δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή του Θεού μένει πάνω του" (Ιωάννης 3:16,36). Η τελική εκπλήρωση της υπόσχεσης που δόθηκε στον Αβραάμ θα εκπληρωθεί από την αιώνια ευλογία της υπάκουας ανθρωπότητας: "Τότε άκουσα μια δυνατή φωνή από τον θρόνο να λέει: «Δείτε! Η σκηνή του Θεού είναι με τους ανθρώπους, και αυτός θα κατοικεί μαζί τους, και αυτοί θα είναι λαός του. Ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους. Θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει" (Αποκάλυψη 21:3,4).

2 - Η συμμαχία της περιτομής

«Επίσης, του έδωσε διαθήκη περιτομής· και έγινε πατέρας του Ισαάκ και του έκανε περιτομή την όγδοη ημέρα, και ο Ισαάκ έγινε πατέρας του Ιακώβ, και ο Ιακώβ των 12 πατριαρχών»

(Πράξεις 7:8)

Η διαθήκη περί περιτομής έπρεπε να είναι το σήμα κατατεθέν του λαού του Θεού, εκείνη την εποχή το γήινο Ισραήλ. Έχει μια πνευματική έννοια, η οποία καθορίζεται στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μωυσή στο βιβλίο του Δευτερονόμιο: "Καθαρίστε την καρδιά σας, λοιπόν, και μην είστε πια τόσο πεισματάρηδες" (Δευτερονόμιο 10:16). Η περιτομή στη σάρκα σημαίνει η οποία αντιστοιχεί στην καρδιά, είναι η ίδια η πηγή της ζωής, η υπακοή στο Θεό: "Περισσότερο από όλα όσα φυλάς, προφύλασσε την καρδιά σου, γιατί από αυτήν αναβλύζουν οι πηγές της ζωής" (Παροιμίες 4:23).

Ο Στέφανος κατάλαβε αυτή τη θεμελιώδη διδασκαλία Ο ίδιος είπε στους ακροατές του, ο οποίος δεν είχε πίστη στον Χριστό, αν και σωματικά περιτομή, ήταν «χωρίς περιτομή» πνευματικοί της καρδιάς: "Ισχυρογνώμονες και απερίτμητοι στην καρδιά και στα αφτιά, εσείς πάντοτε αντιστέκεστε στο άγιο πνεύμα· όπως οι προπάτορές σας, έτσι και εσείς. Ποιον από τους προφήτες δεν δίωξαν οι προπάτορές σας; Ναι, σκότωσαν εκείνους που προανήγγειλαν τον ερχομό του δικαίου, του οποίου προδότες και φονιάδες γίνατε τώρα εσείς, εσείς που λάβατε τον Νόμο, όπως διαβιβάστηκε από αγγέλους, αλλά δεν τον τηρήσατε" (Πράξεις 7:51-53). Σκοτώθηκε, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι αυτοί οι δολοφόνοι ήταν πνευματικοί, «χωρίς περιτομή» πνευματικοί της καρδιάς.

Η συμβολική καρδιά αποτελεί το πνευματικό εσωτερικό ενός ατόμου, που αποτελείται από λογικές που συνοδεύονται από λόγια και ενέργειες (καλές ή κακές). Ο Ιησούς Χριστός εξήγησε με σαφήνεια τι κάνει καθαρό ή ακάθαρτο πρόσωπο, λόγω της κατάστασης της καρδιάς του: "Ωστόσο, καθετί που βγαίνει από το στόμα προέρχεται από την καρδιά, και αυτά είναι που μολύνουν τον άνθρωπο. Παραδείγματος χάρη, από την καρδιά βγαίνουν πονηροί συλλογισμοί: φόνοι, μοιχείες, σεξουαλική ανηθικότητα, κλοπές, ψευδομαρτυρίες, βλασφημίες. Αυτά είναι που μολύνουν τον άνθρωπο· αλλά το να γευματίσει ο άνθρωπος με άπλυτα χέρια* δεν τον μολύνει" (Κατά Ματθαίον 15:18-20). Ο Ιησούς Χριστός περιγράφεται ένα ανθρώπινο ον σε μια κατάσταση πνευματική χωρίς περιτομή, με την κακή συλλογιστική που τον κάνει ακάθαρτο και δεν είναι κατάλληλα για τη ζωή (βλέπε Παροιμίες 4: 23). "Ο αγαθός άνθρωπος βγάζει από τον αγαθό θησαυρό του αγαθά πράγματα, ενώ ο πονηρός άνθρωπος βγάζει από τον πονηρό θησαυρό του πονηρά πράγματα" (Ματθαίος 12:35). Στο πρώτο μέρος της δήλωσης του Ιησού Χριστού περιγράφει ένα ανθρώπινο ον που έχει μια πνευματικά περιτονωμένη.

Ο Απόστολος Παύλος κατανόησε επίσης αυτό το σημείο διδασκαλίας από τον Μωυσή, και στη συνέχεια από τον Ιησού Χριστό. Η πνευματική περιτομή είναι η υπακοή στο Θεό και στη συνέχεια να του Υιού του Ιησού Χριστού: "Στην πραγματικότητα, η περιτομή ωφελεί μόνο αν τηρείς τον νόμο· αλλά αν είσαι παραβάτης του νόμου, η περιτομή σου έχει γίνει μη περιτομή. 26 Αν λοιπόν ένας απερίτμητος τηρεί τις δίκαιες απαιτήσεις του Νόμου, δεν θα υπολογιστεί η μη περιτομή του ως περιτομή; Και ο σωματικά απερίτμητος, εφαρμόζοντας τον Νόμο, θα κρίνει εσένα ο οποίος είσαι παραβάτης του νόμου παρότι έχεις τον γραπτό του κώδικα και την περιτομή. Διότι Ιουδαίος δεν είναι εκείνος που είναι εξωτερικά Ιουδαίος, και η περιτομή δεν είναι κάτι εξωτερικό, στη σάρκα. Ιουδαίος είναι εκείνος που είναι εσωτερικά Ιουδαίος, και η περιτομή του είναι η περιτομή της καρδιάς μέσω πνεύματος και όχι μέσω γραπτού κώδικα. Ο έπαινος αυτού του ατόμου έρχεται από τον Θεό, όχι από ανθρώπους" (Ρωμαίους 2:25-29).

Ο πιστός χριστιανός δεν είναι πλέον στο πλαίσιο του νόμου δόθηκε στον Μωυσή, και ως εκ τούτου δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να ασκούν σωματική περιτομή, όπως η Αποστολική διάταγμα γραμμένο στις Πράξεις 15:19,20,28,29. Αυτό επιβεβαιώνεται από αυτό που γράφτηκε με έμπνευση από τον Απόστολο Παύλο: "Διότι ο Χριστός είναι το τέλος του Νόμου, ώστε όποιος εκδηλώνει πίστη να έχει δικαιοσύνη" (Ρωμαίους 10:4). "Ήταν κάποιος ήδη περιτμημένος όταν κλήθηκε; Ας μην προσπαθεί να απαλείψει την περιτομή του. Κλήθηκε κάποιος ενώ ήταν απερίτμητος; Ας μην περιτέμνεται. Η περιτομή δεν έχει καμιά σημασία και η μη περιτομή δεν έχει καμιά σημασία· αυτό που έχει σημασία είναι η τήρηση των εντολών του Θεού" (1 Κορινθίους 7:18,19). Από εδώ και πέρα, ο χριστιανός πρέπει να έχει πνευματική περιτομή, δηλαδή, υπακούει στον Ιεχωβά Θεό και έχει πίστη στη θυσία του Χριστού (Ιωάννης 3:16,36).

Όποιος ήθελε να συμμετάσχει στο Πάσχα έπρεπε να περιτριχτεί. Επί του παρόντος, Christian (ανεξάρτητα από την ελπίδα τους (ουράνια ή επίγεια)), πρέπει να έχουν την πνευματική περιτομή της καρδιάς πριν από το φαγητό το άζυμο ψωμί και πίνετε το ποτήρι, την επέτειο του θανάτου του Χριστού: "Πρώτα ας επιδοκιμάζει ο άνθρωπος τον εαυτό του ύστερα από λεπτομερή εξέταση, και μόνο τότε ας τρώει από το ψωμί και ας πίνει από το ποτήρι" (1 Κορινθίους 11:28 συγκρίνετε με την Έξοδος 12:48 (Πάσχα)).

3 - Η διαθήκη του νόμου μεταξύ του Θεού και του λαού του Ισραήλ

"Προσέξτε να μην ξεχάσετε τη διαθήκη του Ιεχωβά του Θεού σας την οποία έκανε με εσάς, και μη φτιάξετε για τον εαυτό σας γλυπτή εικόνα, τη μορφή οποιουδήποτε πράγματος σας απαγόρευσε ο Ιεχωβά ο Θεός σας"

(Δευτερονόμιο 4:23)

Ο μεσολαβητής αυτής της διαθήκης είναι ο Μωυσής: "Εκείνον τον καιρό ο Ιεχωβά με πρόσταξε να σας διδάξω διατάξεις και δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες πρέπει να τηρείτε στη γη όπου θα μπείτε για να την πάρετε στην κατοχή σας" (Δευτερονόμιο 4:14). Αυτή η διαθήκη είναι στενά συνδεδεμένη με τη διαθήκη της περιτομής, που είναι το σύμβολο της υπακοής στον Θεό (Δευτερονόμιο 10:16 συγκρίνετε με τους Ρωμαίους 2: 25-29). Η συμμαχία αυτή έληξε μετά την έλευση του Μεσσία: "Αυτός θα διατηρήσει τη διαθήκη σε ισχύ για τους πολλούς επί μία εβδομάδα· στο μισό της εβδομάδας θα κάνει να πάψει η θυσία και η προσφορά δώρων" (Δανιήλ 9: 27). Η συμμαχία αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο συμβόλαιο, σύμφωνα με την προφητεία του Ιερεμία: "Δείτε! Έρχονται ημέρες», δηλώνει ο Ιεχωβά, «κατά τις οποίες θα κάνω με τον οίκο του Ισραήλ και με τον οίκο του Ιούδα νέα διαθήκη. Αυτή δεν θα είναι σαν τη διαθήκη την οποία έκανα με τους προπάτορές τους την ημέρα που τους έπιασα από το χέρι για να τους βγάλω από τη γη της Αιγύπτου, “τη διαθήκη μου την οποία παραβίασαν, μολονότι εγώ ήμουν ο πραγματικός τους κύριος”, δηλώνει ο Ιεχωβά" (Ιερεμία 31:31,32).

Ο σκοπός του Νόμου που δόθηκε στο Ισραήλ ήταν να προετοιμάσει τον λαό για την έλευση του Μεσσία. Ο νόμος έχει διδάξει την ανάγκη για απελευθέρωση από την αμαρτωλή κατάσταση της ανθρωπότητας (εκπροσωπούμενη από τον λαό του Ισραήλ): "Γι’ αυτό, όπως μέσω ενός ανθρώπου μπήκε η αμαρτία στον κόσμο και μέσω της αμαρτίας ο θάνατος, και έτσι ο θάνατος απλώθηκε σε όλους τους ανθρώπους, επειδή όλοι είχαν αμαρτήσει—. Διότι η αμαρτία υπήρχε στον κόσμο πριν από τον Νόμο, αλλά όταν δεν υπάρχει νόμος δεν καταλογίζεται αμαρτία σε κανέναν" (Ρωμαίους 5:12,13). Ο νόμος του Θεού έχει δώσει ουσία στην αμαρτωλή κατάσταση της ανθρωπότητας. Έφερε στο φως την αμαρτωλή κατάσταση όλης της ανθρωπότητας: "Τι θα πούμε λοιπόν; Είναι ο Νόμος αμαρτία; Ασφαλώς όχι! Στην πραγματικότητα, δεν θα είχα μάθει τι είναι αμαρτία αν δεν υπήρχε ο Νόμος. Για παράδειγμα, δεν θα ήξερα τι είναι ανάρμοστη επιθυμία αν ο Νόμος δεν έλεγε: «Δεν πρέπει να επιθυμήσεις». Αλλά η αμαρτία, βρίσκοντας αφορμή από την εντολή, παρήγαγε μέσα μου κάθε είδους επιθυμία, γιατί χωρίς νόμο η αμαρτία ήταν νεκρή. Κάποτε εγώ ήμουν ζωντανός χωρίς νόμο. Αλλά όταν ήρθε η εντολή, η αμαρτία επανήλθε στη ζωή, εγώ όμως πέθανα. Και διαπίστωσα ότι η εντολή που επρόκειτο να οδηγήσει στη ζωή οδηγούσε στον θάνατο. Διότι η αμαρτία, βρίσκοντας αφορμή από την εντολή, με παραπλάνησε και μέσω αυτής με θανάτωσε. Επομένως, ο Νόμος αυτός καθαυτόν είναι άγιος, και η εντολή άγια, δίκαιη και καλή" (Ρωμαίους 7:7-12). Ως εκ τούτου ο νόμος ήταν ένας εκπαιδευτής που οδηγεί στον Χριστό: "Ο Νόμος λοιπόν έγινε ο παιδαγωγός μας που οδήγησε στον Χριστό, ώστε να ανακηρυχτούμε δίκαιοι μέσω πίστης. Αλλά τώρα που έχει έρθει η πίστη, δεν είμαστε πια κάτω από παιδαγωγό" (Γαλάτες 3:24,25). Ο τέλειος νόμος του Θεού έδειξε την αναγκαιότητα της θυσίας που οδηγεί στη λύτρωση του ανθρωπίνου λόγω της πίστης του (όχι τα έργα του νόμου). Αυτή η θυσία ήταν αυτή του Χριστού: "Ακριβώς όπως ο Γιος του ανθρώπου ήρθε, όχι για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του ως λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς" (Ματθαίος 20:28).

Παρόλο που ο Χριστός είναι το τέλος του νόμου, το γεγονός παραμένει ότι επί του παρόντος εξακολουθεί να έχει μια προφητική αξία που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τη σκέψη του Θεού (μέσω του Ιησού Χριστού) σχετικά με το μέλλον: "Διότι εφόσον ο Νόμος αποτελεί σκιά των καλών μελλοντικών πραγμάτων, αλλά όχι την ίδια την ουσία των πραγμάτων" (Εβραίους 10:1; 1 Κορινθίους 2:16). Είναι ο Ιησούς Χριστός που θα κάνει αυτά τα "καλά πράγματα" να γίνουν πραγματικότητα: "Αυτά είναι σκιά των μελλοντικών πραγμάτων, αλλά η πραγματικότητα ανήκει στον Χριστό" (Κολοσσαείς 2:17).

4 - Η νέα διαθήκη μεταξύ του Θεού και του Ισραήλ του Θεού

"Όσο για όλους όσους περπατούν εύτακτα σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα διαγωγής, ας είναι πάνω τους ειρήνη και έλεος, ναι, στον Ισραήλ του Θεού"

(Γαλάτες 6:16)

Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μεσολαβητής του νέου συμφώνου: "Διότι υπάρχει ένας Θεός, και ένας μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, ένας άνθρωπος, ο Χριστός Ιησούς" (1 Τιμόθεο 2:5). Αυτή η "νέα διαθήκη" πληρούσε την προφητεία του Ιερεμίας 31:31,32. 1 Τιμόθεο 2:5 αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στη θυσία του Χριστού (Ιωάννης 3:16). Το "Ισραήλ του Θεού" αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη χριστιανική εκκλησία. Παρ 'όλα αυτά, ο Ιησούς Χριστός έδειξε ότι αυτός ο "Ισραήλ του Θεού" θα είναι στον ουρανό και επίσης στη γη.

«Ισραήλ του Θεού» ουράνια αποτελείται 144000, Νέα Ιερουσαλήμ, η πρωτεύουσα θα εισρεύσουν όπου η εξουσία του Θεού ήρθε από τον ουρανό στη γη (Αποκάλυψη 7: 3-8, ουράνια πνευματική του Ισραήλ αποτελείται από 12 φυλές 12000 = 144000): "Είδα επίσης την άγια πόλη, τη Νέα Ιερουσαλήμ, να κατεβαίνει από τον ουρανό, από τον Θεό, και να είναι ετοιμασμένη σαν νύφη στολισμένη για τον σύζυγό της" (Αποκάλυψη 21: 2).

«Ισραήλ του Θεού» γήινος αποτελείται από ανθρώπους που θα ζήσουν στο μέλλον επίγειο παράδεισο, που ορίζεται από τον Ιησού Χριστό ως τις 12 φυλές του Ισραήλ που θα κριθεί: "Ο Ιησούς τούς είπε: «Αληθινά σας λέω: Στην αναδημιουργία, όταν ο Γιος του ανθρώπου καθίσει στον ένδοξο θρόνο του, εσείς που με ακολουθήσατε θα καθίσετε σε 12 θρόνους και θα κρίνετε τις 12 φυλές του Ισραήλ" (Ματθαίος 19:28). Αυτό το γήινο πνευματικό Ισραήλ περιγράφεται επίσης στην προφητεία των κεφαλαίων 40-48 του Ιεζεκιήλ.

Σήμερα, το Ισραήλ του Θεού αποτελείται από πιστούς χριστιανούς που έχουν ουράνιες ελπίδες και χριστιανούς που έχουν ελπίδα επί της γης (Αποκάλυψη 7:9-17).

Το βράδυ του εορτασμού του τελευταίου Πάσχα, ο Ιησούς Χριστός γιόρτασε τη γέννηση της νέας αυτής συμμαχίας με τους πιστούς αποστόλους που ήταν μαζί του: «Και πήρε το ψωμί, έδωσε χάρη, το έσπασε και το έδωσε σε αυτούς, λέγοντας: "Επίσης, πήρε ένα ψωμί, έκανε μια ευχαριστήρια προσευχή, το έσπασε και τους το έδωσε λέγοντας: «Αυτό σημαίνει το σώμα μου, το οποίο θα δοθεί για χάρη σας. Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου». Το ίδιο έκανε και με το ποτήρι, αφού δείπνησαν, λέγοντας: «Αυτό το ποτήρι σημαίνει τη νέα διαθήκη που έχει ως βάση το αίμα μου, το οποίο θα χυθεί για χάρη σας" (Λουκάς 22:19,20).

Αυτή η νέα διαθήκη αφορά όλους τους πιστούς χριστιανούς, ανεξάρτητα από την «ελπίδα» τους (ουράνιος ή γήινος). Αυτή η νέα διαθήκη είναι στενά συνδεδεμένη με την «πνευματική περιτομή της καρδιάς» (Ρωμαίους 2:25-29). Επί του παρόντος, Christian (ανεξάρτητα από την ελπίδα τους (ουράνια ή επίγεια)), πρέπει να έχουν την πνευματική περιτομή της καρδιάς πριν από το φαγητό το άζυμο ψωμί και πίνετε το ποτήρι, την επέτειο του θανάτου του Χριστού: "Πρώτα ας επιδοκιμάζει ο άνθρωπος τον εαυτό του ύστερα από λεπτομερή εξέταση, και μόνο τότε ας τρώει από το ψωμί και ας πίνει από το ποτήρι" (1 Κορινθίους 11:28).

5 - Η συμμαχία για ένα βασίλειο: ανάμεσα στον Ιεχωβά και τον Ιησού Χριστό και ανάμεσα στον Ιησού Χριστό και τους 144.000

"Εσείς είστε που έχετε παραμείνει προσκολλημένοι σε εμένα κατά τις δοκιμασίες μου· και εγώ κάνω διαθήκη με εσάς, όπως ο Πατέρας μου έχει κάνει διαθήκη με εμένα, για μια βασιλεία, ώστε να τρώτε και να πίνετε στο τραπέζι μου στη Βασιλεία μου και να καθίσετε σε θρόνους για να κρίνετε τις 12 φυλές του Ισραήλ"

(Λουκάς 22:28-30)

Η συμμαχία για ένα βασίλειο έγινε την ίδια νύχτα που ο Ιησούς Χριστός γιόρτασε τη γέννηση της νέα διαθήκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δύο πανομοιότυπες συμμαχίες. Η διαθήκη για μια βασιλεία είναι μεταξύ του Ιεχωβά και τον Ιησού Χριστό και, στη συνέχεια, μεταξύ του Ιησού Χριστού και οι 144.000 που θα κυβερνήσει στον ουρανό σαν βασιλιάδες και ιερείς (Αποκάλυψη 5:10; 7:3-8; 14:1- 5).

Η διαθήκη για ένα βασίλειο που έγινε ανάμεσα στον Θεό και τον Χριστό είναι μια επέκταση της διαθήκης που έκανε ο Θεός, με τον Βασιλιά Δαβίδ και τη βασιλική του δυναστεία. Η συμμαχία για ένα βασίλειο είναι μια υπόσχεση του Θεού σχετικά με τη μονιμότητα της βασιλικής γραμμής του Δαβίδ. Ο Ιησούς Χριστός είναι και ο απόγονος του βασιλιά Δαβίδ, στη γη, και ο βασιλιάς εγκατασταθεί από τον Ιεχωβά (1914), σε εκπλήρωση της διαθήκης για ένα Βασίλειο (2 Σαμουήλ 7:12-16 ; Matthew 1:1-16 ; Λουκάς 3:23-38 ; Ψαλμοί 2).

Η συμμαχία για ένα βασίλειο μεταξύ του Ιησού Χριστού και των αποστόλων του και κατ 'επέκταση με την ομάδα των 144.000, είναι στην πραγματικότητα μια υπόσχεση της ουράνιας γάμου, η οποία θα λάβει χώρα λίγο πριν από τη μεγάλη θλίψη: "Ας χαιρόμαστε και ας αγαλλόμαστε και ας του δώσουμε δόξα, επειδή έχει έρθει η ώρα για τον γάμο του Αρνιού και η γυναίκα του έχει ετοιμαστεί. Ναι, της δόθηκε να φορέσει λαμπρό, καθαρό, εκλεκτό λινό ύφασμα—γιατί το εκλεκτό λινό ύφασμα αντιπροσωπεύει τις δίκαιες πράξεις των αγίων" (Αποκάλυψη 19:7,8). Ψαλμός 45 περιγράφει προφητικά αυτό το παραδεισένιο γάμο του Βασιλιά Ιησού Χριστού και της βασιλικής συζύγου του, της Νέας Ιερουσαλήμ (Αποκάλυψη 21:2).

Από αυτό το γάμο γεννήθηκαν επίγειο πρίγκιπες, που θα είναι τα γήινα εκπρόσωποι του ουράνιου βασιλική εξουσία της Βασιλείας του Θεού: "Οι γιοι σου θα πάρουν τη θέση των προπατόρων σου. Θα τους διορίσεις άρχοντες σε όλη τη γη" (Ψαλμοί 45:16; Ησαΐας 32:1,2).

Οι αιώνιες ευλογίες της νέας διαθήκης και τη διαθήκη για μια Βασιλείου, εκπλήρωσε τον Αβραάμ διαθήκη που ευλογεί όλα τα έθνη, και για την αιωνιότητα. Η υπόσχεση του Θεού είναι πλήρως ολοκληρωμένος: "και βασίζεται σε μια ελπίδα αιώνιας ζωής την οποία ο Θεός, που δεν μπορεί να πει ψέματα, υποσχέθηκε πριν από πάρα πολύ καιρό" (Τίτον 1:2).

SOLA SCRIPTURA

SOLA SCRIPTURA

 Βίβλος Online

Βίβλος σε πολλές γλώσσες

Οι σύνδεσμοι (με μπλε χρώμα) στη γλώσσα της επιλογής σας σάς κατευθύνουν σε άλλο άρθρο γραμμένο στην ίδια γλώσσα. Αυτά που είναι γραμμένα στα αγγλικά, σας κατευθύνουν σε ένα άρθρο στα αγγλικά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε επίσης να επιλέξετε από τρεις άλλες γλώσσες: ισπανικά, πορτογαλικά και γαλλικά.

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch 

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands 

Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti 

ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Türk  العربية  فارسی  עברי 

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски 

 हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의

Tagalog  Indonesia  Jawa

 

"Διότι το όραμα μένει για τον προσδιορισμένο καιρό του,σπεύδει προς το τέλος του και δεν θα πει ψέματα. Ακόμη και αν καθυστερήσει, συνέχισε να το προσμένεις! Διότι οπωσδήποτε θα βγει αληθινό. Δεν θα αργήσει!"

(Αβακκούκ 2: 3)

Αυτό το μήνυμα είναι ειδικά γραμμένο για τους «βοσκούς» των διαφόρων εκκλησιών ή χριστιανικών εκκλησιών, αλλά και για τους πιστούς άλλων μη χριστιανικών θρησκειών

Ο σκοπός αυτής της ιστοσελίδας της Βίβλου είναι να ενθαρρύνει τους αναγνώστες να συνεχίσουν να "περιμένουν" την Ημέρα του Ιεχωβά. Είναι σημαντικό να ομοσπονδιαστούν οι ειλικρινείς προσπάθειές μας, πέρα ​​από τις διαφορές των χριστιανικών θρησκευτικών απόψεων για να μας προετοιμάσουν για αυτή την Ημέρα. Όπως είναι γραμμένο στο Amos 5:18 (Βίβλος): "Αλίμονο σε εκείνους που λαχταρούν την ημέρα του Ιεχωβά! Τι θα σημάνει λοιπόν η ημέρα του Ιεχωβά για εσάς; Θα είναι σκοτάδι και όχι φως". Αυτή η μέρα πρέπει να φοβηθούμε (Ζεφαγιάν 1:14-18).

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε μια θαρραλέα και θετική στάση. Στο Αμπακκούκ, μιλάμε για μια "προσδοκία της ημέρας του Ιεχωβά", που πρέπει να είναι αυτή του "παρατηρητής" με μια ματιά προς τον ορίζοντα. Ο Ιησούς Χριστός χρησιμοποίησε αυτήν την εικόνα: "Επομένως, να είστε σε εγρήγορση, επειδή δεν γνωρίζετε ποια ημέρα έρχεται ο Κύριός σας" (Ματθαίος 24:42 · 25:13). Ιησούς Χριστός δοξασμένο, έχει καταστήσει σαφές ότι η έλλειψη εγρήγορσης θα είναι μοιραία: "Να θυμάσαι λοιπόν αυτά που έλαβες και άκουσες, και συνέχισε να τα τηρείς, και μετανόησε. Ασφαλώς, αν δεν ξυπνήσεις, θα έρθω σαν κλέφτης, και δεν θα καταλάβεις ποια ώρα θα έρθω εναντίον σου" (Αποκάλυψη 3: 3).

Εάν δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την "αυτή την ημέρα και αυτή την ώρα", υπάρχουν αρκετές βιβλικές πληροφορίες που μας επιτρέπουν να προετοιμαζόμαστε εκ των προτέρων και να κατανοούμε εγκαίρως τον «χρόνο» της ερχόμενης του Βασιλέα Ιησού Χριστού (Τι να κάνετε;). Η ακριβής εξέταση της παρούσας εκπλήρωσης των προφητειών μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η μέρα είναι πολύ κοντά (The King Jesus Christ; The Two Kings; Gog of Magog). Πρέπει να εξετάσουμε αυτή την προσδοκία για την προετοιμασία μας ως έκφραση της θείας υπομονή:  "Ο Ιεχωβά δεν αργοπορεί όσον αφορά την υπόσχεσή του, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά είναι μακρόθυμος μαζί σας επειδή δεν θέλει να καταστραφεί κανείς αλλά όλοι να φτάσουν σε μετάνοια" (2 Πέτρου 3:9) (Βασική Διδασκαλία της Βίβλου (Απαγορεύεται στη Βίβλο)).

Αυτή η προσδοκία είναι μια θεία ευλογία για μας, για εκείνους που αγαπάμε και τον γείτονά μας γενικότερα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε με ακρίβεια τι είναι αυτή η προετοιμασία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά η μεγάλη θλίψη. Εάν αυτές οι οδηγίες είναι γραμμένες στη Βίβλο, είναι για εμάς να τα χρησιμοποιήσουμε (Be Prepared; Christian Community).

Στη Βίβλο περιγράφονται οι γήινες ευλογίες της Βασιλείας του Θεού (The Release). Μπορούμε να καταλάβουμε πώς η κυβέρνηση θα αναστάσεις στη γη (The Heavenly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Welcoming of the Resurrected Ones; The Allotted Place of the Resurrected Ones). Μπορούμε να κατανοήσουμε πώς θα οργανωθεί η ίδια η διοίκηση (The Earthly Administration of the Kingdom of God; The Prince; The Priest). Ναι, όλες αυτές οι ευλογίες εμφανίζονται στη Βίβλο για να μας ενθαρρύνουν, να ενισχύσουμε την πίστη μας. Αυτή η βιβλική γνώση ανήκει στον Ιεχωβά, ανήκει στον Ιησού Χριστό, γιατί είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή: «Για» που έχει γνωρίσει το μυαλό του Ιεχωβά, να αναθέσει "Διότι «ποιος έχει γνωρίσει τον νου του Ιεχωβά, ώστε να τον διδάξει;" Εμείς όμως έχουμε τον νου του Χριστού" (1 Κορινθίους 2:16).

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα αυτή την ελεύθερη βιβλική γνώση, όχι μόνο για την προσωπική πίστη σας, αλλά και για όσους αγαπάτε εσάς. Εάν είστε θρησκευτικός ηγέτης, βοσκός, πάστορας ή ιερέας, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη διδασκαλία για να ενισχύσετε την πίστη εκείνων που είναι υπό την ευθύνη σας για να τους επιτρέψετε όχι μόνο να επιβιώσετε από τη μεγάλη δοκιμασία αλλά και για να απολαύσετε τις αιώνιες ευλογίες της Βασιλείας του Θεού: "Ο ίδιος ο Θεός θα είναι μαζί τους.  Θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πια, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος δεν θα υπάρχουν πια. Τα παλιά έχουν παρέλθει" (Αποκάλυψη 21: 3,4, Ματθαίος 10:8β, Ιωάννης 21:15-17) (The Good News; The Great Crowd; In Congregation). Ο Θεός του Ιεχωβά να ευλογεί καθαρές καρδιές μέσω του Χριστού. Αμήν (Ιωάννης 13: 10).

Ο ιστότοπος διατίθεται μόνο στα αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και γαλλικά. Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον από την εκκλησία σας που γνωρίζει μία από αυτές τις γλώσσες να μεταφράσει πληροφορίες της Αγίας Γραφής που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Αν θέλετε να εκφράσετε τον εαυτό σας, εάν έχετε ερωτήσεις ή για άλλους λόγους, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τον ιστότοπο ή το λογαριασμό του στο Twitter.

Η μνήμη του θανάτου του Χριστού

ΓΙΑΤΙ

Τι να κάνετε;

Βιβλική διδασκαλία

Κύριο μενού (Αγγλικά)

Share this page