Biblia online

Biblia în mai multe limbi

Link-urile (în albastru), în limba aleasă, vă direcționează către un alt articol scris în aceeași limbă. Cei scrise în limba engleză vă direcționează către un articol în limba engleză. În acest caz, puteți alege și alte trei limbi: spaniolă, portugheză și franceză.

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands

 Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti

עברי  ייִדיש  ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan اردو  Türk  العربية  فارسی     

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски                 

Hausa  Swahili  Afrikaans  Igbo  isiXhosa  Yorùbá  Zulu  አማርኛ  Malagasy  Soomaali

   हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의

Tagalog  Indonesia  Malaysia  Jawa  Myanmar

DE CE ?

Promisiunea Dumnezeu

Viața veșnică

Ce sa fac?

Meniu principal (in engleza)

Comemorarea morții lui Hristos

"Căci Cristos, paștele nostru, a fost jertfit"

(1 Corinteni 5 :7)

Vă rugăm să faceți clic pe link pentru a vedea videoclipul care rezumă articolul

Metoda biblică pentru determinarea datei celebrării amintirii morții lui Isus Hristos este aceeași cu cea a Paștilor din Biblie. 14 Nisan (luna calendarului biblic), a paisprezecea zi, din luna nouă (fiind prima zi a lunii Nisan): „În prima lună, în a paisprezecea zi a lunii, seara, să mâncați turte nedospite până în seara zilei a douăzeci și una a lunii"(Exodul 12:18). „Seara” corespunde începutului zilei de 14 Nisan. În Biblie, ziua începe după apusul soarelui, „seara” („Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi” (Geneza 1:5)). Aceasta înseamnă că atunci când o tabelul astronomică lunară menționează o lună plină, 8 aprilie sau o lună nouă pe 23 aprilie, aceasta este perioada dintre cele două seri din 7 și 22 aprilie, după apus de soare și înainte de răsăritul soarelui, pe 8 și 23 aprilie, când se schimbă luna (http://pgj.pagesperso-orange.fr/calendar.htm (în franceză)).

Psalmul 81:1-3 (al Bibliei) ne permite să înțelegem, fără îndoială, că prima zi a lunii noi este dispariția completă a lunii: „Sunați din corn la lună nouă, la lună plină, pentru ziua sărbătorii noastre!". Pe baza acestui calcul, data comemorării morții lui Iisus Hristos va fi marți, 12 aprilie 2022, după apusul soarelui.

Acest text (Psalmii 81:1-3) menționează poetic „luna nouă” de la data 1 Etanim (Tishri) când a fost suflat cornul (Numeri 10:10; 29:1). Este „luna plină” a 15 Etanim (Tishri), timpul bucuriei „sărbătoare” (vezi versetele 1,2 și Deuteronom 16:15). Pe baza tabelului astronomic lunar, observația este următoarea: Atunci când considerăm că luna nouă este dispariția completă (fără luna semilună), în toate cazurile, 15 din luna lunară se încadrează ambele în perioada primei "luna plină" observabile și a "luna plină" astronomice. În cazul în care considerăm că luna nouă ar fi observarea primei semilune (ca prima zi a lunii), în cele mai multe cazuri, prima lună plină observabilă și luna plină astronomică, corespund noaptea de 12, 13 sau 14 a lunii și, mai rar, a 15-a a lunii. Acest lucru înseamnă că, în acest caz, că în ziua de 15 a lunii, în aproape toate cazurile, luna își începe faza descendentă (nu mai este luna plină observabilă)... În consecință, fără nicio îndoială, prima zi a lunii, ca lună nouă, este dispariția completă a lunii (și nu apariția primei semilune), conform Bibliei (Psalmul 81:1-3).

 

Paștele este modelul pentru celebrarea memoriului morții lui Hristos: "fiindcă acestea sunt o umbră a lucrurilor viitoare, dar realitatea este a lui Cristos" (Coloseni 2:17). “De fapt, deoarece Legea este doar o umbră a lucrurilor bune viitoare, dar nu realitatea acestor lucruri” (Evrei 10:1) (The Reality of the Law).

Numai cei circumcisi puteau să sărbătorească Paștele: “Dacă un locuitor străin locuiește la tine și vrea să țină Paștele pentru Iehova, toți cei de sex bărbătesc din casa lui să fie circumciși. Numai atunci va putea să se apropie să-l țină. Să devină ca un israelit din naștere. Dar niciun necircumcis nu poate să mănânce din el” (Exodul 12:48).

Creștinii nu mai sunt obligați de circumcizie fizică, prin urmare circumcizia spirituală a inimii este necesară pentru Memorial, definit de Legea Mosaicului: “Să vă circumcideți inima, înlăturându-i prepuțul, și să nu vă mai înțepeniți gâtul” (Deuteronomul 10:16).

Apostolul Pavel explică cu exactitate ce reprezintă circumcizie spiritual al inimii: “De fapt, circumcizia este de folos numai dacă respecți legea, dar, dacă încalci legea, circumcizia ta devine necircumcizie.  Dacă însă un necircumcis respectă cerințele drepte ale Legii, nu va fi socotită necircumcizia lui drept circumcizie?  Astfel, îndeplinind Legea, acest necircumcis care este așa din naștere te va judeca pe tine, care, deși ai codul ei scris și circumcizia, încalci legea.  Căci iudeu nu este cel ce e așa pe dinafară și circumcizie nu este cea dinafară, din carne,  ci iudeu este cel ce e așa pe dinăuntru, iar circumcizia lui este aceea a inimii, prin spirit și nu printr-un cod scris. Lauda acestuia vine nu de la oameni, ci de la Dumnezeu” (Romani 2:25-29) (Învățătura de bază a Bibliei). Circumcizia spirituală a inimii corespunde supunerii față de Dumnezeu și Fiul Său Isus Hristos. El își exercită credința în jertfa lui Hristos pentru iertarea păcatelor.

Necircumcisia spirituală a inimii este exact opusul, neascultarea față de Dumnezeu și față de Hristos: “Oameni încăpățânați, cu inima și cu urechile necircumcise, voi întotdeauna vă împotriviți spiritului sfânt. Așa cum au făcut strămoșii voștri, așa faceți și voi!  Pe care dintre profeți nu i-au persecutat strămoșii voștri? Da, i-au omorât pe cei care au anunțat dinainte venirea Celui drept, ai cărui trădători și ucigași sunteți voi acum,  voi, care ați primit Legea transmisă prin îngeri, dar n-ați respectat-o” (Faptele 7:51-53) (Învățătura de bază a Bibliei (este interzisă în Biblie)).

Circumcizia spirituală a inimii este necesară pentru participarea la memorialul morții lui Hristos: “Mai întâi, fiecare să se examineze cu atenție dacă într-adevăr corespunde, și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar” (1 Corinteni 11:28).

Auto-examinarea este o examinare a conștiinței pentru a vedea dacă avem un comportament bun înaintea lui Dumnezeu și a Fiului Său Isus Hristos, înainte de a participa la Memorialul morții lui Hristos. Trebuie să ne examinăm pentru a vedea dacă avem o conștiință clară (1 Timotei 3: 9).

Isus Hristos îi recomandă discipolilor săi credincioși, fie că se află speranța lor cerească sau pământească, să se "hrănească asupra lui" pentru a obține viața veșnică:

"Eu sunt pâinea vieții. Strămoșii voștri au mâncat mana în pustiu și tot au murit. Aceasta este pâinea care coboară din cer, pentru ca oricine să mănânce din ea și să nu moară. Eu sunt pâinea vie care a coborât din cer. Dacă cineva mănâncă din pâinea aceasta va trăi pentru totdeauna. Și pâinea pe care o voi da eu pentru viața lumii este carnea mea“. Iudeii au început să se certe unii cu alții, zicând: „Cum ne poate da omul acesta carnea lui s-o mâncăm?“ Isus le-a zis: „Foarte adevărat vă spun: Dacă nu mâncați carnea Fiului omului și nu beți sângele lui, nu aveți viață în voi înșivă. Cine se hrănește cu carnea mea și bea sângele meu are viață veșnică și eu îl voi învia în ziua din urmă, deoarece carnea mea este adevărata hrană și sângele meu este adevărata băutură. Cine se hrănește cu carnea mea și bea sângele meu rămâne în unitate cu mine și eu în unitate cu el. Așa cum Tatăl, care trăiește, m-a trimis, iar eu trăiesc datorită Tatălui, așa și cine se hrănește din mine va trăi datorită mie. Aceasta este pâinea care a coborât din cer. Nu este ca atunci când strămoșii voștri au mâncat și totuși au murit. Cine se hrănește cu pâinea aceasta va trăi pentru totdeauna“ (Ioan 6:48-58) (Heavenly Resurrection; Earthly Resurrection; The Great Crowd).

Această participare este chiar o condiție necesară pentru viața veșnică: “Foarte adevărat vă spun: Dacă nu mâncați carnea Fiului omului și nu beți sângele lui, nu aveți viață în voi înșivă” (Ioan 6:53). Prin urmare, toți creștinii credincioși, indiferent de speranța lor, cerească sau pământească, trebuie să participe la pâinea și vinul Memorialului, este o poruncă a lui Hristos: "Așa cum Tatăl, care trăiește, m-a trimis, iar eu trăiesc datorită Tatălui, așa și cine se hrănește din mine va trăi datorită mie” (Ioan 6:57) (The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow); Jesus Christ the Only Path).

Memorialul morții lui Hristos trebuie să fie sărbătorit numai între creștinii credincioși, între "frați": "Așadar, frații mei, când vă întruniți ca să mâncați această cină, așteptați-vă unii pe alții” (1 Corinteni 11:33) (In Congregation).

Dacă doriți să participați la comemorarea morții lui Hristos și nu sunteți creștin, trebuie să fiți botezați, sincer dorindu-vă să respectați poruncile lui Hristos: "Duceți-vă deci și faceți discipoli din oamenii tuturor națiunilor, botezându-i în numele Tatălui, al Fiului și al spiritului sfânt, învățându-i să respecte+ tot ce v-am poruncit. Și iată că eu sunt cu voi în toate zilele până la încheierea sistemului" (Matei 28:19,20).

Cum să sărbătorim amintirea morții lui Isus Hristos?

"Continuați să faceți lucrul acesta în amintirea mea"

(Luca 22:19)

Comemorarea morții lui Isus Hristos trebuie să fie celebrată în același mod ca și paștele biblic, printre creștini credincioși, congregație sau de familie (Exodul 12: 48; Evrei 10: 1; Coloseni 2: 17; 1 Corinteni 11: 33 ). După celebrarea Paștelui, Isus Hristos a stabilit modelul pentru celebrarea ulterioară a amintirii morții sale (Luca 22: 12-18). Ei sunt în aceste pasaje biblice, evanghelii:

- Matei 26: 17-35.

- Marcu 14: 12-31.

- Luca 22: 7-38.

- Ioan capitolele 13-17.

După celebrarea Paștelui, Isus Hristos a înlocuit celebrarea cu o alta: comemorarea morții lui Hristos (Ioan 1: 29-36; Coloseni 2: 17; Evrei 10: 1).

În timpul acestei tranziții, Isus Hristos a spălat picioarele celor doisprezece apostoli. A fost o învățătură prin exemplul: a fi umili unul altuia (Ioan 13: 4-20). Cu toate acestea, acest eveniment nu ar trebui considerat un ritual de practicare înainte de comemorare (comparați Ioan 13:10 și Matei 15: 1-11). Cu toate acestea, povestea ne informează că, după aceea, Isus Hristos "a pus pe hainele sale exterioare". Prin urmare, trebuie să fim îmbrăcați în mod corespunzător (Ioan 13: 10a, 12 comparați cu Matei 22: 11-13). Apropo, pe locul executării lui Isus Hristos, soldații au luat hainele pe care le purta în acea seară. Explicația despre Ioan 19: 23,24 ne spune că Isus Hristos purta o "Dar cămașa era fără cusătură, fiind țesută de sus pe toată lungimea ei". Ostașii nici măcar nu îndrăzneau să-l rupă. Acest lucru ne face să înțelegem că Isus Hristos a purtat haine de calitate, în concordanță cu importanța evenimentului. Fără a stabili reguli nescrise în Biblie, vom exercita o judecată bună despre cum să ne îmbrăcăm (Evrei 5:14).

Isus Hristos a respins trădătorul Iuda Iscariot. Acest lucru arată că această ceremonie ar trebui să fie sărbătorită numai între creștini credincioși (Matei 26: 20-25; Marcu 14: 17-21; Ioan 13: 21-30; relatarea lui Luca nu este întotdeauna cronologică, ci într-o "ordine logică" (comparați Luke 22: 19-23 și Luca 1: 3 "de la început, pentru a le scrie într-o ordine logică"; 1 Corinteni 11: 28,33)).

Celebrarea comemorarii este descrisă cu o mare simplitate: „În timp ce mâncau, Isus a luat o pâine și, după ce a rostit o binecuvântare, a frânt-o și le-a dat-o discipolilor, zicând: „Luați, mâncați! Aceasta reprezintă corpul meu“. Apoi a luat și un pahar și, aducând mulțumiri, li l-a dat, zicând: „Beți toți din el,  căci acesta reprezintă «sângele legământului», sângele meu, care trebuie să fie vărsat în folosul multora pentru iertarea păcatelor. Dar vă spun că de acum înainte nicidecum nu voi mai bea din acest rod al viței până în ziua în care îl voi bea nou cu voi în regatul Tatălui meu“. La sfârșit, după ce au cântat cântări de laudă, au ieșit spre Muntele Măslinilor" (Matei 26:26-30). Isus Hristos a explicat motivul pentru această sărbătoare, semnificația sacrificiului său, ceea ce reprezintă pâinea nedospită, simbolul corpului său fără păcat și ceașca, simbolul sângelui său. El a cerut ca discipolii săi să sărbătorească amintirea morții sale în fiecare an, la 14 Nisan (luna calendaristică evreiască) (Luca 22:19).

Evanghelia lui Ioan ne informează despre învățătura lui Hristos după această sărbătoare, probabil de la Ioan 13:31 până la Ioan 16:30. După aceea, Isus Hristos a rostit o rugăciune care poate fi citită în capitolul 17 al lui Ioan. Matei 26:30, ne spune: „ÎLa sfârșit, după ce au cântat cântări de laudă, au ieșit spre Muntele Măslinilor“. Este probabil ca cântecul acestor laude să a avut loc după rugăciunea lui Isus Hristos.

Cum se face?

Trebuie să urmăm modelul lui Hristos. Sărbătoarea trebuie să fie organizată de o persoană, un bătrân, un pastor, un preot al congregației creștine. Dacă sărbătoarea are loc într-un cadru familial, este capul familiei creștine care trebuie să-l sărbătorească. Dacă nu există niciun bărbat, sora creștină care va organiza ceremonia ar trebui să fie aleasă dintre vârstnicii femei credincioși (Tit 2: 3). Va trebui să-și acopere capul (1 Corinteni 11: 2-6).

Unul care va organiza celebrarea, va decide cu privire la învățătura biblică cu această ocazie bazată pe povestea Evanghelii, probabil citind comentarea. O rugăciune finală adresată lui Iehova Dumnezeu va fi pronunțată. După care pot fi cântate laudele către Iehova Dumnezeu și în omagiu Fiului său Isus Hristos.

În ceea ce privește pâinea, tipul de cereale nu este menționată, cu toate acestea, trebuie să se facă fără drojdie (Cum să se pregătească pâine nedospită (video)). În ceea ce privește vinul, în unele țări este posibil ca creștinii credincioși să nu-l poată obține. În acest caz excepțional, bătrânii vor decide cum să o înlocuiască în modul cel mai potrivit pe baza Bibliei (Ioan 19:34). Isus Hristos a arătat că, în anumite situații excepționale, pot fi luate decizii excepționale și că mila lui Dumnezeu se va aplica în această circumstanță (Matei 12: 1-8).

Nu există nici o indicație biblică despre durata exactă a sărbătorii. Prin urmare, este cel care va organiza acest eveniment care va arăta o judecată bună, la fel cum Hristos a încheiat această întâlnire specială. Singurul punct biblic important despre calendarul acestui eveniment este: amintirea morții lui Isus Hristos trebuie să fie celebrată „îîntre cele două seri“: după apusul soarelui de 13 la 14 „Nisan“, și înainte de răsărit de soare. În acest moment, Isus Hristos a făcut această sărbătoare. Ioan 13:30 ne spune că atunci când Iuda Iscariot a plecat, cu puțin înainte de sărbătoare, "a fost noapte".

Iehova Dumnezeu a pus legea cu privire la celebrarea Paștelui: „Jertfa sărbătorii Paștelui să nu rămână peste noapte până dimineață“ (Exodul 34:25). De ce? Moartea mielului pascală trebuia să aibă loc "între cele două seri". Moartea lui Hristos, Mielul lui Dumnezeu, a fost decretat prin „hotărâre“, de asemenea, "între cele două seri", înainte de dimineață, „înainte de a cânta cocoșul“: „Atunci marele preot și-a sfâșiat veșmintele, zicând: „A blasfemiat! Ce nevoie mai avem de martori? Iată că acum ați auzit blasfemia!  66  Ce părere aveți?“ Ei au răspuns: „Este vrednic de moarte!“ (...) Și imediat a cântat cocoșul.  Atunci Petru și-a amintit de cuvintele pe care le spusese Isus: „Înainte să cânte cocoșul, mă vei renega de trei ori““ (Matei 26:65-75). Astfel, moartea mielului pascală, a fost urmat. prin moartea Mielului lui Dumnezeu, Isus Hristos, „prin decret“, „între cele două seri“ (Psalmul 94: 20 „în timp ce urzește nenorociri prin decrete“; Ioan 1: 29-36; Coloseni 2:17; Evrei 10: 1). Dumnezeu să binecuvânteze creștinii credincioși din întreaga lume prin Fiul Său Isus Hristos, amen.