Библията онлайн

Библията на няколко езика

Връзките (в синьо) на избрания от Вас език ви насочват към друга статия, написана на същия език. Сините връзки, написани на английски, ви насочват към статия на английски. В този случай можете да избирате от три други езика: испански, португалски и френски.

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands

 Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti

עברי  ייִדיש  ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی     

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски                 

Hausa  Swahili  Afrikaans  Igbo  isiXhosa  Yorùbá  Zulu  አማርኛ  Malagasy  Soomaali

   हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의

Tagalog  Indonesia  Malaysia  Jawa  Myanmar 

Споменът за смъртта на Христос

"Понеже вие сте без квас, след като Христос, нашата пасха, е принесен в жертва"

(1 Коринтяни 5:7)

Моля, кликнете върху връзката, за да видите резюмето на статията

Библейският метод за определяне на датата на честването на паметта на смъртта на Исус Христос е същият като този на „Пасхата на Библията“. 14-те Нисана (месец от библейския календар), четиринадесетия ден, от новолунието (който е първият ден на месеца Нисан): „От вечерта на четиринайсетия ден от първия месец до вечерта на двайсет и първия ден от този месец да ядете безквасни питки” (Изход 12:18). „Вечер“ съответства на началото на деня на 14 Нисан. В Библията денят започва след залез слънце, "вечерта" ("И беше вечер, и беше утро: първи ден" (Битие 1:5)). Това означава, че когато лунна астрономическа таблица споменава пълнолуние, 8 април или новолуние на 23 април, това е периодът между двете вечери на 7 и 22 април, след залез и преди изгрев на 8 и 23 април, когато луната се промени (http://pgj.pagesperso-orange.fr/calendar.htm (на френски)).

Псалм 81:1-3 (от Библията) ни позволява да разберем, без съмнение, че първият ден на новолунието е пълното изчезване на Луната: „Надуйте рога при новолуние, при пълнолуние, в деня на нашия празник!“. Въз основа на това изчисление датата на честването на смъртта на Исус Христос ще бъде вторник, 12 април 2022 г. след залез слънце.

Този текст (Псалми 81:1-3) поетично споменава „новолунието“ от датата на 1 Етаним (Тишри), когато рогът е бил издухан (Числа 10:10; 29:1). Това е "пълната луна" от 15 Итаним (Тишри), времето на радостния "празник" (виж стихове 1,2 и Второзаконие 16:15). Въз основа на лунната астрономическа таблица наблюдението е следното: Когато считаме, че новолунието е пълното му изчезване (без полумесец), във всички случаи 15-ият от лунния месец пада както в периодът на първото наблюдаемо пълнолуние и астрономическото пълнолуние. В случай, че считаме, че новолунието би било наблюдението на първата полумесец (като първия ден на месеца), в повечето случаи първата наблюдаема пълна луна и астрономическата пълна луна, съответства на нощ на 12, 13 или 14-то число на месеца и по-рядко 15-то число на месеца. Това означава, че в този случай, че на 15-ия месец на месеца, в почти всички случаи, Луната започва своята фаза на спускане (тя вече не е наблюдавана пълна луна)... Следователно, без никакво съмнение, Първият ден от месеца, като „новолуние“, е пълното изчезване на Луната (а не появата на първата полумесец), според Библията (Псалм 81:1-3).

Пасхата е моделът на божествените изисквания относно честването на паметника на смъртта на Христос : "защото тези неща са сянка на онова, което ще дойде, но самата действителност е Христос" (Колосяни 2:17). "Тъй като Законът представлява само сянка на бъдещите благословии, но не и самата им същност" (Евреи 10:1) (The Reality of the Law).

Обрязаният биха могли да отпразнува Пасхата : "И ако някой, който живее като пришелец сред вас, иска да празнува Пасхата в чест на Йехова, нека всички от мъжки пол в неговия дом да бъдат обрязани. Само тогава той може да дойде и да празнува Пасхата, и нека бъде като израилтянин по рождение. Но онзи, който не е обрязан, не бива да яде от агнето" (Изход 12:48).

християните вече не са подложени на задължението за физическо обрязване, затова духовното обрязване на сърцето е необходимо за възпоменанието на смъртта на Христос, определено от самия Мойсееви закон: "Обрежете сърцата си и вече не бъдете непокорни!" (Второзаконие 10:16).

Апостол Павел обяснява какво е духовното обрязване на сърцето: "Всъщност обрязването носи полза само ако изпълняваш закона, но ако престъпваш закона, твоето обрязване е станало необрязване. Но ако необрязаният спазва праведните изисквания на Закона, нима неговото необрязване няма да се смята за обрязване? И като изпълнява Закона, онзи, който от рождението си е необрязан, ще осъди тебе, защото макар че притежаваш и записан закон, и обрязване, ти престъпваш закона. Защото не е юдей онзи, който е такъв външно, нито е обрязване онова, което е външно, върху плътта. Но е юдей онзи, който е такъв отвътре, и неговото обрязване е обрязване на сърцето според духа, а не според записан закон. Такъв човек е хвален не от хората, а от Бога" (Римляни 2:25-29). Духовното обрязване на сърцето представлява послушание към Бога и Неговия Син Иисус Христос. Той представлява вяра в жертвата на Христос за прощаване на греховете.

Който няма духовно обрязване на сърцето, не се подчинява на Бога и няма вяра в Христовата жертва : "Твърдоглави мъже с необрязани сърца и уши, вие винаги се противопоставяте на светия дух, както постъпваха прадедите ви, така постъпвате и вие. Кого от пророците не преследваха вашите прадеди? Те дори убиха онези, които известиха предварително за идването на праведния, чиито предатели и убийци сега станахте вие вие, които получихте Закона, както беше предаден чрез ангели, но не го спазвахте" (Деяния 7:51-53) (Основно Библейско преподаване (забранено в Библията)).

Духовното обрязване на сърцето е необходимо за участие в честването на смъртта на Христос: "Първо нека човек се изследва внимателно дали е достоен, и тогава нека яде от хляба и пие от чашата" (1 Коринтяни 11:28).

Християнинът трябва да направи личен преглед, за да види дали има чиста съвест пред Бог и Неговия Син Исус Христос. Ако има добро поведение пред Бога и проявява своята вяра в Христовата жертва, има духовно обрязване на сърцето, може да участва в честването на смъртта на Христос.

Исус Христос заповядва на своите верни последователи символично да го "ядат", за да има вечен живот:

"Аз съм хлябът на живота. Прадедите ви ядоха манна в пустинята и все пак умряха. А това е хлябът, който слиза от небето, така че всеки да яде от него и да не умре. Аз съм живият хляб, слязъл от небето. Който яде от този хляб, ще живее вечно. Всъщност хлябът, който ще дам за живота на този свят, е моята плът.“Тогава юдеите започнаха да спорят помежду си, като казваха: „Как може този човек да ни даде да ядем плътта му?“ А Исус им каза: „Казвам ви самата истина, ако не ядете плътта на Човешкия син и не пиете кръвта му, няма да имате живот в себе си.  Който се храни с моята плът и пие кръвта ми, има вечен живот, и ще го възкреся+ в последния ден, защото моята плът е истинска храна и моята кръв е истинско питие. Който се храни от плътта ми и пие кръвта ми, остава в единство с мене и аз в единство с него. И както живият+ Баща ме изпрати и аз живея благодарение на Бащата, така и онзи, който се храни от мене, ще живее благодарение на мене. Това е хлябът, който слезе от небето. Той не е като онзи, който прадедите ви ядоха и все пак умряха. Който се храни с този хляб, ще живее вечно" (Йоан 6:48-58) (The Heavenly Resurrection (144000); The Earthly Resurrection; The Great Crowd). .

Исус Христос обяснява, че онзи, който не се храни "символично" на плътта и кръвта си, няма да има вечен живот: "А Исус им каза: „Казвам ви самата истина, ако не ядете плътта на Човешкия син и не пиете кръвта му, няма да имате живот в себе си" (Йоан 6:53).

Верните християни, независимо от тяхната християнска надежда (небесна и земна), са длъжни да вземат хляба и да пият чашата, за да получат вечен живот: "И както живият Баща ме изпрати и аз живея благодарение на Бащата, така и онзи, който се храни от мене, ще живее благодарение на мене" (Йоан 6:57) (The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow); Jesus Christ the Only Path).

Само верните християни се срещат сред "братя", за да отпразнуват възпоменанието за смъртта на Христос: "Така че, братя мои, когато се съберете, за да празнувате тази вечеря, се изчаквайте взаимно" (1 Коринтяни 11:33) (In Congregation).

Ако желаете да участвате в паметта на Христовата смърт и не сте християнин, трябва да бъдете кръстени, искрено желаейки да се подчинявате на Христовите заповеди: "Затова отидете и правете ученици сред всички народи, като ги покръствате в името на Бащата, на Сина и на светия дух,  като ги учите да спазват всичко, което ви наредих. И ето, аз съм с вас през всичките дни до завършека на тази система” (Матей 28: 19,20).

Как да празнуваме спомена за смъртта на Исус Христос?

"Правете това като възпоменание за мене"

(Лука 22:19)

Церемонията на смъртта на Исус Христос трябва да се празнува по същия начин като библейската Пасха, между верни християни, в събрание или в семейството (Изход 12:48, Евреи 10: 1, Колосяни 2:17, 1 Коринтяни 11: 33). След празненството на Пасхата Исус Христос постави модел за бъдещото празнуване на спомена за неговата смърт (Лука 22: 12-18). Те са в тези библейски пасажи, евангелия:

- Матей 26: 17-35.

- Марк 14: 12-31.

- Лука 22: 7-38.

- Йоан, глави 13 до 17.

След честването на Пасхата Исус Христос замени този церемония с друг: възпоменание за смъртта на Христос (Йоан 1: 29-36, Колосяни 2: 17, Евреи 10: 1).

По време на този преход Исус Христос изми краката на дванадесетте апостоли. Това беше учение чрез пример: да бъдем смирени един към друг (Йоан 13: 4-20). Въпреки това, това събитие не трябва да се счита за ритуал за практикуване преди възпоменание (Йоан 13:10 и Матей 15: 1-11). Но историята ни информира, че след това Исус Христос "облече външните си дрехи". Затова трябва да бъдем облечени правилно (Йоан 13: 10а, 12 сравни с Матей 22: 11-13). Между другото, на мястото на екзекуцията на Исус Христос войниците отнеха дрехите, които носеше тази вечер. Пояснението на Йоан 19: 23,24 ни казва, че Исус Христос носеше "безшевна вътрешна дреха, изтъкана от върха по цялата си дължина". Войниците дори не смееха да го разкъсат. Исус Христос носеше качествени дрехи, в съответствие с важността на церемония. Без да поставяме неписани правила в Библията, ние ще упражняваме добра преценка как да се обличаме (Евреи 5:14).

Юда Искариот е напуснал преди церемонията. Това показва, че тази церемония трябва да се празнува само между верни християни (Матей 26: 20-25, Марк 14: 17-21, Йоан 13: 21-30, историята на Лука не винаги е хронологична, но в логичен ред ; Сравнете Лука 22: 19-23 и Лука 1: 3; "за да ги напишете в логичен ред"; 1 Коринтяни 11: 28,33)).

Церемонията на възпоменанието е описан с голяма простота: "И докато ядяха, Исус взе хляб и след като благодари в молитва, го разчупи и като подаваше от него на учениците си, каза: „Вземете и яжте. Това представя моето тяло.“ Той взе и чаша и като благодари в молитва, им я подаде и каза: „Пийте от нея всички вие, защото това представя моята ‘кръв на договора’, която трябва да се пролее в полза на мнозина, за прощаване на греховете. Но ви казвам, че отсега нататък няма да пия от този плод на лозата до деня, когато ще пия от новия плод заедно с вас в царството на моя Баща.“ Накрая, след като изпяха песни на възхвала, те отидоха на Маслиновата планина" (Матей 26:26-30). Исус Христос обясни причината за тази церемония, значението на неговата жертва, какво представлява безквасният хляб, символ на неговото безгрешно тяло и чашата, символ на кръвта му. Той помолил учениците му да празнуват спомена за смъртта му всяка година на 14 Нисан (еврейски календарен месец) (Лука 22:19).

Евангелието на Йоан ни информира за учението на Христос след този церемония, вероятно от Йоан 13:31 до Йоан 16:30. След това Исус Христос се моли на своя Отец, според Йоан, глава 17. Матей 26:30, ни информира: "Накрая, след като изпяха песни на възхвала, те отидоха на Маслиновата планина". Вероятно песента на хваление се е състояла след молитвата на Исус Христос.

Церемонията

Ние трябва да следваме модела на Христос. Церемонията трябва да бъде организирана от един човек, старейшина, пастор, свещеник на християнското събранието. Ако церемония се провежда в семейна среда, главата на християнското семейство трябва да го празнува. Ако няма човек, християнинът, който ще организира церемонията, трябва да бъде избран от верни възрастни жени (Тит 2: 3). Тя ще трябва да покрие главата си (1 Коринтяни 11: 2-6).

Този, който ще организира церемонията, ще реши Библейското учение в това обстоятелство въз основа на историята на Евангелията, може би, като ги прочете, като ги коментира. Последната молитва, отправена към Йехова Бог, ще бъде обявена. Хвала може да се пее за Йехова Бог.

Що се отнася до хляба, видът на зърнените култури не се споменава, но трябва да се прави без дрожди (Как да приготвим безквасен хляб (видео)). По отношение на виното, в някои страни е възможно верните християни да не могат да имам. В този изключителен случай старейшините ще решат как да го заменят по най-подходящия начин, основан на Библията (Йоан 19:34). Исус Христос показа, че в някои изключителни ситуации могат да бъдат взети изключителни решения и че Божията милост ще се прилага в това обстоятелство (Матей 12: 1-8).

Няма точно библейско указание за точната продължителност на церемония. Затова именно този, който ще организира това събитие, ще покаже добра преценка, точно както Христос приключи тази специална среща. Единствената важна библейска точка за времето на церемонията е следната: споменът за смъртта на Исус Христос трябва да се празнува "между двете вечери": След залез слънце от 13 до 14 "Нисан", и преди изгрев слънце. Йоан 13:30 ни информира, че когато Юда Искариот е напуснал малко преди церемонията, „беше тъмно“ (Изход 12: 6).

Йеова Бог е определил този закон относно библейската Пасха: "И жертвата, принесена на празника Пасха, не бива да остава от вечерта чак до сутринта" (Изход 34:25). Защо? Смъртта на пасхалното агне трябваше да се осъществи "между двете нощи". Смъртта на Христос, Божият Агнец, бе постановена чрез "съд", също "между двете вечери", преди сутринта, "преди да пее петелът": "Тогава първосвещеникът раздра горната си дреха и извика: „Той богохулства! Защо са ни още свидетели? Ето, вие чухте богохулството. Какво мислите сега?“ Те отвърнаха: „Заслужава да умре!“ (...) И веднага петелът пропя.  И Петър си припомни думите на Исус: „Още преди да пропее петелът, три пъти ще се отречеш от мене.““ (Матея 26: 65-75, Псалм 94:20 „Той оформя нещастие с указ”; Йоан 1: 29-36; Колосяни 2:17; Евреи 10:1). Бог благославя верните християни на целия свят чрез Неговия Син Исус Христос, амин.

Обещанието на Бога
Английски: http://www.yomelyah.com/439659476
Френски: http://www.yomelijah.com/433820451
Испански: http://www.yomeliah.com/441564813
Португалски: http://www.yomelias.com/435612656

целта

Какво да правя?

ЗАЩО?

Елементарното учение на Библията

Главно меню (на английски)

 

MENÚ PRINCIPAL DEL SITIO BÍBLICO EN ESPAÑOL

O MENU PRINCIPAL DO SITE BÍBLICO EM PORTUGUÊS 

MAIN MENU OF THE BIBLICAL WEBSITE IN ENGLISH

MENU PRINCIPAL DU SITE BIBLIQUE EN FRANÇAIS

 

TWITTER

FACEBOOK

FACEBOOK BLOG