Bibla Online

Bibla në disa gjuhë

Lidhjet (në ngjyrë blu) në gjuhën që keni zgjedhur, ju drejtoni një artikull tjetër të shkruar në të njëjtën gjuhë. Lidhjet blu të shkruara në anglisht, ju drejtoni një artikull në gjuhën angleze. Në këtë rast, gjithashtu mund të zgjidhni nga tre gjuhë të tjera: spanjisht, portugalisht dhe frëngjisht.

English  Español  Português  Français  Català  Românesc  Italiano  Deutsch

Polski  Magyar  Hrvatski  Slovenský  Slovenski  český  Shqiptar  Nederlands

 Svenska  Norsk  Suomalainen  Dansk  Icelandic  Lietuvos  Latvijas  Eesti

עברי  ייִדיש  ქართული  ελληνικά  հայերեն  Kurd  Azərbaycan  اردو  Türk  العربية  فارسی     

Pусский  Yкраїнський  Македонски  Български  Монгол  беларускі  Қазақ  Cрпски                 

Hausa  Swahili  Afrikaans  Igbo  isiXhosa  Yorùbá  Zulu  አማርኛ  Malagasy  Soomaali

   हिन्दी  नेपाली  বাঙালি  ਪੰਜਾਬੀ  தமிழ்  中国  ไทย  ខ្មែរ  ລາວ  Tiếng việt  日本の  한국의

Tagalog  Indonesia  Malaysia  Jawa  Myanmar 

Përkujtimi i vdekjes së Krishtit

"meqë ju s’duhet të keni fare tharm. Sepse në të vërtetë, Krishti, pashka jonë, është flijuar"

(1 Korintasve 5:7)

Ju lutemi klikoni në linkun për të parë videon që përmbledh artikullin

Metoda biblike për përcaktimin e datës së festimit të kujtimit të vdekjes së Jezu Krishtit është e njëjtë me atë të Pashkës së Biblës. 14 Nisan (muaji i kalendarit biblik), dita e katërmbëdhjetë, nga hëna e re (duke qenë dita e parë e muajit Nisan): "Muajin e parë do të hani bukë pa maja, nga mbrëmja e ditës së 14-të të muajit deri në mbrëmjen e ditës së 21-të të muajit" (Eksodi 12:18). "Mbrëmja" korrespondon me fillimin e ditës së 14 Nisan. Në Bibël, dita fillon pas perëndimit të diellit, "mbrëmja" ("Kështu erdhi mbrëmja e pastaj mëngjesi; dita e parë" (Zanafilla 1:5)). Kjo do të thotë që kur një tabelë astronomike hënore përmend një hënë të plotë, 8 Prill ose një Hënë të re më 23 Prill, është periudha midis dy mbrëmjeve të 7 dhe 22 Prill, pasi perëndimi i diellit, dhe para lindjes së diellit në 8 dhe 23 prill, kur hëna ndryshon (http://pgj.pagesperso-orange.fr/calendar.htm (Në frëngjisht)).

Psalmet 81:1-3 (i Biblës) na mundëson të kuptojmë, pa dyshim, se dita e parë e hënës së re është zhdukja e plotë e Hënës: "Bjerini bririt kur të jetë hëna e re, kur të jetë hëna e plotë, për ditën e festës sonë”. Bazuar në këtë llogaritje, data e përkujtimit për vdekjen e Jezu Krishtit do të jetë e marta 12 prill 2022 pas perëndimit të diellit.

Ky tekst (Psalmet 81:1-3) përmend në mënyrë poetike "hënën e re" që nga data e 1 Ethanim (Tishri) (Numrat 10:10; 29:1). Shtë "hëna e plotë" e 15 Ethanim (Tishri), koha e "festës" së gëzuar (shiko vargjet 1,2 dhe Ligji i Përtërirë 16:15). Mbi bazën e tabelës astronomike hënore, vëzhgimi është si vijon: Kur konsiderojmë se Hëna e re është zhdukja e saj e plotë (pa hënë gjysmëhënës), në të gjitha rastet, 15 i muajit hënor bie të dy në periudha e hënës së parë të parë të vëzhguar dhe hënës së plotë astronomike. Në rastin kur konsiderojmë se Hëna e re do të ishte vëzhgimi i Hënës së parë të gjysmëhënës (si dita e parë e muajit), në shumicën e rasteve, Hëna e parë e vëzhgueshme dhe Hëna e plotë astronomike, korrespondon me nata e 12, 13 ose 14 e muajit, dhe më rrallë 15 e muajit. Kjo do të thotë që në këtë rast, që në 15 të muajit, në pothuajse të gjitha rastet, Hëna fillon fazën e saj zbritëse (nuk është më një hënë e plotë e vëzhgueshme)... Si pasojë, pa asnjë dyshim, dita e parë e muajit, si "hënë e re", është zhdukja e plotë e hënës (dhe jo pamja e hënës së parë të gjysmëhënës), sipas Biblës (Psalmi 81:1-3).

Pashka është modeli i kërkesave hyjnore në lidhje me festimin e Përkujtimit të vdekjes së Krishtit : "Sepse këto gjëra janë një hije e gjërave që do të vijnë, kurse realiteti i përket Krishtit" (Kolosianëve 2:17). "Meqë Ligji është një hije e gjërave të mira që do të vijnë, por jo vetë thelbi i gjërave" (Hebrenjve 10:1) (The Reality of the Law).

Të rrethprerët vetëm mund të festonin Pashkën : "Në rast se një i ardhur që banon me ty, dëshiron ta kremtojë pashkën për Jehovain, çdo mashkull i shtëpisë së tij të rrethpritet. Vetëm atëherë ai mund të vijë ta kremtojë, dhe do të konsiderohet si një vendës. Por asnjë i parrethprerë nuk do të hajë" (Dalja 12:48).

Të krishterët nuk janë më nën detyrimin e rrethprerjes fizike. Prandaj është rrethprerja shpirtërore e zemrës që kërkohet për Përkujtimin, të përcaktuar me Ligjin e Moisiikut: " Prandaj rrethpritni zemrën dhe mos e ngurtësoni qafën" (Ligji i përtërirë 10:16).

Apostulli shpjegoi se çfarë është rrethprerja shpirtërore e zemrës: "Rrethprerja sjell dobi vetëm nëse e praktikon ligjin. Por, në qoftë se e shkel ligjin, rrethprerja është bërë parrethprerje. Prandaj, nëse një i parrethprerë zbaton kërkesat e drejta të Ligjit, a nuk i llogaritet parrethprerja si rrethprerje? Kështu, i parrethpreri, që është i tillë nga natyra, duke përmbushur Ligjin, do të të gjykojë ty, që, edhe pse ke kodin e shkruar dhe rrethprerjen, e shkel ligjin. Sepse nuk është jude kush është i tillë nga jashtë, e as është rrethprerje ajo që është nga jashtë, në mish. Por është jude kush është i tillë nga brenda dhe rrethprerja e tij është ajo e zemrës, nëpërmjet frymës e jo nëpërmjet një kodi të shkruar. Lëvdimi i këtij nuk vjen nga njerëzit, por nga Perëndia" (Romakëve 2:25-29). Rrethprerja shpirtërore e zemrës është bindja ndaj Perëndisë dhe Birit të Tij Jezu Krishtit. Është besimi në sakrificën e Krishtit që lejon faljen e mëkateve.

Ai që nuk e ka këtë rrethprerje frymërore, nuk i bindet Perëndisë dhe Birit të tij Jezu Krishtit. Ai nuk ka besim në flijimin e Krishtit: “O njerëz kryeneçë dhe të parrethprerë në zemra e në veshë, ju gjithmonë i kundërviheni frymës së shenjtë. Siç bënë paraardhësit tuaj, ashtu bëni edhe ju. Cilin nga profetët nuk përndoqën paraardhësit tuaj? Po, vranë ata që njoftuan që më parë ardhjen e të Drejtit, tradhtarë dhe vrasës të të cilit tani jeni bërë ju, po, ju që e morët Ligjin siç u përcoll nga engjëjt, por që nuk e zbatuat” (Veprat 7:51-53) (Mësimdhënia themelore e Biblës (E ndaluar në Bibël)).

Rrethprerja Shpirtërore e Zemrës është e detyrueshme për pjesëmarrje në Përkujtim: “Së pari, njeriu le të shqyrtojë veten nëse është i miratuar, dhe pastaj le të hajë nga buka e të pijë nga kupa” (1 Korintasve 11:28). Ky tekst tregon se i krishteri duhet të bëjë një ekzaminim të ndërgjegjes para se të marrë pjesë në përkujtimin e vdekjes së Krishtit për të parë nëse ai ka rrethprerjen e zemrës.  Për të parë nëse ai ka një ndërgjegje të pastër para Perëndisë dhe Birit të tij Jezu Krishtit. 

Jezu Krishti urdhëron të krishterët besnikë, të ushqehen simbolikisht tek ai për të kenë jetë të përjetshme: “Unë jam buka e jetës. Paraardhësit tuaj hëngrën manën në shkretëtirë, e prapëseprapë vdiqën. Kjo është buka që zbret nga qielli, që kushdo të hajë nga ajo dhe të mos vdesë. Unë jam buka e gjallë që zbriti nga qielli. Nëse dikush ha nga kjo bukë, do të jetojë përgjithmonë. Buka që do të jap, është mishi im për jetën e botës.» Prandaj, judenjtë filluan të haheshin me njëri-tjetrin e të thoshin: «Si mund të na japë ky njeri të hamë mishin e tij?!» Atëherë Jezui u tha: «Me të vërtetë po ju them se po të mos hani mishin e Birit të njeriut e po të mos pini gjakun e tij, nuk keni jetë në vetvete. Ai që ushqehet me mishin tim dhe pi gjakun tim, ka jetë të përhershme, dhe unë do ta ringjall ditën e fundit. Sepse mishi im është ushqim i vërtetë dhe gjaku im është pije e vërtetë. Ai që ushqehet me mishin tim dhe pi gjakun tim, mbetet në unitet me mua dhe unë në unitet me të. Ashtu si Ati i gjallë më dërgoi dhe unë jetoj falë Atit, po kështu edhe ai që ushqehet me mua, do të jetojë falë meje. Kjo është buka që zbriti nga qielli. Nuk është si atëherë, kur paraardhësit tuaj hëngrën, e prapëseprapë vdiqën. Ai që ushqehet me këtë bukë, do të jetojë përgjithmonë” (Gjoni 6:48-58) The Heavenly Resurrection; The Earthly Resurrection; The Great Crowd).

Jezu Krishti tha se kushdo që nuk dëshiron të ushqejë simbolikisht Veten, "nuk do të ketë" jetë të përjetshme: “Atëherë Jezui u tha: «Me të vërtetë po ju them se po të mos hani mishin e Birit të njeriut e po të mos pini gjakun e tij, nuk keni jetë në vetvete”” (Gjoni 6:53).

Të krishterët besnikë, pavarësisht nga shpresa e tyre për jetën e përjetshme (qiellore ose tokësore), duhet të hanë bukën dhe të pinë verën e përkujtimit të vdekjes së Krishtit, për të marrë jetën e përjetshme: “Ashtu si Ati i gjallë më dërgoi dhe unë jetoj falë Atit, po kështu edhe ai që ushqehet me mua, do të jetojë falë meje” (Gjoni 6:57) (The Memorial of the Death of Jesus Christ (Slideshow); Jesus Christ the Only Path; The King Jesus Christ).

Vetëm të krishterët besnikë mblidhen së bashku mes "vëllezërve" për të përkujtuar vdekjen e Krishtit: “Prandaj, vëllezërit e mi, kur të mblidheni për të ngrënë këtë darkë, pritni njëri-tjetrin” (1 Korintasve 11:33) (In Congregation).

Nëse dëshironi të merrni pjesë në përkujtimin e vdekjes së Krishtit dhe nuk jeni të krishterë, ju duhet të pagëzoheni, duke dashur sinqerisht t'i bindeni urdhërimeve të Krishtit: "Prandaj, shkoni dhe bëni dishepuj njerëz nga të gjitha kombet, duke i pagëzuar në emër të Atit, të Birit dhe të frymës së shenjtë,  dhe mësojuni të zbatojnë të gjitha gjërat që ju kam urdhëruar. Dhe ja, unë jam me ju gjithë ditët, deri në përfundimin e sistemit" (Mateu 28: 19,20).

Si për të festuar kujtimin e vdekjes së Jezu Krishtit?

"Vazhdoni ta bëni këtë në kujtimin tim"

(Luka 22:19)

Përkujtimi i vdekjes së Jezu Krishtit duhet të festohet në të njëjtën mënyrë që Pashka biblike, në mesin e të krishterëve besnikë, asambleja ose familja (Eksodi 12: 48; Hebrenjve 10: 1; Kolosianëve 2: 17; 1 Korintasve 11: 33). Pas kremtimit të Pashkës, Jezu Krishti krijoi modelin e festimit të ardhmen e kujtimit të vdekjes së tij (Lluka 22: 12-18). Ata janë në këto pasazhe biblike, ungjijtë:

- Mateu 26: 17-35.

- Marku 14: 12-31.

- Luka 22: 7-38.

- Gjoni kapitulli 13 deri në 17.

Pas kremtimit të Pashkës, Jezu Krishti ka zëvendësuar në këtë ceremoni nga një tjetër: përkujtimin e vdekjes së Krishtit (Gjoni 1: 29-36; Kolosianëve 2: 17; Hebrenjve 10: 1).

Gjatë këtij tranzicioni, Jezu Krishti lau këmbët e dymbëdhjetë apostujve. Ishte një mësim me shembull: të jesh i përulur ndaj njëri-tjetrit (Gjoni 13: 4-20). Megjithatë, kjo ngjarje nuk duhet të konsiderohet një ritual për të praktikuar përpara përkujtimit (krahaso Gjonin 13:10 dhe Mateu 15: 1-11). Megjithatë, historia na njofton se pas kësaj, Jezu Krishti "vuri rroba të tij të jashtme". Prandaj duhet të vishemi siç duhet (Gjoni 13: 10a, 12 krahasohemi me Mateu 22: 11-13). Nga rruga, në vendin e ekzekutimit të Jezu Krishtit, ushtarët i hoqën rrobat që kishte veshur atë mbrëmje. Historia e Gjoni 19: 23,24 na tregon se Jezu Krishti kishte një "veshje të brendshme seamless, të endura nga maja e deri në gjatësinë e saj". Ushtarët nuk guxonin as ta grisnin. Jezu Krishti mbante veshje të cilësisë, në përputhje me rëndësinë e ceremonisë. Pa vendosjen e rregullave të pashkruara në Bibël, ne do të tregojmë gjykimin e mirë se si të vishim (Hebrenjve 5:14).

Juda Iskarioti la para ceremonisë. Kjo tregon se kjo ceremoni duhet të festohet vetëm në mesin e të krishterëve besnikë (Mateu 26: 20-25; Marku 14: 17-21; Gjoni 13: 21-30; Llogaria Lukës nuk është gjithmonë kronologjike, por në një "mënyrë logjike" (Krahaso Lukën 22: 19-23 dhe Luka 1: 3 "shkruaja sipas një radhe logjike"; 1 Korintasve 11: 28,33)).

Ceremonia e përkujtimit është përshkruar me thjeshtësi të madhe: "Ndërsa vazhdonin të hanin, Jezui mori një bukë dhe pasi e bekoi, e theu, ua dha dishepujve dhe u tha: «Merrni, hani. Kjo përfaqëson trupin tim.» Mori edhe një kupë verë, falënderoi Perëndinë, ua dha atyre dhe tha: «Pini të gjithë ju,  sepse kjo përfaqëson ‘gjakun tim të besëlidhjes’, që do të derdhet në dobi të shumë vetave, për faljen e mëkateve.  Por po ju them: që sot e tutje, nuk do të pi më kurrë nga ky fryt i hardhisë, deri ditën kur ta pi të re, bashkë me ju, në mbretërinë e Atit tim.»  Në fund, pasi kënduan lavde, dolën dhe shkuan në Malin e Ullinjve" (Mateu 26: 26-30). Krishti shpjegoi arsyen për këtë ceremoni, kuptimin e sakrificës së tij, e cila përfaqëson të bukë Ndormëve, simbol i trupit të tij pamëkatë dhe kupën, një simbol i gjakut të tij. Ai kërkoi që dishepujt e tij të festuar kujtimin e vdekjes së tij çdo vit më 14 nisan (muaji të kalendarit hebraik) (Luka 22: 19).

Ungjilli i Gjonit na informon për mësimin e Krishtit pas kësaj ceremonie, ndoshta nga Gjoni 13:31 deri te Gjoni 16:30. Pas kësaj, Jezusi iu lut Atit të tij, në Gjoni kapitulli 17. Mateu 26:30, na tregon: "Në fund, pasi kënduan lavde, dolën dhe shkuan në Malin e Ullinjve". Është e mundshme që kënga e lavdërimit u bë pas lutjes së Jezu Krishtit.

Ceremonia

Ne duhet të ndjekim modelin e Krishtit. Ceremonia duhet të organizohet nga një person, një plak, një pastor, një prift i kongregacionit të krishterë. Nëse ceremonia do të mbahet në një mjedis familjar, është kreu i krishterë i familjes që duhet ta kremtojë atë. Nëse nuk ka njeri, i krishteri që do të organizojë ceremoninë duhet të zgjidhet nga gratë e vjetra besnike (Titit 2: 3). Ajo do të duhet të mbulojë kokën e saj (1 Korintasve 11: 2-6).

Ai që do të organizojë ceremoninë, do të vendosë mësimin e Biblës në këtë rrethanë bazuar në historinë e Ungjijve, ndoshta duke i lexuar ato duke komentuar mbi ta. Do të shpallet një lutje e fundit drejtuar Perëndisë Jehova. Lavdërimi mund t'i këndohet Perëndisë Jehova dhe si një haraç Birit të tij Jezu Krishtit.

Lidhur me bukë, lloji i drithëra nuk është përmendur, megjithatë, ajo duhet të bëhet pa maja (Si për të përgatitur bukë të ndorme (video)). Sa i përket verës, në disa vende është e mundur që të krishterët besnikë nuk mund të kenë. Në këtë rast të jashtëzakonshëm, pleqtë do të vendosin se si ta zëvendësojnë atë në mënyrën më të përshtatshme bazuar në Bibël (Gjoni 19:34). Jezu Krishti ka treguar se në situata të veçanta të jashtëzakonshme mund të bëhen vendime të jashtëzakonshme dhe se mëshira e Perëndisë do të zbatohet në këtë rrethanë (Mateu 12: 1-8).

Nuk ka tregues biblik për kohëzgjatjen e saktë të ceremonisë. Prandaj, është ai që do të organizojë këtë ngjarje që do të tregojë gjykimin e mirë, ashtu si Krishti e ka përfunduar këtë mbledhje të veçantë. E vetmja pikë e rëndësishme biblike në lidhje me kohën e ceremonisë është si në vijim: kujtimi i vdekjes së Jezu Krishtit duhet të festohet "mes dy netë": Pas perëndimit të diellit të 13 deri 14 "nisan", dhe para agim. Gjoni 13: 30 na njofton se kur Juda Iskarioti u largua pak para ceremonisë, «ishte errësirë» (Eksodi 12: 6).

Perëndia Jehova të vendosur ligjin në lidhje me Pashkën biblik: "Flia e festës së pashkës nuk duhet të mbetet deri në mëngjes" (Eksodi 34:25). Pse? Vdekja e Qengjit të Pashkëve do të ndodhte "midis dy mbrëmjeve". Vdekja e Krishtit, Qengji i Perëndisë, u dekretua nga "gjykimit" edhe "mes dy netë", dhe para mëngjesit ", para se gjeli të këndojë": "Atëherë kryeprifti ia shqeu rrobat e veta, duke thënë: "Atëherë kryeprifti shqeu rrobat dhe tha: "Ai blasfemoi! Ç’na duhen më dëshmitarët?! Ja, e dëgjuat vetë blasfeminë. Ç’mendoni?» Ata u përgjigjën: «Meriton vdekjen.» (...) Dhe menjëherë, një gjel këndoi.  Pjetrit i erdhën ndër mend fjalët që tha Jezui: «Para se të këndojë gjeli, ti do të më mohosh tri herë."" (Mateu 26: 65-75; Psalmi 94:20 "teksa kurdis telashe me anë të dekretit"; Gjoni 1: 29-36, Kolosianëve 2:17, Hebrenjve 10: 1). Perëndia i bekoftë të krishterët besnikë të të gjithë botës nëpërmjet Birit të Tij Jezu Krishtit, amen.

Premtimi i Perëndisë
Anglisht: http://www.yomelyah.com/439659476
Frëngjisht: http://www.yomelijah.com/433820451
Spanjisht: http://www.yomeliah.com/441564813
Portugalisht: http://www.yomelias.com/435612656

Objektivi

PSE

Çfarë duhet të bëni?

Mësimi fillor i Biblës

Kryesore (Shqip)

 

MENÚ PRINCIPAL DEL SITIO BÍBLICO EN ESPAÑOL

O MENU PRINCIPAL DO SITE BÍBLICO EM PORTUGUÊS 

MAIN MENU OF THE BIBLICAL WEBSITE IN ENGLISH

MENU PRINCIPAL DU SITE BIBLIQUE EN FRANÇAIS

 

TWITTER

FACEBOOK

FACEBOOK BLOG